NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
4-5-6-7
35305319 - Adige Heku 01.MP3
4SIMD.MP3
2
13

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri
YAZ AYLARINDA GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT EDELİM

Ben bu yazımda yaz ayının gelmesiyle beraber beslenmemiz ve vücut sağlığımız açısından son derece önem arzettiğini düşündüğüm GIDA ZEHİRLENMELERİ hakkında küçük çapta bilgi vermeyi istedim.Tüketeceğimiz besinleri alırken nelere dikkat etmeliyiz,tüketirken ve muhafaza ederken nelere dikkat etmeliyiz vs... gibi bilgileri size sunmak istiyorum.
13-06-2006 - 5 kez okundu


Evet yaz ayının gelmesiyle birlikte gıda zehirlenmeleri ve özellikle çocuklarda ishal vakalarının arttığı gözlenmektedir.Özellikle gıdalarımızı hazırlama ve sunum aşamasında hijyen kurallarına uyulması ve hazırlandıktan sonrada uygun saklama koşullarının sağlanamaması durumunda gıdaların mikroorganizmalar veya bunların toksinleriyle birlikte çabuk bozulma göstereceğini belirtmek isterim.
Şüpheli bir gıdanın yenmesinden sonra bulantı, kusma, ishal, ateş, karın ağrısı bazen de görme bozukluğu ve duyu kayıpları izlenen kişilerde iyi bir sorgulamanın yapılmasıyla gıda zehirlenmesinden şüphelenmek zor olmaz.
Buna göre, yüksek ateş, dışkıda kan, aşırı miktarda sıvı kaybına neden olan kusma, ağız kuruluğu, idrar çıkışında azalma, ayağa kalkınca baş dönmesi, üç günden uzun süren ishal durumlarında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yaz aylarında gıda güvenliğinin sağlanması açısından açıkta satılan gıdaları almamaları, ambalajlı gıda satın alırken de ambalajın bozulmamış ve yırtılmamış olmasına dikkat etmemiz gerekllidir.
Tarım Bakanlığınca verilen üretim izninin tarih ve sayısı, üretim ya da son kullanma tarihi, üretici firmanın adı ve adresi, içerik bilgileri, miktar ve fiyat bilgilerinin incelenmesi gerektiğine dikkat çekmek istiyorum.Ve siz okuyucularımıza şu önerilerde bulunmak istiyorum:
-Çabuk bozulabilen et, tavuk, balık gibi gıdalar alışverişin sonunda satın alınmalı, bunların çiğ gıdalarla teması önlenmeli ve sıcak havalarda en fazla 1 saat içinde buzdolabına yerleştirilmeli,

-Donmuş gıdalar alışverişin sonunda alınmalı, çözünmemiş olmalarına dikkat edilmeli ve en kısa zamanda dondurucuya yerleştirilmeli,

-Kaynağı bilinmeyen, denetimsiz sokak sütü ve çiğ sütten yapılmış, olgunlaştırılmamış peynir satın alınmamalı, pastörize veya sterilize süt tercih edilmeli,

-Tahıl, kurubaklagil, şeker gibi kuru gıdalar karanlık, kuru ve serin ortamda depolanmalı,

-Et, tavuk ve balık birer yemeklik miktarlarda ve yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır,

-Çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalı, çözdürülmüş gıdalar yeniden dondurulmamalı,

-Yemekler buzdolabında uzun süre bekletilmemeli,

-Kıyma, küçük parça etler ve balık buzdolabının alt kısmında 1 günden, büyük parça etler, salam ve sosis 2-4 günden, pastörize süt 1-2 günden, yumurta da 2 haftadan fazla bekletilmemelidir.

Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, mayonez, balık ve deniz ürünleri, çiğ ve az pişmiş etlerin yaz aylarında kolaylıkla bozulabileceğini hatırlatarak , gıda zehirlenmelerinden korunmak için özellikle sıcak havalarda şunlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtmek isterim:

- Güvenli tüketim için işlenmiş gıdalar seçilmeli,

-Pişirilecek gıdalarda pişirme işlemi tam ve kusursuz uygulanmalı,

-Pişirme sonrası gıdalar bekletilmeden tüketilmeli,

-Pişirilmiş gıdaların muhafazasına özen gösterilmeli,

-Gıdaların yeniden ısıtılması tam ve kusursuz olmalı,

-Çiğ ve pişmiş gıdaların birbiriyle temasından kaçınılmalı,

-El temizliği kesinlikle ihmal edilmemeli,;

-Mutfaktaki yüzeyler temiz tutulmalı,

-Temiz su kullanılmalıdır.

Bütün bunları sizlere tekrar hatırlattıktan sonra lütfen aldığımız ve tükettiğimiz besinlere ve muhafaza yöntemlerine dikkat edelim diyorum unutmayalım ki SAĞLIĞIMIZ VE BESLENMEMİZ ÖNEMLİDİR.Tabi sağlıklı yaşamayı kural edinelim demedende geçmek istemiyorum.
Yeniden HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUM VE GÖRÜŞMEK DİLEKLERİMLE HOŞÇAKALIN DİYORUM.


Fatmagül SÖNMEZ
GIDA TEKNİKERİ





Etiketler:
yaz aylarında gıda zehirlenmelerine dikkat edelim

YORUMLAR
osmantopak Hakikaten dikkat edilmesi gereken bir konu.özellikle,öğrenci,bekar,yalnız yaşayanlar için çok daha mühim.aklıma gelmişken,bizim çerkesler köyüne,köy gününe,kasabasına düşkündür,malüm yaz geldi,köylere,kırlara açılma zamanıdır,gezerkende köyümün mantarı diye topladıkları protein deposu diye yedikleri mantarların,ZEHİRLİ OLUP OLMADIKLARINA dikkat etsinler,ilave etmek istedim.Bizim çerkeslerin köküne kıran girmesini istemiyorum okadar.aman dikkat.ARKADAŞLARA,SAĞLIKLI YAZ GÜNLERİ DİLERİM.

OsmanTOPAK
meric mrb yine son derece faydalı bir yazı yazmışsınız sizi tebrik ediyorum bizleri bu konularda bilgilendirdiğiniz için. teşekkürler.
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır