NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
4WORED1.MP3
1
12
apsuva
10

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri
KAF DAĞININ ARDINDAN ANADOLU'YA ÇERKES MÜZİKLERİ

Anadolu kültür atlasının en önemli öğelerinden biri olan Çerkesler, müzikleri, gelenekleri ve görenekleriyle İş Sanat'ın konuğu oluyorlar. Gürsel Koçak'ın yönetiminde gerçekleştirilecek bu gösteride, kendilerine has toplumsal yaşamlarında her sosyal etkinliği müzikli bir törene dönüştüren Çerkeslerin renkli geleneklerinden kesitleri izlerken, sizin de yaşama bakışınız renklenecek. Her şeyin en zor ve en güzel olanını seçmiş Çerkesler. Aynı Kaf dağının erişilmezliği gibi... 1864'te Anayurtlarından koparılarak, Anadolu, Balkanlar, Suriye ve Ürdün'e sürgüne gönderilen Çerkesler, yüzyıllardır geleneklerinden kopmadan, kültür erozyonuna uğramadan yaşamayı başarmış nadir topluluklardandır. Çerkeslerin bugün en yoğun olarak yaşadıkları ülkelerden biri de Türkiye'dir. Çerkeslerde doğdukları andan itibaren yaşamlarında her şey bir tören niteliğindedir. "Habze" adını verdikleri toplumsal yaşamı düzenleyen kur all arın tümü, örf-adet hukuku, gelenek ve göreneklerdir. Kadın erkek ayrımının olmadığı bir kültürdür. Cesaret, zerafet, misafirperverlik, savaşçılık ve dayanışmacılık duyguları Çerkes halkının en belirgin özellikleridir. Tüm bu duygular, halk müzikleri ve danslarında en ince detaylarıyla sergilenir. Çerkeslerin Anadolu'ya ayak bastıktan sonraki kültürel yaşamlarından izdüşümlerin yer alacağı bu farklı gecede, onların doğumdan ölüme kadar olan törenlerini, anlatım ve görüntüler eşliğinde şarkı ve danslarla izleyeceğiz. İş Sanat Merkezi , 16 Nisan Cumartesi , Saat 20:00 www.gurselkocak.com www.iskultursanat.com.tr
08-04-2005 - 5 kez okundu

Gürsel Koçak Kimdir?

Gürsel Koçak 1960 Antakya doğumlu.1977 yılında, İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Müziği Bölümünde müzik eğitimine başladı. Geleneksel musikinin en eski ve köklü kurumu olan "Dârül'elhân"da, İsmail Hakkı Özkan'dan Türk Musıkisi nazariyatı, Süheyla Altmışdört'ten Türk musikisi solfej ve repertuarı, Muazzam Sepetçioğlu'ndan Edebiyat, Dürdane Altan'dan Türk Halk müziği dersleri aldı.

Öğrencilik yıllarında, Nezih Uzel'in bir okul niteliğinde olan musiki toplantılarına katıldı. Burada konularında uzman olan ; Bekir Sıtkı Sezgin, Kani Karaca , Hafız Kemal Tezergil, Necdet Tanlak, İzzet Eskidemir gibi üstadlarla çalışma fırsatı bularak, şaheserler arasında sayılan on beş ayrı makamda, Mevlevi Âyini'ni ve birçok makamda da ilahileri meşk etti.

1992 yılında Kadıköy'de MODA Musiki ve Kültür derneğini kurdu.

1995-98 yılları arasında, Türk musikisinin en büyük yorumcularından olan, Bekir Sıtkı Sezgin'in asistanı olarak birçok konser ve TV programlarında çalıştı.

Araştırmacı bir kimliğe sahip olan, Klasik Türk müziğinin çeşitli alanlarında geleneğe bağlı ve düzeyli icraların içerisinde olmaya özen gösteren Gürsel KOÇAK, bu anlayışı yansıtan organizasyonlarla 1998 yılında; Cemal Reşit Rey konser salonunda "Küme faslı", "Sema gösterileri", 2000 yılında Kurmuş olduğu "İstanbul Otantik Türk Müziği" gurubuyla; Lütfü Kırdar, İş sanat gibi konser salonlarında "Cazdan Bize-Bizden Caza ", "Bektaşi Nefesleri", "Birlikte Söyleyelim" , ''Kadın Besteciler'' gibi birçok projeyi(kırk beş konser ve iki CD) hazırlayıp, yönetti.

Türk musıkisinin otantik vurmalı sazları olan kudüm ve bendir de çalan Gürsel Koçak, halen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Müziği Bölümü'nde Sanatçı Öğretim Elemanı unvanıyla, Türk Musikisi İcrâ Heyeti Şef yardımcılığı görevini devam ettirmektedir.

Kaf Dağının Ardından Anadolu'ya Çerkes Müzikleri

Etnik müziklerle ilgilenen ve farklılaşmaları seven sanatçı Gürsel Koçak eşinin de Ubıh olmasından dolayı Çerkes müziğine ilgi duymuş.Özellikle kayınvalidesinin anlattığı pekçok (yaşanmış) hikayeden de etkilenen Gürsel Bey 1864-Büyük Sürgünü,Çerkes müziklerini ve dansını araştırmaya başlamış.

'Sürgün'ü Anlatmak İstiyorum'

'Detaylı bir şekilde araştırmaya başlayınca gördüm ki,1864 Çerkeslerin Kafkasya'dan sürülüşü aslında Rusların zaferi değil,tam bir insanlık ayıbı.Yaşananlar bir yer değiştirme,bir sürgün ya da zorunlu göçün çok ötesinde;bir soykırım yaşanmış.Çerkesler onurlu bir millet olduğundan yaşadıkları acıları hiçbir zaman dile getirmemişler,hiç ağlaşmamışlar.Bu yüzden bilinmiyor.Bilinmeyen bir şey daha var ki;Çerkes kültürü ön plana çıkartıldığı gibi danstan ibaret değil,folklorunuzu eksik vurguluyorsunuz.Gerçekten inanılmaz zenginlikleri olan bir kültür.Bu kez Çerkes şarkılarını da ön plana çıkartmak istiyorum.' Böyle diyor Gürsel Koçak.Ve hazırladığı gösteride danslarla,sinevizyon destekli şarkılarla, şiirlerle ve ağıtlarla Çerkes kültürünün yanısıra, büyük bir insanlık ayıbı yaşanan Büyük Sürgünü anmak ve anlatmak istiyor.

Program Akışı

90 dakikalık programda Vatan Özlemi;Nart Destanları;Anadolu'da yerleşik düzen; misafirperverlik,at ve kamanın önemi;kaşenlik ve 21 Mayıs temaları işlenecek.Gösterinin prefosyonel kayıtlarının da alınacağını belirten Koçak,bu gösteriyle turneye çıkmayı düşünüyor.

'Ridade Doğru Ekip'

Gürsel Koçak,Çerkes kültürünün en çok öne çıkan,vurgulanan tarafının dans olduğunu söylüyor..Ridade'nin methini çok duymuş ve bu gösteri için tecrübe,repartuar ve disiplin açısından Ridade'nin doğru ekip olduğunu düşünüyor.

'Yansımalarının İyi Olacağını Düşünüyorum'
'Bu gösteri alışılmışın biraz dışında' diyen Koçak,'özenle hazırlanıyoruz ve toplumsal yansımalarının çok olumlu olacağını düşünüyorum',dedi.Son olarak Gürsel Bey:'Projenin başlangıç aşamasından itibaren yardımlarını esirgemeyen Nartajans'a,Kafkas Vakfı'na,Safa Bolat,Havva Karadaş,Rahşan Erdoğan ve Ridade ekibine teşekkür ediyorum.İnanıyorum ki çok güzel bir program olacak,Çerkes şarkıları da dansı kadar sevilecek'dedi.

Etiketler:
kaf dağının ardından anadolu çerkes müzikleri

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır