KAFKAS TRAJEDİSİ SEMPOZYUMU
21 Mayıs 1864, unutulmaması gereken önemli bir tarihtir. 141 yıl önce bu tarihte Çarlık Rusya'sı Kafkas Savaşları'ndan galip çıkmış ve Çerkeslerin vatanlarından sökülüp atılması, yani sürgün dönemi başlamıştır.
22-05-2005 - 5 kez okundu
Kafkas trajedisi sempozyumu
21 Mayıs 1864, unutulmaması gereken önemli bir tarihtir. 141 yıl önce bu tarihte Çarlık Rusya'sı Kafkas Savaşları'ndan galip çıkmış ve Çerkeslerin vatanlarından sökülüp atılması, yani sürgün dönemi başlamıştır.
Bu sürgün ve sonuçları yakın tarihin en trajik, en acımasız hikayelerinden biridir ve mutlaka hatırlanmalıdır. İşte bu trajedi, bu acıklı hikaye bugün İstanbul'da başlayacak tarihibir sempozyumda hatırlanıyor, her yönden ele alınıyor.
Kafkas Vakfı'nın düzenlediği bu milletlerarası sempozyum CRR Konser Salonu'nda çok önemli akademisyen ve fikir adamlarının katılımıyla bugün sabah 11'de başlıyor. Üç oturum halinde düzenlenen sempozyumun birinci oturumunda Tarih Boyunca Rus Yayılmacılığı ve Sömürgeciliği, ikinci oturumda Kafkaslarda Süregelen Trajedi ve üçüncü oturumda da Günümüz Rusya'sının Kafkasya Politikaları başlıkları altında hem dün ve hem bugün değerlendiriliyor.
Sempozyum katılımcıları arasında önemli ve değerli Rus aydınları da var. Rusya İnsan Hakları Derneği kurucusu ve bugünkü başkanı Prof. Lev Panamarov, Novaya Gazetesi'nin başyazarı Anna Politkovskaya, Kabarday-Balkar İnsan Hakları Derneği Başkanı Valera Hatıjuka gibi. Diğer katılımcılar ise Abhaz Üniversitesi Tarih Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Guram Gumba, Kafkas Halkları tarihçisi Dr. Abrek Almir, Kafkas Halkları Konfederasyonu eski başkan yardımcısı ve Rusya'nın tanınan gazetecilerinden Valera Hatıjuka, Wisconsin Üniversitesi'nden Prof. Kemal Karpat, Dr. Hasan Kanbolat, araştırmacı-yazar Aytunç Altındal, hukukçu Kazım Berzeg, Sefer Berzeg, Nur Dolay, Zeynel Abidin Beslenev, Dr. Fethi Güngör, Hulusi Üstün, Erol Karayel, Doç. Dr. Sedat Özden ve hemşehrim Dr. Yılmaz Nevruz'dan meydana geliyor.
Sempozyumu düzenleyen Kafkas Vakfı ile ilgili adres ve diğer bilgileri de ilgilenenler olabileceği düşüncesiyle burada vereyim. Vakfın adresi, Cumhuriyet M. Karlıdere C. No: 61 Bulgurlu, Üsküdar, İstanbul; Telefon (0216) 481 06 77, Faks (0216) 335 72 17; internet adresi ise www.kafkas.org.tr.
Sempozyumun zorunlu göç, tehcir konularının şu günlerde Türkiye'de çok tartışıldığı bir sırada yapılıyor olması da bana göre çok önemli. Ermeni tehcirini konuşup tartışırken başka zorunlu göçleri, tehcirleri de, özellikle Kafkas halklarının tehcirini de şüphesiz konuşmak, tartışmak, bu konuda yeni araştırmalar yapmak; hem 21 Mayıs 1864'te Çarlık Rusya'sının başlattığı uzun tehciri ve hem de İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru 1944 yılında Sovyet diktatörü Joseph Stalin'in uyguladığı acımasız tehciri bütün yönleriyle ele almak çoktan şart olmuş bulunuyor.
Esasen bu sempozyuma ben de davetliydim; ancak hastalığım sebebiyle ne yazık ki katılamıyorum; ama tabii uzaktan da olsa sempozyumu takip edeceğim. Bu arada habercilerin, gazetecilerin bu sempozyuma ilgi göstermesini de bekliyorum. Ayrıca, sempozyum yöneticilerinin sempozyuma verilen tebliğleri, yapılacak sunumları ve diğerlerini bir şekilde yazılı hale getirmelerini, en azından bir dosyada toplayıp isteyenlere vermelerini rica da ediyorum.
Bugün hem Güney Kafkasya hem de Kuzey Kafkasya bu ülkenin yakından ilgilenmek zorunda olduğu her yönden önemli bölgeler. Bu bakımdan sempozyumun üçüncü oturumdaki Günümüz Rusya'sının Kafkasya Politikaları konusu özellikle önemli. Bu bapta mesela Rusya'nın çeşitli bölgeleri idari olarak birleştirme politikaları, özellikle de Adige Cumhuriyeti'nin Krasnodar Kray ile birleştirilme konusu herhalde ele alınacaktır. Programda yoksa bile pek bilinmeyen bu konuya mutlaka gereken önem ve ağırlık verilmelidir. Bunu da herhalde en çok Rusya ve Kafkasya'dan gelen akademisyen ve gazeteciler yapmalıdır bana göre.
Kafkas Sempozyumu önemli, izlenmesi gereken bir sempozyum. Düzenleyenlere, katılımcılara teşekkür eder, başarılar dilerim...
21.05.2005
e-posta adresi:f.ertan@zaman.com.tr
www.zaman.com.tr
Etiketler:
kafkas trajedisi sempozyumu