BRAMKHO: Çeslaw , sizinle bir röportaj yapmak istiyoruz. Bu röportajı 3500 e yakın üyesi olan 'www.nartajans. net' web adresinde ve dergilerde yayımlamak istiyoruz. Kabul ederseniz seviniriz.
ANZORUKHO: Tabi ki, olur.
BRAMKHO: Hoş geldiniz
ANZORUKHO: Hoş bulduk.
BRAMKHO: Anayurttan kalkıp geldiniz, hoş geldiniz. Bizleri sevindirdiniz. Allah da sizleri sevindirsin. Sizleri Türkiye'de tanıtmak, sizleri duyurmak istiyoruz. Bu amaçla size birkaç sorumuz olacak.
Sanata nasıl başladınız? Wered (şarkı) söylemeye nasıl başladınız? Ne zaman başladınız? Sesinizi hep dinliyoruz. Bu güne kadar geçen sanat yaşamınızı bize özetler misiniz?
ANZORUKHO: Bana bakarsanız yaşım kaçı gösteriyor? Saçlarım ağardı. Kültürle onlarca yıldır uğraşıyorum. Öylede olmalı. Kültür insanı güzelleştiriyor. Kültür yoksa ulusta yok. Benim anladığım bu.
Büyük annem usta mızıka çalar (pşınawe aze) idi. Küçüklüğümden beri onun çaldığı, onun yorumladığı weredler (şarkılar) kalbimde yer etti. Onun usta yorumları sayesinde kendimizi bu kültürün içinde bulduk. Bir daha da ayrılmak nasip olmadı.
BRAMKHO: Allah daha çok çalışmayı nasip etsin.
AZORUKHO: Sağ olunuz.
BRAMKHO: Sanat gezilerinde Türkiye'ye geldiğinizi biliyoruz. Başka nerelere gittiniz?
ANZORUKHO: Türkiye'ye birkaç kez geldim, sevdim. Nalmes Asamble ile daha öncede gelmiştim. On dört yıl sonra tekrar Muhammed'in önderliğinde geldik. Nalmes'i sadece buraya değil bir çok ülkeye davet ediyorlar. Fransa, İngiltere... bir çok Avrupa ülkesini gezdiler. Gittiğimiz bütün ülkelerin çok hoşlarına gidiyor. Bizi çok güzel, çok coşkulu karşılıyorlar.
BRAMKHO: Adıghe milli kıyafetleri nasıl yorumluyorsunuz? Kadının da erkeğin de kıyafetleri çok ilgi çekici. Bu güzel kültür Adıghey'de hala yaşıyor mu Giyinme kültürü hakkında neler söyleyeceksiniz?
ANZORUKHO: Bu konuda Muhammed daha yetkili. Bu konuyu o daha iyi biliyor.
BRAMKHO: Muhammed ile de röportaj yapmak istiyorum. (Yemek molası araya girdi ve bir daha röportaj fırsatı bulamadım maalesef.)
Adıghe weredleri (Adıghe şarkılarını) nasıl değerlendiriyorsunuz? Yenilerle eskileri karşılaştırırsanız nasıl değerlendirirsiniz?
ANZORUKHO: Nasıl demeli? İkisi de bir arada yaşayacak. Öncekilerde yaşayacak. Adıghe folkloru denen şey olduğu gibi devam ediyor. Ben armoni katıyorum biraz. O folklor olduğu gibi yaşamalı. Birazda zenginleştirmeliyiz, ama bozmadan. Yaşamalı. Folklor bozulursa o toplumun çehresini nasıl tanıyacaksınız. Onu bozduğunuz zaman bir şey kalmaz, biter. O, bir bütün olarak yürümeli (yaşamalı).
Diğeri: gençlerimiz okuyor. Başka kültürleri tanıyorlar. Yeni şeyler gelişiyor. Bu da olacak, gelişecek. İkisi bir gidecek.
BRAMKHO: Adıghe tarihi, kültürü, masalı, fablı, hikayesi... ne varsa dedelerimiz anayurtlarından sürülünce gittikleri yerlere taşındı. Bu kültür biraz toplanmaya çalışılıyor. Gençler bunlara ilgi duyuyor mu Eskiyi ve yeniyi bir arada yürütmek istiyorlar mı ? Yoksa tamamen yeniye mi yöneliyorlar. Gençler hangisini tercih ediyorlar?
ANZERIKHO: Anladım anladım. Biliyor musunuz o olaylar çok hüzün verici. Şimdi yeni tarzlar başladı, bu olacak. Ama gençler folkloru çok seviyor. Onunla çalışıyorlar, onu dinliyorlar. Her tarafta da öyle, sadece Adıghey'de değil. Rusya'da da böyle, Türkiye'de de böyle. Hepsi yeniye yöneliyor. Ama her toplum kendine sahip çıkmalı. Toplum onurunu yitirmemeli.
BRAMKHO: Adıghabze'nın geleceğini nasıl buluyorsunuz? Adıghe'ler dillerini yaşatmaya çalışıyorlar mı ?
ANZERIKHO: Nasıl demeli! Rus devleti Adıghe Respablik'e kendi dilimizde okuma yazma izni veriyor. Konuşma hakkımız var. Dilimizle weredlerimizi (şarkılarımızı) söyleyebiliyoruz. Biz dilimizde okuyup yazdık. Bizlerden dilini kullanmayan belki bir iki kişi çıkabilir. Çocuklar ilk beş yıl okullarda dilleriyle okuyorlar. Sonra dil, ders olarak okutuluyor. Şimdilerde bütün derslerin Adıghabze ile okutulması için uğraşıyorlar.
BRAMKHO: Bize bu fırsatı verdiğiniz için size teşekkür ederiz.
ANZERIKHO: Ben de teşekkür ederim.
Etiketler: