GURCISTAN'DAN RUSYA'YA ULTIMATOM!
Gürcistan Parlamentosu'nun uzlaşmazlık bölgeleri ile ilgili önerge niteliğinde hazırladığı rapor, Parlamento Başkanı Nino Burjanadze tarafından onaylandı.
Rusya Federasyonu'na yönelik ithamların yer aldığı raporun ilk bölümünde şu hususlar vurgulanıyor;
25-10-2005 - 5 kez okundu
-Rusya Federasyonu, sorunlu bölgelerde görev yaparken Gürcistan ile sorunlu bölge arasında barışı sağlamak yerine, Güney Osetya ve Abhazya'da kişi ve çetelerin güçlenmesini sağlamaktadır.
-Sorunlu bölgede görev yapan Rus askerleri, özel gruplarla beraber suç örgütleri kurarak, insan kaçırma, evleri basma ve kaçakçılık eylemleri yapmakta, terörist gruplara eğitim vermektedir.
-RF'nin kontrol ettiği bölgede narkotik transferi, sahte para basımı, insan kaçakçılığı, silah ticareti gerçekleşmektedir.
-Göçmenlerin evleri boşaltılıp gaspedilmektedir.
-Okullarda Abhazca ve Osetçe okutulmakta, Gürcüce okutulmamaktadır.
-Sorunlu bölgelerde halka Gürcistan Merkez Hükümetinin hiç bir icraatı yansıtılmamakta, yanlı yayınlar yapılmaktadır.
- RF, Uluslararası yasaları çiğneyerek bölgede faaliyet yürütmektedir.
- Gürcistan tarafından çok defa protesto edilmesine ve konu ile ilgili BM tarafından rapor hazırlamasına rağmen, RF yönetimi bunları gözönünde bulundurmayıp sorunlu bölge vatandaşlarına RF vatandaşlık hakkı vermektedir.
-Çok kez uyarılmasına rağmen RF hükümeti Gürcü vatandaşlarına vize uygularken, Abhazya ve G.Osetya'ya vize uygulamamaktadır.
-Abhazya ve G.Osetya'da bir çok bakanlığa RF vatandaşları getirilmektedir.
-Gürcistan hükümetinin haberi olmadan RF'nin DUMA'daki komisyonları sorunlu bölgelere ziyarete gitmektedir.
-Eski Tiflis-Moskova demiryolunun, Suhumi-Moskova hattında çalışması konusunda Gürcü hükümeti ile yapılması gereken anlaşma Abhazya ile yapılmıştır.
-Güney Osetya'da 20 Eylül 2005 tarihindeki kutlamalardaki askeri geçitteki araç ve malzemelerin RF'ye ait olması, silahların sınırlanması ve askerler konusunda 14 Ocak 1992 ve 05 Kasım 2004'de imzalanan anlaşmalara aykırıdır. Üstelik söz konusu anlaşmalarda RF, garantör devlettir.
Raporun "Kararlar" bölümünde ise; RF'ye ait Barış Gücü'nün, sorunlu bölgelerde görevini başarıyla yapamadığı vurgulanarak; Barış Gücü'nün Güney Osetya'da bugüne kadar yapamadığını 10 Şubat 2006 tarihine, Abhazya'da ise 01 Temmuz 2006 tarihine kadar yapmaya çalışması, bu süreçte Gürcü ve BM yetkilileri tarafından konunun gözleneceği belirtiliyor. Verilen tarihlere kadar istenilen düzeyde çalışma yapılmadığının gözlenmesi durumunda, RF Barış Gücü'nün Güney Osetya'yı 15 Şubat 2006 tarihinde, Abhazya'yı ise 15 Temmuz 2006 tarihinde terk etmesi isteniyor. Belirtilen tarihlerde RF Barış Gücü'nün anılan bölgeleri terk etmemesi durumunda, RF Barış Gücü'nün bölgelerden çıkarılması konusunda hükümetin sorumlu olacağı hususuna dikkat çekiliyor.
Alınan diğer kararlar ise şöyle;
-Dışişleri Bakanlığı, bu alınan kararları konu ile ilgili ülkelere bir an önce göndermelidir. Şu anda hükümetin, RF Barış Gücü'nün gitmesi durumunda bunların yerine gelecek barış gücü askerleri için ilgili ülkeler ve uluslararası organizasyonlarla görüşmesi gerekmektedir.
-İçişleri Bakanlığı ve Gürcistan Genel Savcılığı sorunlu bölgelerdeki hükümetlerde görev alan RF vatandaşı bakanlarla ilgili suç duyurusunda bulunmalı ve ülkelerine geri göndermelidir.
-1 Aralık 2005 tarihine kadar G.Osetya için Cumhurbaşkanı Mihail Saakasvili'nin bölgelerde yapmayı planladığı politik, ekonomik, sosyal, kültürel alanlardaki tüm çalışmalar detaylandırılmış bir rapor haline getirilmeli ve hangi konuların hangi bakanlık tarafından takip edileceği belirtilmelidir.
-1 Mayıs 2006 tarihine kadar Abhazya için Cumhurbaşkanı Mihail Saakasvili'nin bölgelerde yapmayı planladığı politik, ekonomik, sosyal, kültürel alanlardaki tüm çalışmalar detaylandırılmış bir rapor haline getirilmeli ve hangi konuların hangi bakanlık tarafından takip edileceği belirtilmelidir.
-Gürcistan hükümetinin, çeşitli uluslararası organizasyonlar ve uzmanlar ile konuyla ilgili ülkelerle görüşüp, bunların katkılarıyla Abhazya ve Güney Osetya için Gürcistan Anayasası'nda değişiklik yapıp, askeri konular hariç özerkliklerinin kalmasını sağlamalıdır.
RF yönetimi tarafından tepkiyle karşılanan raporun açıklanmasını takiben Federasyon Temsilciler Meclisi'nde 18 Ekim 2005'de bir konuşma yapan DUMA Alt Meclisi BDT İlişkileri Komitesi üyesi Kostantin Zatulin; Gürcistan'da bulunan askeri üslerin taşınmasını durduracaklarını açıkladı. Gerekçe olarak da askeri üslerin taşınmasına yönelik alınan kararın Federasyon Temsilciler Meclisi'nden geçmesi gerektiği, bu konuda karar olmadan RF Devlet Başkanının bile hareket edemeyeceği ve taşınma işleminin yasal olmadığı belirtildi.
Kostantin Zatulin tarafından ayrıca, Gürcistan'daki üslerden gelecek olan askerler ve çalışanlara ev ile yeni iş bulunmasının RF'nin görevi olduğu, bu yüzden taşınma işlemlerinde acele edilmemesi gerektiği ifade edildi.
Diplomatikgozlem
Etiketler:
gurcıstan rusya ultımatom!