ÇERKES KIZINDAN YEMEK TARİFLERİ..
Portakalı soydum, baş ucuma koydum. Ben kendime bir site buldum. Artık herkes gibi ben de www.portakal ağacı.com'cuyum...
28-10-2006 - 5 kez okundu
Portakal ağaçlarını çok sevdiği için sitesine bu adı koyan Hatice Özdemir Tülün, herkesin diline bu tekerlemeyi yerleştirdi. Tıklamayan kadın kalmadı bu siteyi. Çalışanı, ev hanımı, derdi sıkıntısı olan herkes ama herkes onun müdavimi oldu. Ağır misafiriniz mi gelecek, tık menünüz portakal ağacı sitesinde. Geleneksel bir yemek mi yapmak istediniz, yine bir tık... Kolay ve pratik tarifler, en çetrefilli akşam davetleri ve daha neler neler... Sanırsınız ki, karşınızda mutfağını kendisine mekan edinmiş, sabahtan akşama kadar mutfaktan çıkmayan bir kadın profili var. Yok öyle bir şey... 1980 doğumlu, hayatının baharında, çiçeği burnunda yeni bir ev hanımı Hatice Özdemir Tülün... Seyahat etmeyi, fotoğraf çekmeyi seven gencecik bir bayan. Ama elbette arka planı sağlam. O Çerkez bir annenin kızı. Onu böylesine ünlü yapan ise çocukluğunda başlayan yemek yapma merakı. Gece kalkıp pasta, börek yapacak kadar da işini ciddiye alıyor. Tülün, "Yemek blogları yurtdışında yeni açılmaya başladığı dönemde ben de kendi sitemi yapmaya karar verdim. Zaten yemek yapmayı sevdiğim için benim için güzel bir fikirdi. Haftada 3 günümü siteyi güncellemeye ayırıyorum. Bu nedenle gece kalkıp yemek yaptığım zamanlar çok oldu." diyor.
Tülün, katlanarak büyüyen yemek bloglarının Türkiye'deki öncüsü. Üç yıl önce yemek blogu yapmaya karar verdiğinde bu kadar ilgi göreceğini elbette tahmin edememişti. Pek çok ev hanımı onu örnek alarak mutfaklarında sergiledikleri marifetlerini sanal ortama taşıdılar. Haftada 160 bin kişi Hatice Tülün'ün kapısını tıklatıyor. Özdemir, sitesinin bu kadar çok sevilmesini ve takip edilmesini şöyle açıklıyor: "İnsanlar yemek tariflerinin yanı sıra aile içi sıcak ilişkilerin anlatıldığı ortamların havasını solumak istiyorlar. Okurlarım, benim ne yaptığımı, bu hafta nereye gittiğimi, annemden neler öğrendiğimi yaptığım yemekten daha çok merak ediyorlar." Tülün, artık güzel yemeklerini ve sıcak yazılarını bu sayfalardan sizlere ulaştıracak. İlk yemek menümüzde pirinç çorbası, domates soslu kuzu pirzola ve bademli pilav var. Afiyet, bal, şeker olsun.
Pirinç çorbası
1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy domates
2 adet sivribiber
6 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı fındık büyüklüğünde doğranmış sucuk
2 litre su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı: Soğanı, sivribiberi ve yağları tencereye koyun. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Sucuğu ekleyin. Domatesleri küp küp doğrayıp ilave edin. Domatesler ezilene kadar kavurma işlemine devam edin. Yıkanmış, ayıklanmış pirinci de ilave edin, 1-2 kez karıştırın.
Kaynamış suyu ekleyip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu ilave edin. Kuru naneyi serpin. 1 dilim limonla servis yapın.
Not: Çorbanın kıvamını kaynamış suyla ayarlayabilirsiniz. Ayrıca kış günlerinde domates yerine 1 yemek kaşığı domates salçası ile pişirebilirsiniz.
Domates soslu kuzu pirzola
1,5 kg kuzu pirzola
1 yemek kaşığı zeytinyağı
5 adet domates
8 adet sivribiber
6 diş sarımsak
10 arpacık soğanı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı: 1 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya koyun. Pirzolaların altını, üstünü çevirerek, bıraktığı suyu çekene kadar kızartın. Etlere bir tatlı kaşığı kekik ve 1 tatlı kaşığı karabiber serpin (tuz eklemeyin, tuzu sosa koyacaksınız.) Etler kızarırken diğer taraftan domatesleri soyup fındık büyüklüğünde doğrayın. Sivribiberlerin çekirdeklerini çıkarıp minik minik doğrayın. Sarımsak ve soğanları soyup bütün olarak domateslere ve biberlere ekleyin. Bu karışımı ayrı bir tavaya alıp domatesler ezilene kadar karıştırarak pişirin. Piştikten sonra tuz ekleyin. Pirzolaların uç kısımlarına alüminyum folyo sarın. Servis tabağı görevi görecek bir fırın kabına pirzolaları dizin (folyolar sosa değmeyecek şekilde olmalı). Bir kaşık yardımıyla sosu etlerin üzerine gezdirin. Kabın üzerini folyo ile kapatın. Eğer hemen servis yapmayacaksanız bu halde servisi 15-20 dakika kalana kadar bekletin. Servisten 20 dakika önce yemeği 200 0C fırında pişirin.
Bademli pilav
1 su bardağından biraz az soyulmuş ve ikiye ayrılmış çiğ badem
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1,5 yemek kaşığı tereyağı
1 kâse pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 kâse kaynamış su
Yapılışı: Pirinci 1 saat önceden kaynamış tuzlu suda bekletin. Önce tavada fıstığı ve bademi pembemsi kavurun. Pilav tenceresine tereyağını badem ve fıstığı koyun. Yağ eriyince pirincin suyunu süzüp pirinci ilave edin. Pirinçler parlak bir hal alana kadar kavurma işlemine devam edin. Yıkadığınız kuş üzümünü ilave edin ve hemen üzerine kaynamış suyu ekleyin. Tuzunu da ilave edip kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin. Ocağı kapatıp 2 kat kâğıt havluyla ya da temiz bir mutfak bezini tencerenin üzerine örtüp tencerenin kapağını kapatın. 20-30 dakika dinlendirin.
Etiketler:
çerkes kızından yemek tarifleri