GÜRCİSTAN-RUSYA KRİZİ VE ABHAZYA
Rusya-Gürcistan ilişkileri son yılların en zor döneminden geçiyor. Bugün iki ülke arasında çok ciddi bir kriz yaşanıyor. Gürcistan, son 15 gündür Rusya'nın fiiliambargosu altında bulunuyor.
Gürcü istihbaratının Rus askeriistihbaratı GRU ajanı 4 subayı 27 Eylül günü casusluk ve yıkıcı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle tutuklaması ve sonra bir iyi niyet jesti olarak bu subayları AGİT yetkililerine teslim ederek Rusya'ya iade etmesiyle başlayan krizde hâlâ herhangi bir yumuşama ya da çözüm ihtimali ufukta görünmüyor; hatta kriz Rusya'nın aldığı çeşitli tedbir ve baskı metotlarıyla Gürcistan bakımından daha da ciddi ve vahim hale geliyor.
15-10-2006 - 5 kez okundu
Gürcistan'ı kışkırtıcılıkla, kriz çıkarmakla suçlayan Rusya bugün Rusya-Gürcistan sınırlarını kapatmış, Gürcistan ile mevcut olan karayolu, demiryolu, denizyolu bağlantılarını kesmiş, Gürcülere vize vermeyi durdurmuş, böylece Gürcistan'ı adeta ablukaya almış bulunuyor.
Bu tedbir ve baskı metotlarına ek olarak Rusya, ülkesinde yaşayan Gürcü vatandaşlarına da görülmedik baskı uygulamasına da başlamış durumda. Moskova'daki Gürcü işyerleri, gazinoları, yatakhaneleri, pazaryerleri polis tarafından basılıyor, Gürcüler tutuklanıyor, bazıları derhal uçaklarla sınır dışı ediliyor. Bugüne kadar iki parti halinde 300 civarında Gürcü sınır dışı edilmiş bulunurken bu sayının daha da artması bekleniyor. Ayrıca, polis Moskova'daki okullara gönderdiği talimatla Gürcü soyadlarına sahip çocukların isimlerinin kendilerine bildirilmesini de talep etmiş bulunuyor.
Rusya sadece bu tedbirlerle yetinmeyi de düşünmüyor, bunlara ek tedbirler almayı da kararlaştırmış bulunuyor. Mesela, bugün Rusya'da yaşadığı söylenen 1 milyon civarındaki Gürcü vatandaşının Gürcistan'a gönderdiği paraları da kontrol altın almayı, muhtemelen de kesmeyi planlıyor.
Nitekim, Rusya Parlamentosu Duma bu konuda karar almak için kolları sıvamış bulunuyor. Söz konusu para Gürcistan bakımından son derece önemli bir malikaynak. Bazı kaynaklar bu paranın yılda 1 milyar dolar civarında olduğunu belirtiyorlar. Dünya Bankası'na göre de bu para Gürcü milli gelirinin yaklaşık yüzde 10'una tekabül ediyor. Rusya'nın bu para transferlerini durdurma teşebbüslerine karşılık Gürcistan da Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği başvurusunu engelleyeceğini söylüyor. Söyleyen de Gürcistan Merkez Bankası Başkanı Roman Gotsiridze.
Rusya'nın Gürcistan'a öfkelendiği zaman uyguladığı doğalgaz baskısı da bugün son kriz dolayısıyla şüphesiz yeniden düşünülen bir başka tedbir. Hatırlanacağı gibi geçen yıl Rusya, Gürcistan'a sağladığı doğalgazı bir süre kesmiş, ülke adeta donmuştu. Bugün de kış yaklaşırken Rusya'nın aynı şeyi düşündüğü kolaylıkla söylenebilir. Üstelik bu yıl Rusya, Gürcistan'a sağladığı doğalgazın fiyatını artıracağını da zaten açıklamış bulunuyor. Bu durumda Gürcistan'ın zor ve soğuk bir kış yaşayacağını bugünden söyleyebiliriz.
Diğer taraftan, ekonomik, beşeri ve enerji alanındaki baskılarına diplomatik baskıları da ekliyor Rusya. Nitekim, BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın teşebbüsü sonucu Gürcistan'a Kodori Vadisi'nden çekilmesi ve Abhazya'ya yönelik kışkırtıcı ve tehditkâr eylemlerine son vermesi yönünde bir karar almış, bununla ciddi bir uyarı yapmış bulunuyor.
Gürcistan, Rusya'nın anlattığımız bu tedbir ve baskılarına karşı 'Biz bunları daha önce de gördük, yaşadık. Biz yolumuzdan dönmeyiz.' derken Rusya da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ağzından 'Biz her şeyin eskisi gibi olmasını istemiyoruz; çünkü her şey kötüydü.' diyerek krizin sona ermeyeceğini, Rusya'nın baskısının devam edeceğini, Rusya'nın Gürcistan ile yeni bir ilişki düzeni kurmaya kararlı olduğunu açıkça söylüyor.
Bu durumda krizin devam edeceği ve sona erdiğinde ortaya yeni bir durumun, yeni bir ilişki düzeninin çıkacağı aşikâr. Bu, şüphesiz Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor...
15/10/2006 FİKRET ERTAN /ZAMAN
Etiketler:
gürcistan-rusya krizi ve abhazya