NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
4WORED3.MP3
apsuva
9
35305319 - Adige Heku 01.MP3
1

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
UKRAYNA'DA YUŞENKO'NUN ZAFER MİTİNGLERİNDE GÜRCİSTAN BAYRAĞI DALGALANDI

 Ukrayna'da 21 Kasım 2004 tarihinde yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunun sonunda Ukrayna Merkez Seçim Komitesi, Rusya yanlısı ve mevcut sistemin savunucularından olan Başbakan Viktor Yanukoviç'i galip ilân etmesine rağmen, Batı yanlısı muhalefet lideri Viktor Yuşenko, seçimlere hile karıştırıldığını iddia ederek halkı gösteri yapmaya çağırmış, kendisinin galip geldiğini ve bunu da bütün bağımsız gözlemcilerin  kabul ettiğini ileri sürmüştü. Bu çerçevede, seçimlerde gözlemci bulunduran ülke ve bağımsız kuruluşlar da, seçimleri anti-demokratik olarak nitelendirmiş ve seçim sonuçlarının tekrar gözden geçirilmesini istemişlerdi. Yanukoviç'in kazandığı devlet başkanlığı seçiminin muhalefetin başvurusu üzerine Yüksek Mahkeme tarafından geçersiz sayılması sonrası, 26 Aralık 2004 tarihinde tekrarlanan devlet başkanlığı seçiminin sonuçlarını, bu kez de Başbakan Viktor Yanukoviç kabul etmemiştir. Yanukoviç, Kiev'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme'ye giderek seçim sonuçlarına itiraz edeceğini açıklamıştır. Seçim sonuçlarına itiraz etmesine rağmen halkı sokağa dökmeyeceğini açıklayan Yanukoviç, böyle bir bozgunu tanımayacağını belirterek, anayasanın ve insan haklarının ihlal edildiğini savunmuştur. Seçim kampanyasını yürüten ekibinin beş bin civarında şikayet aldığını anlatan Yanukoviç, sekiz seçmenin öldüğü yolundaki haberlerin endişe uyandırdığını belirtmiştir. AGİT ise seçimin genel olarak adil geçtiğini açıklamıştır. Letonya da seçimi "örnek seçim" olarak nitelendirmiştir.
30-12-2004 - kez okundu

 

Ukrayna halkının yüzde 77,22'sinin katılımı ile tekrarlanan seçimde, oyların yüzde 99,12'si sayılmış ve Yuşenko'nun oyların yüzde 52,20'sini, Yanukoviç'in yüzde 44,02'sini aldığı ve seçmenlerin yüzde 2,3'ünün ise her iki adaya da karşı olduğu açıklanmıştı. Yuşenko'yu ilk kutlayan Polonya Devlet Başkanı Kvasnevski olmuş ve seçim sonuçlarını Ukrayna-Polonya ve Ukrayna-Avrupa Birliği ilişkilerinin gelişmesi için büyük bir şans olarak gördüğünü açıklamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Colin Powell da Ukrayna'daki seçimin sonucundan memnun olduklarını belirterek 'demokrasi için tarihi bir an' yorumunda bulunmuştur. Polonya'da bulunan Ukraynalıların yüzde 94,7'si Yuşenko'ya oy verirken, St. Petersburg'da bulunan 1000 civarı Ukraynalının 761'i Yanukoviç lehine oy kullanmıştır.

Karadeniz kıyısından kuzeye doğru uzanan eski Sovyetler Birliği içinde yüzölçümü (603.700 km²) ve nüfusu (52 milyon) ile Rusya Federasyonu'ndan sonra ikinci büyük ülke olan Ukrayna'nın, gerek Batı dünyası, gerekse Rusya için yüzyıllar boyu stratejik önemi olmuştur. Nitekim, 1991 yılında elde ettiği bağımsızlığından bu yana kimlik arayışında olan Ukrayna, dış politikasını oluştururken bir yandan Batı ile iyi ilişkiler geliştirmeye çalışmış, diğer taraftan da "Büyük Kardeş" olarak nitelendirilen Rusya'yı kızdırmamaya gayret göstererek Doğu ile ilişkilerini bozmama çabası içinde olmuştur. Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, bu durumu "ikili siyaset" olarak nitelendirse de, aslında bu unsur, Ukrayna'nın ikiye bölünmüşlüğünü de yansıtmaktan geri kalmamıştır. Çünkü, coğrafiolarak tamamı Avrupa sınırları içinde kalan en büyük devlet olan Ukrayna'nın batısı Batı'ya yönelmiş, doğu kısmı ise Rusya ile sıkı ilişki içinde olmuştur. Ayrıca söz konusu iki bölge arasında siyasive dinifarklılıklar da mevcuttur. Ülkenin batısı, siyasibakımdan Avrupa'ya daha yakın olmasına ve Katolik nüfus varlığını göstermesine rağmen, doğuda Rusya yanlısı Ukraynalılardan başka ayrıca Rus nüfus da yoğun olarak yaşamaktadır. Sovyetler'in dağılmasından sonra Doğu ile Batı arasında gidip gelen ve hem siyasİ, hem de kültürel açıdan ikiye bölünmüş olan Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimleri öncesinde Batı'nın, Yuşenko'yu "Ukrayna'nın Saakaşvilisi" olarak nitelendirmesi, Gürcistan'daki kadife devriminden sonra Ukrayna'da da buna benzer senaryoların gerçekleşebileceği yönünde söylentilerin çıkmasına yol açmıştı. Saakaşvili'nin Ukrayna ziyareti sırasında Yuşenko ile bir görüşme yapması da, Saakaşvili'yi Washinghton'a ait bir senaryo'nun parçası olarak gören Ukrayna iktidarını kuşkulandırmıştı. Söz konusu hassasiyeti anlayan Saakaşvili'nin "Ben, ihtilal ateşini yakmaya gelen Che Guevara değilim" demesi bile  üzerindeki kuşkuları gidermemişti. Nitekim, Yuşenko'nun seçim zaferi mitinglerinde Avrupa Birliği ve Ukrayna bayraklarının yanında Gürcistan bayrağının da dalgalanması eski Sovyet topraklarında yeni bir siyasi dalganın yayıldığının göstergesi olarak yorumlanabilir. Gürcistan'da gerçekleşen Kadife (Gül) Devrimi, Ukrayna'da  devam eden Turuncu Devrim (Kestane Devrimi), Mart 2004'ten beri Ermenistan'da oluşmaya başlayan Kardelen Devrimi, değişim ve kimlik isteminde ısrarcı olan Abhazya'da Sessiz Devrim, Kafkasya ve Karadeniz'de değişime zemin hazırlayacak bir sürecin halkaları olarak görülebilir. Gürcistan'dan sonra Ukrayna ve Abhazya'da da değişimin olması halinde, Sovyetler Birliği sonrası kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu'nun da sonun başlangıcına geldiği yorumları yapılabilir. Çünkü, Gürcistan ve Ukrayna'dan sonra sıra diğer eski Sovyet Cumhuriyetleri olan Balkanlarda Moldova, Güney Kafkasya'da Azerbaycan ve Ermenistan ile Orta Asya ülkelerine (özellikle Özbekistan'a) gelebilecektir.

 Hasan KANBOLAT  www.avsam.org

 

Etiketler:
ukrayna yuşenko zafer mitinglerinde gürcistan bayrağı dalgalandı

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır