NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
4SIMD.MP3
10
apsuva
9
4WORED1.MP3

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
CUMHURBAŞKANI BAGAPS'TAN ABHAZ HALKI VE DİASPORAYA

DEĞERLİ KAMUOYUMUZA (18.10.2005) Abhazya Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Sergey BAGAPS'IN Abhazya halkı ve Diaspora'ya hitaben "yeni yönetim görüşleri" ile ilgili açıklamalarını bilgilerinize arz ediyoruz.
19-10-2005 - kez okundu

Tek amacı Abhazya'ya hizmet olan Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi faaliyetlerini her vesile ile izole etmeye çalışan zihniyete de bir cevap olduğunu düşünmekteyiz.
Abhaz Devleti ve halkı nezdinde Diaspora olgusunun ne kadar güçlü ve duyarlı olduğu hususunda en yetkili ağızdan ifade edilmiş olan bu açıklamalar kamuoyumuzun bilgilenmesini ve Abhazya'nın bağımsızlık anlayışına da alternatif yaratmaya çalışan azınlıktaki çevrelerinde ders çıkarmasını diliyoruz.
Saygılarımızla
KAFKAS ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ ADINA
BASKAN İRFAN ARGUN

CUMHURBAŞKANI SN. SERGEY BAGAPŞ' IN ABHAZYA HALKINA VE DİASPORAYA YENİ YÖNETİMİN GÖRÜŞLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI
(Yazının Geliş Tarihi 18.10.2005)

Yönetimin politik çizgisi:

Yönetimin çizgisi anayasada belirtildiği gibi, Abhazya halkı tarafından belirlenmiştir. Halkın kararı bağımsız demokratik bir devlet kurma yönündedir. Devletin yöneticilerinden de başka bir politika asla beklenemez.

Yeni yönetimin Abhaz(Abaza) Diasporasına Bakışı:

Diaspora; halkımızın ayrılmaz bir parçası diye düşünüyor ve ayrı değerlendirmiyorum. Abhazya'da yaşayan Abhazlar gibi onlarda ata vatanlarına karşı sorumluluklara sahiptirler. Kaderin cilvesiyle bugün maalesef bölünmüş bir millet halindeyiz. Bu sadece bizim değil kan kardeşlerimiz Adige ve Ubıh halklarının da yaşadığı bir trajedidir. Bu trajediyi unutmamalı ancak geçmişte bırakmalıyız çünkü günümüzde herşey daha farkli, ata vatanımızda çağdaş, demokratik bir devlet kurma çalışmalarına katılmak isteyen herkes bu imkana sahiptir. Belki bu imkanlar kısıtlı olabilir amma, o var ve onu değerlendirmek gerekir. Şunu bilmeliyiz ki biz hep birlikte çalışırsak hedefe daha kısa zamanda ulaşırız. Abhazya yönetimi ülkede her türlü yatırımı desteklemekte ve diasporamızdan da yatırımcıları beklemektedir. Abhazya'nın uzun vadeli ekonomik gelişimi çercevesinde onların tekliflerini de bekliyoruz. Abhazya belirgin bir ekonomik potansiyele sahip. Önümüzde çözüm bekleyen ekonomik, kültürel ve sosyal problemler var. Her Abhaz (Abaza) dünyanın neresinde doğmuş ve yaşıyor olursa olsun kendisini Abhazya'nın vatandaşı saymalı. Abhazya, onların ata yurdu, onların tarihi vatanları, atalarının binlerce yıl yaşadığı, dillerini, örf-adetlerini ve kültürlerini korumak uğruna savaştıkları ve şehit düştükleri öz vatanlarıdır.

Abhaz diasporasının kurtuluş savaşımızda Abhazya'ya katkıları:

Yukarıda söylediklerimi yakın tarihde yaşadığımız kara günler de doğruluyor. Gürcü silahlı kuvvetleri Abhazya'ya saldırdığında ve Gürcistan, Abhaz adı taşıyan her şeyi dünya üzerinden silmeye kalktığında, Türkiye'de Suriye'de ve diğer ülkelerde yaşıyan kardeşlerimiz güçleri yettiğince tüm yoları aşarak ata yurtlarını korumaya geldiler. Onlar, diğer halkların temsilcileriyle birlikte Abhazya'nın ve Abhaz halkının onuru için savaştılar, şehit düştüler. Onlar ateş içindeki vatanlarına her türlü zorluğa göğüs gererek ulaştılar, bu bir kahramanlıktır. O zor günlerde genç kardeşlerinin yanında vatanımızın onurunu kurtarmak için, Türkiye'den gelen Abhaz kızlarını unutmamız mümkün mü? aslında bunda şaşılacak birşey de yok çünkü Abhazya onların ata yurdu, atalarının beşiği. İşte bu ortak vatan, ortak dil, kültür bizi birleştiriyor. Bizi birleştiren payda Apsuara onurudur. Bizim kardeşlerimiz gerek politik gerekse maddi yardımlarıyla Abhazya'nın kurtuluşunda önemli rol oynadılar. Artık savaş yok, fakat önümüzde daha kolay olmayan bir etap var, bu etap Abhazya Devleti'nin bağımsızlığının pekiştirilmesidir. Abhazya gelişen demokratik bir devlet olacaktir. Bizim ortak yükümlülüğümüz, onun kuruluşuna yardımcı olmaktır.

Savaştan sonra katedilen mesafaler:

Savaş sonrası dönemde Gürcistan'ın talebi ile uygulanan uluslar arası yaptırımlara bizim halkımız göğüs germeyi başarmıştır. Biz Abhazya'ya uygulanan uluslararası baskıya göğüs gerdik ve bağımsızlık için barışcı mucadelemize devam ediyoruz. Uluslararası izolasyon hızlı tempolarla ekonominin gelişmesine imkan vermiyor, birinci cumhurbaskanı Sn. Vladislav Ardzinba'nin önderliğindeki eski yönetim ve simdiki yönetim, devletimizin gelişmesi için tüm imkanları değerlendirmiş ve değerlendirmektedir. Ne kadar zor olsada halkımızın taleplerini karşılayabiliyoruz ve dış borcumuz da yok.

Savas sonrası Abhaz halkı referendum yaparak ve hukuki olarak bağimsiz Abhazya devletinde yaşama kararını kesin olarak belirlemiştir. Abhazya'nin politik statüsü nedir sorusu bizim için artık soru olmaktan çıkmıştır.

Bu yıllarda demokrası ideallerini savunan, devlet enstitüleri ve sivil kuruluşlar oluşturulmuş, sağlik, eğitim, kültür ve insan hakları vs. gibi her alanda devlet yeniden yapılanmıştır. Bugün en büyük gücümüz devletimizin savunmasına aktarılmaktadır. Bu bizim için son derece önemli, çünkü halen topraklarımızda gözü olan bir düşman varken ordumuzu güçlü kılmak zorundayız.

Yeni yönetimin geri dönüş prosesine nasıl baktığı ve tarihi vatanına dönmek isteyen kişiler için alınan önlemler:

Biz halkımızın birleşmesini istiyoruz ve tarihi yanlışların düzeltilmesinden yanayız bu konuda; ilgili uluslar arası kurulusların yardım edeceğini umuyoruz. Devletimizin ve halkımızın maruz kaldığı talihsizlikler, bizim kendi toprağımızda nufusca az olmamızdan kaynaklanmaktadır.

Bu gün ise durum daha farklı ve ondan faydalanmak lazım. Bu süreci daha sağlıklı geçirmek için geri dönüş ile ilgili problemlerin çözümünde birlikde çalışmalıyız.

Devlet programı için çalişmalara en kısa zamanda başlamalıyız, bu çalışmalara diaspora temsilcilerininde katılması gerek. İlk iş olarak, Türkiye-Abhazya arasında direk deniz yolu bağlantısının açılması gerekmektedir. Biz bu sorunu Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerine ilettik ancak maalesef hala bir gelişme kaydedemedik. Sorunu Gürcü-Abhaz problemi çercevesinde çözmeye çalışıyor ve bize kabul edemeyeceğimiz öneriler sunuyorlar. Ancak biz bu probleme tekrar döneceğiz. Türkiye demokratik bir ülkedir, bu yüzden ata vatanlarını ziyaret etmek ve oraya dönüş yapmak isteyen vatandaşlarının haklarını kısıtlamamalıdır.

İstanbul'daki Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesinin Çalışmaları Konusundaki Düşüncelerimiz:

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, en güç zamanda büyük bir politik efor sarfetmiştir. Savaştan sonra da komite her zaman Abhazya ile birlikte idi. Türkiye'deki Abhaz topluluğu sivil politik bir kuruluş olan Dayanışma Komitesi'nin etrafında toplanmalıdır. Abhazya Devleti'nin temsilcisi ve Dayanışma Komitesi şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da her alanda Abhazya Devleti'nin çıkarlarını temsil etmeli ve korumalıdır.

Bizim için diasporanın birliği çok önemlidir. İstenmedik sonuçlar doğuracak ayrılıklara asla sebep verilmemelidir. Diaspora kendi kurduğu Komite ile karşılaştığı durumlara göre hedeflerini kendisi belirledi ve barış sürecinde de karşılaşacağı sorunlara her zaman çözüm üretecektir. Nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar bu, bütün Abhazlar açısından son derece önemlidir.

Komite'nin kuruluşundan bu yana çalışmalarına büyük değer veriyoruz. Bunun ispati olarak ilk Cumhurbaşkanı Sn.Vladislav Ardzinba tarafından Komite, LEON nişanı ile ödüllendirilmiştir. Kral Leon, bilindiği gibi 8. yüz yılda kurulan, Abhaz Krallığı'nın kurucusudur. Abhazya yönetimi tarafından bundan sonra da Komite'ye önemli görevler verilecek ve ilgiyle takip edeceğiz. Hedefimiz bir-Güçlerimizi birleştirerek bağimsiz ve demokratik Abhazya Devletini kurmaktır.

Tüm Abhazya halkına ve Diasporamıza sağlık, başarı ve mutluluk diliyorum.

Sergey BAGAPS

Etiketler:
cumhurbaşkanı bagaps abhaz halkı ve diasporaya

YORUMLAR

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_query() in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/yonet/user.class.php:23 Stack trace: #0 /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/yorum.php(19): user->user() #1 /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/haberler.php(80): require('/home/nart/publ...') #2 {main} thrown in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/yonet/user.class.php on line 23