NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
13
9
3
10
12

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
TÜRKİYENİN İLK KADIN LABORATUVARCISI BİR ÇERKES

Kaynak: Düzce Damla Gazetesi (31.05.2006) Eczacılık tarihinde önemli bir isim olan Leman Kazuk Türkiye' nin ilk kadın laboratuvarcısı. Dr.Nejat F.Eczacıbaşı Vakfı Eczane katoloğunda yaptığı çalışmalarla tanıtılan Leman Kazuk'a ilk ilaç laboratuvarını kuran isim olarak yer verildi . 1943-44 yılları arasında Etlik Bağları semtinde Hoş Laboratuvarını kuran Leman Kazuk 1918 yılında Arapçiftlik (Kazukkoydzuk, Sapşığ Habl, Bostanyeri) köyünde doğdu.
01-06-2006 - kez okundu

Kazuk'un eczacılık tarihinde çok ilginç uygulamaları olduğuna dikkat çekiliyor. Leman Kazuk'un Eczacılık tarihindeki yeri Dr.Nejat F.Eczacıbaşı Vakfı Eczane katoloğunda HOŞ LABORATUVARI KAZUK (BAŞKUR), Leman başlığı altında verildi.
Satırlar arasında Leman Kazuk:" Leman Kazuk 1918 yılında Düzce'nin Arapçiftlik Köyünde doğmuş. istanbul Kız Lisesini bitirdikten sonra Eczacılık Mektebine girmiş ve buradan 1940 yılında mezun olmuş. Bu bilgileri aldıktan sonra sorduk, neden eczacılık diye,
- Hayal kurardık evladım üç kardeş , üst katta muayenehaneler alt katta eczahane...
Ancak bu hayal Eczahanelerin Tahdidi Kanunu engeline takılır. 1940 yılında Eczacılık Mektebini bitiren Leman Hanım eczahane açma imkanını bulamaz.Hasann Derman ve akrabasının sahibi olduğu Şark Merkez Ecza deposunda çalışmaya başlar. Bir yıl geçmeden kendisinden deponun Ankara Şubesinin başına geçmesi istenir. Bunun üzerine Ankara'ya yerleşir. Burada deporunun mesul müdürlüğünü yaparken laboratuvar açma kararı verir ve bazı müstahzarlar için ruhsat çıkartmaya başlar. 1943-44 yılları arasında Etlik bağları semtinde bir evin alt katında Hoş Laboratuvarı'nı kurar. Leman hanım müstahzarlarını bizzat kendisi hazırlar.
1947 yılında Kazım Başkur'la evlenen Leman Hanım 1949 yılında Ankara, Dışkapı semtinde Ulus Eczahanesini açar. Eczahaneyi açtıktan sonra Hoş Laboratuvarını kapatır. Eczahane eczacısı olmak Leman Hanımın asıl hedefidir ve mezuniyetinden 9 yıl sonra amacına ulaşır. 1961 yılına kadar Ulus Eczahanesini işletir. Çocuklarının eğitimi için İstanbul'da yerleştiğinde İstanbul Eczahanesini ülkenin en önde gelen eczahanelerinden biri olarak 1978 yılına kadar çalıştırır ve sonra emekliye ayrılır.
Hoş Laboratuvarında 1949'a kadar toplam 27 farklı müstahzara ruhsat çıkartılmıştır. Bu müstahzarlardan ruhsatı Leman Hanım üzerine olanlardan Le-Ka Çil Kremi (1942) Antigal pom, Dantilin, Koliral, Nerval-Hoş, Okülün, Palabıyık Romatizma ilacı, Romatizin , Sirop Pektoral hoş, Tonik Hoş, Eau Oxygenee Hoş, Fievrin (1944) Calcium Hoş (1945) üretime geçmiştir. ruhsatları Leman Hanım üzerine gözüken Nevrolin, Tonokinol, Vina-Fortine, Vina-Malt Fosfat, Vinotonin Arsenikal Sirop adlı müstahzarlara ruhsat alınmışsada üzerlerinde çalışmamıştır..
Ayrıca 1946'da Şefik Önengüt'e ait Dermoseptil Pomadde, 1947'de Suphi Aygün'e ait Hepansep Şurup, 1948'de Cevdet Ege'ye ait Egzacaine Amp., gonar Saç İlacı, Rhinosid ve 1949'da Burhanettin Urus'a ait Pasibebin Mayii ve Zentol Diş macunu adlı preparatlarından sadece Egzacaine'i kısa bir süre yaptığını ifade eden Leman Hanım diğer müstahzarların kesinlikle Hoş Laboratuvarında imal edilmediğini belirtmiştir.
Yarattığı ilaçlar 40 yılın üzerinde halk sağlığına hizmet eden eczacılık tarihimizin bu önemli ismi ilk kadın laboratuvarcılarımızdan, çalışkanlık ve tevazu abidesi Leman Hanım'ı tanımak ve tanıtabilmek bu kitabı hazırlarken en keyif aldığımız noktalardan biri olmuştur."

Etiketler:
türkiyenin ilk kadın laboratuvarcısı bir çerkes

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır