SAAKAŞVİLİ'NİN TÜRKİYE HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ
SAAKASVİLİ'NİN TÜRKİYE HAKKINDAKİ "SAKLI KALMIŞ" DÜŞÜNCELERİ
Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakasvili'nin 1992 yılında verdiği demeçleri içeren, 2001 basımı bir kitapta geçen ifadeleri "YORUMSUZ" olarak veriyoruz;
-Türkiye-Gürcistan sınırını belirleyen 19 Ekim 1921 tarihli "Kars Anlaşması ile 1992 tarihli Türkiye-Gürcistan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması" adil değildir ve Gürcistan'ın menfaatlerine aykırıdır.
25-10-2005 - 5 kez okundu
-Türkiye-Gürcistan sınırını belirleyen Kars Anlaşması ile Gürcülerin yaşadığı ve Gürcistan'a verilmesi gereken bazı topraklar Türkiye'ye bırakılmıştır.
- 1992 tarihli Dostluk ve İşbirliği Anlaşması, Kars Anlaşması'nın tekrar onaylanması anlamına gelmektedir. Anlaşmanın imzalanması sırasında Türk tarafı Kars Anlaşması'nı tekrar onaylatmak maksadıyla aşırı baskı yapmıştır. Gürcü yetkililer ise karşı yönde bir çaba göstermeden anlaşmayı imzalamıştır.
-Kars Anlaşması'nda Acaristan'a özerklik verilmesi yönünde bir madde bulunmaktadır. Bu da Türkiye'nin işgal ettiği Gürcistan topraklarını bazı şartlar ile Gürcistan'a geri verdiği anlamına gelmektedir. Böylece Türkiye Acara'daki haklarını koruma altına almıştır.
-Kars ve Dostluk Anlaşmalarında azınlık hakları tek taraflı ele alınmıştır. Türkiye'de yaşayan Gürcü azınlığa hiç bir hak verilmemiştir. Türkiye, ülkesinde yaşayan azınlıklara verilen haklar konusunda zaten uluslararası normlardan çok uzaktır. Hatta kısa süre öncesine kadar ülkesinde azınlık bulunduğu gerçeğini dahi inkar etmiştir. Topraklarında yaşayan Gürcü azınlığın Gürcistan ile yakınlaşmasına şüphe ile yaklaşmaktadır. Gürcülerin yoğun olduğu bölgelere giden şahısları silah tüccarı olarak suçlamakta ve adi kriminal olaylar olan silah ticaretinde bile siyasi neden aramaktadır.
-Türkiye'nin diğer bölgelerinden, Gürcü nüfusun yoğun yaşadığı bölgelere göçler yaşanmaktadır. Bu da Türkiye devletinin, Gürcülerin ayrılıkçı fikirler beslediğinden şüphelendiğini göstermektedir.
-Türkiye'nin Acaristan'da Kıbrıs benzeri bir senaryoyu oynamamasını temenni ediyorum. Türk ordusu Kıbrıs'ı işgal etmiştir. Türkiye'deki mevcut hükümetin Acara konusunda böyle bir harekete tevessül edeceğini tahmin etmiyorum. Ancak hükümetler değişecektir. Dolayısıyla gelecek hükümetin ise ne düşüncede olacağı bilinemez.
-1921 tarihli Kars Anlaşması'nın geçersiz kılınması için tek bir gerekçe vardır, bu da Anlaşmanın Gürcistan işgal altında iken Türkler ve Ruslar arasında yapılmasıdır. Uluslararası kanunlar bu tarz anlaşmaları geçerli kabul etmez.
Yukarıdaki ifadeler her ne kadar 1992 tarihinde sarf edilmiş olsalar da, Saakasvili'nin 4 Ocak 2004 tarihi itibariyle Devlet Başkanı olması nedeniyle, bugünkü Gürcistan Yönetimi'nin Türkiye'yi nasıl algıladığını yansıtması açısından önem arz etmektedir. (demokratikgozlem.com)
Etiketler:
saakaşvili türkiye hakkındaki düşünceleri