Yönetim Kurulumuzun 03.04.2004 tarihli toplantısında "Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğretilmesi" hakkındaki kanun ve yönetmelik kapsamında açılacak kurslarda halen Kafkasya'da kullanılan Kiril alfabesinin mi yoksa Latince hazırlanacak bir alfabenin mi kullanılmasının daha doğru olacağı tartışılmış, sonuçta konunun dil ve alfabe ile ilgili çalışması olan kişiler ile Federasyonumuz ile ilişkili dernek temsilcilerinin katılacağı daha geniş bir platformda tartışılmasının yararlı olacağına karar verilmişti.
Karar doğrultusunda öngörülen toplantı 25.04.2004 tarihinde Federasyon Genel Merkezinde gerçekleştirilmiştir. Toplantıya dernekleri temsilen veya kendi adına 58 kişi katılmıştır. 33 hemşehrimiz ve dernek temsilcisi de konu ile ilgili düşüncelerini yazılı olarak bildirmişlerdir.
Toplantıda, halen Kafkasya'da kullanılan ve ülkemizde de bir çok kişinin bildiği Kiril alfabesi ile yeniden oluşturulacak bir Latin alfabesinin; avantaj veya dezavantajı, sağlayacağı öğrenim kolaylığı, öğretmen veya usta öğretici temini, öğrenim için gerekli metaryellerin temini vs. gibi çeşitli açılardan tahlil ve mukayeseleri yapılmış, dili öğrenmedeki asıl amacın kültürün korunması olduğu dikkate alınmış ve katılımcılar hiçbir ön yargıya dayanmadan düşüncelerini özgürce ortaya koymuşlardır.
Yönetim Kurulumuzun taraf olmadığı, çok seviyeli ve yararlı geçen bu toplantıdan Kiril Alfabesi yönünde genel bir eğilim ortaya çıkmıştır. Yönetim Kurulumuz, ileri sürülen tüm görüşleri bilim kurulu ile birlikte değerlendirdikten sonra, konu ile ilgili kararını verecek ve hazırlıklarını tamamlamasını müteakip gerekli başvuruyu yapacaktır.
Toplantıya şahsen katılan, katılamamasına rağmen düşüncelerini yazı ile bildiren tüm duyarlı hemşehrilerimize teşekkür ediyor, saygılar sunuyoruz.
Kafkas Dernekleri Federasyonu
Yönetim Kurulu
26-04-2004 - 5 kez okundu