ABD'NİN GÖZÜ KAFKASYA'DA
Rus Nezavisimaya gazetesi, ABD'nin artık Orta Asya ve Kafkaslara yönelik uzun vadeli ilgi duymaya başladığını yazdı, bu ilginin öncelikli nedenlerini sıraladı.
20-02-2007 - 5 kez okundu
Rus Nezavisimaya gazetesi, uzun vadeli enerji kaynaklarının nakli ve enerji geçişinin artık uluslararası ilişkilerin en önemli faktörü haline geldiği belirtilerek, ABD'nin bu gerekçeyle artık Orta Asya ve Kafkaslara ilgi duymaya başladığı kaydedildi.
Ukrayna'da bulunan Politik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Başkanı Sergey Tolstov kaleme aldığı haberde, dünyada enerji sorunlarına yönelik olağanüstü ilginin, ''Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin gelişmiş ekonomilerinin artan enerji ihtiyacının karşılanması ve enerji kaynaklarının tükenme tehlikesinin giderek yükselmesi'' yüzünden arttığı kaydedildi.
Gelecekte ekonomik büyüme için enerjinin kaçınılmaz olduğunu göz önünde bulundurarak, değişen dünya sisteminde herhangi bir ülkenin, enerji kaynaklarına sahip olmakla belirli bir statü kazanabileceği belirtilen haberde, şu görüşlere yer verildi:
''Uzmanlara göre, enerji kaynakları ve enerji transit yollarının hisselerine sahip olmak için verilen mücadele, bazı devletlerin ve büyük şirketlerin rekabeti gibi yorumlanmaktadır. Örneğin, ABD konuyla ilgili proje ve anlaşmalara doğrudan katılmayı önüne hedef olarak koyan bir devlet. Enerji kaynaklarının kıtlığıyla ilgili tahminler, Amerikalı enerji şirketlerini fantastik projeler hazırlamaya itiyor. Örneğin, Güney Amerika, Kuzey Afrika veya Barents denizi ülkelerinden sevkıyat yapılması gibi.
SSCB'nin dağılmasının ardından Amerikalı enerji şirketleri, Hazar Denizi petrol ve doğal gaz rezervlerine de yakın şekilde ilgi göstermeye başladılar. ABD'nin Orta Asya'daki politikası, çok boyutlu strateji kontrolünün sağlanmasını öngörmektedir.'' Tüm bunların Rusya, Çin ve bölge devletlerinin politikalarını etkilediği ifade edilen haberde, ''ABD'nin dış politika hedefleri arasında, Güney Kafkasya, Gürcistan ve Azerbaycan'da faal olarak bulunmak da yer almaktadır'' denildi.
Washington'ın Orta Asya'da istikrarı destekleyebilecek güçte gördüğü Kazakistan'a ilgi gösterdiği belirtilen haberde, ''Rusya'nın enerji alanında süper güç ve dünya lideri olma hevesi, Rus-Avrupa ilişkilerinde gerginliğe yol açtı. Ukrayna ve Beyaz Rusya ile ortaya çıkan enerji savaşları, Rusya?nın ekonomik baskısı ve AB'ye karşı sert bir tutum olarak algılandı'' görüşüne yer verildi.
-İLK PROJELER AZERBAYCAN VE TÜRKİYE'DE FAALİYETE GEÇTİ-
Gazprom'un izlediği politikanın ve Rus yönetiminin davranışlarının Avrupa Komisyonu'nu alternatif enerji kaynakları arayışına ittiği belirtilen haberde, Avrupa'nın, diğer enerji kaynaklarını hatlarına ve ABD tarafından hazırlanan projeleri de göz önünde bulundurduğu ifade edildi. ABD'nin bu konudaki ilk projelerinin Azerbaycan ve Türkiye'de faaliyete geçtiği vurgulanan haberde, şu görüşlere yer verildi: ''Avusturya tarafından önerilen Nabucco doğal gaz boru hattı projesiyle ilgili teknik hazırlıklar yapılıyor (İran ve Orta Asya'dan gelen doğal gazların Türkiye üzerinden Güney Avrupa'ya ulaştırılması). Muhtemelen, ABD Trans-Hazar doğal gaz boru hattının inşa edilmesi konusunda AB'nin önüne geçebilir (İran'ı bypass ederek, hatları Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçirmek). Bu durumda, Rusya'nın Orta Asya ülkelerinde doğal gaz kaynağından yararlanma ve geçişleri kontrol etme imkanını kaybetmesini bekleyebiliriz. Nitekim, daha önce petrol sevkıyatında buna tanık olmuştuk. Sonuç olarak, Orta Asya ülkelerinin, petrol ve doğal gaz sevkıyatıyla ilgili Rusya veya güney güzergahlar konusunda tercih yapmaları gerekiyor.''
AA
Etiketler:
abd gözü kafkasya