NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
1
4SIMD.MP3
4-5-6-7
4WORED1.MP3
apsuva

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
OSETLER DE ABHAZLAR GİBİ ASLA GÜRCİSTAN'A DAHİL OLMAYACAKLARINI SÖYLÜYOR

2006 yılı, birçok başka gelişmenin yanı sıra bu yılın son aylarında çeşitli ülke ve bölgelerde yapılan referandumlarla tarihe geçecek galiba. 21 Mayıs'ta Karadağ'da,17 Eylül'de Moldova'nın Transdinyester bölgesinde, geçen ayın sonlarında da Sırbistan'da yapılan referandumlar bunlar. Bu referandumlardan Karadağ'daki Karadağ'ın bağımsızlığının ilanı, Transdinyester'deki bu bölgenin bağımsız kalma arzusunu, Sırbistan'daki ise yeni anayasanın kabulünü halk iradesiyle ortaya koymuştu. Hem bölge ve hem de milletlerarası arenada çeşitli yansımalara yol açan bu referandumlara bugün bir başkası ekleniyor. Bu referandum komşumuz Gürcistan'dan koparak bağımsızlığını ilan eden; ama hiçbir ülke tarafından tanınmayan Güney Osetya'da yapılıyor.
12-11-2006 - kez okundu

Esasen G.Osetya Gürcistan'dan ayrılmasının hemen ardından 1992 yılında ilk bağımsızlık referandumunu yapmış, bu referandumdan bağımsızlık yönünde yüzde 98 oranında oy çıkmıştı. Dolayısıyla bugünkü referandum ikinci bağımsızlık referandumu oluyor.

Bu referandumda seçmene şu soru sorulacak: 'G.Osetya'nın bağımsız bir devlet olarak bu statüsünü devam ettirmesini ve milletlerarası camia tarafından bu bağımsız statü ile tanınmasını istiyor musunuz, istemiyor musunuz?'

Bu soruya verilecek cevap aşağı yukarı belli. İlk referandum sonucu kadar olmasa bile seçmen yine ezici bir şekilde bağımsızlığı onaylayacak. Bağımsızlık referandumunun ikinci defa yapılmasının iki sebebi var: Birincisi referandumdan bu yana yetişen yeni nesle aynı soruyu sormak; ikincisi ise sözünü ettiğim diğer referandumlarım milletlerarası camia nezdinde kaydettiği yeni momentumdan G.Osetya'nın da faydalanmasını sağlamak. Bunu daha da açarsak, G.Osetya liderliğinin bu referandumlar sayesinde bağımsızlığı daha da pekiştirme planı olarak ifade edebiliriz.

Nitekim, G.Osetya Devlet Başkanı Kokoiti de bunu açıkça söylüyor ve şöyle diyor: '...Ülkemizde şimdi yeni bir nesil var. İlk referandumda 3-4 yaşında olanların bağımsızlık ve ülkenin geleceği konusunda bir şey söyleme fırsatları yoktu; şimdi biz bu fırsatı onlara tanıyoruz. Bağımsızlığımızın halkın iradesi olduğunu göstermek istiyoruz, o kadar.'

Bugünkü referandumda G.Osetya'nın 80 bin kadar olan nüfusunun aşağı yukarı yarıdan biraz fazlası oy verecek. Bölgede yaşayan Gürcü nüfusun durumu ise belli değil. Nüfusun yüzde 30'unu teşkil eden Gürcü nüfus zaten birtakım bürokratik engellerle karşı karşıya; zira sadece G. Osetya pasaportlarına sahip olanlar oy verebilecek. Bu yüzden Rus pasaportuna sahip olan Osetler de oy vermeleri için gereken yeni Oset nüfus kağıdını almak için uzun kuyruklarda bekleyip duruyorlardı. Resmi makamlar 40 bin kişiye yeni nüfus kağıtları verildiğini, ayrıca isteyenlerin Rus pasaportlarını da muhafaza edebileceklerini söylüyorlar. Gürcü pasaportuna sahip olanların oy verebilmeleri için ise Gürcü pasaportlarından vazgeçmeleri, kendilerini Oset vatandaşı olarak tescil ettirmeleri gerekiyor. Gürcülerin ne kadarı Gürcü pasaportundan vazgeçti, ne kadarı geçmedi, bu bugün belli değil.

Oset halkı bugün bağımsızlık referandumunun yanı sıra devlet başkanlığı seçimi için de oy verecek. Bugünkü Başkan Kokoiti şüphesiz favori aday. Diğer adaylar ise İnal Pukayev, Leonid Tibilov ve Oleg Gabodze.

Diğer yandan, bu adayları kabul etmeyen Gürcüler hakim oldukları bölgelerde paralel ya da alternatif bir başkanlık seçimi yapıyorlar. Beş adayın yer alacağı bu seçim şüphesiz G.Osetya liderliğine meydan okuma, yapılacak resmi seçimi gölgeleme anlamına geliyor.

Kendisinden ayrılan G.Osetya üzerindeki iddiasını kaybetmeyen, bu bölgeyi yeniden Gürcistan'a dahil etmek için uğraşan Gürcü liderliği ise ne referandumu ne de başkanlık seçimini tanıyor; bunları gayrı meşru olarak gördüğünü söylüyor.

Bu böyle; ama Osetler de Abhazlar gibi asla Gürcistan'a dahil olmayacaklarını söylüyor, bugünkü referandumla bunu bir kere daha tekrarlıyorlar.
FİKRET ERTAN ZAMAN

Etiketler:
osetler de abhazlar gibi asla gürcistan dahil olmayacaklarını söylüyor

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır