İSRAILDEKI 3.ÇERKES KÖYÜ ''EBU GUŞ''
Kudüs-Tel Aviv arasında seyahat edenlerin hemen dikkatini çeken Ebu Guş, yeşillikler arasında bir Müslüman kasabası. Diğer iki Arap kasabası Ayn Nakuba ve Ayn Rafah'tan Kudüs-Tel Aviv Otobanı'yla ayrılıyor
09-03-2007 - 5 kez okundu
.
İsrail'de farklı bir yeri var Ebu Guş'un. Kendilerinin Kafkasya'dan geldiklerini ve asıllarının da Çerkez olduğunu belirtiyorlar. Çok iyi derecede Türkçe bilen İsa Cabir'e göre yaklaşık 10 bin nüfusu bulunan Ebu Guş'un ismi, İnguşya'dan geliyor. Osmanlıların Mısır'ı fethetmesinden sonra İnguşya'dan Musa Bey, Osmanlılar tarafından bu bölgeye gönderilmiş, buranın kontrolüyle görevlendirilmiş. Sabahın erken saatlerinde vardığımız köyde seçim olduğuna dair bir belirti bulmakta zorlanıyoruz. Kafesinde oturduğumuz 25 yaşındaki Ahmet, halkın seçime pek rağbet etmediğini, katılımın yüzde 50'yi geçeceğini sanmadığını belirtiyor. Bunun da sebebi politikacılara olan güvensizlikleri. Kasabada halkın ağırlıklı olarak Kadima Partisi'ne oy vereceğini söylüyor Ahmet. Buna rağmen radikal Yahudi partisi Şas'tan Arap radikal partilere kadar herkese oy çıkıyormuş.
Kasabada işsizlik yok denecek kadar az, halk İsrail'deki her iş sektöründe rahatlıkla iş bulabiliyor. Kendisi İsrail'de hakimlik yapan ve kasaba meclisinde de görevli olan İsa Bey'e göre Ebu Guş, İsrail'de barışa olan bağlılıkları konusunda örnek sayılabilecek yerlerden biri. İsa Bey, yıllar önce ODTÜ'de okumuş ve şu anda da oğlunu eğitim için Türkiye'ye göndermiş. Bir tarafı Batı Şeria, bir tarafı Kudüs ve diğer tarafı da İsrail'e bakan Ebu Guş'un her tarafı Yahudi yerleşim birimleriyle çevrili; fakat görüntüsü tam bir Anadolu kasabası gibi: Ortasında cami var, etraftaki evler ise bahçeli... Birkaç yüz metre aşağıda bulunan Arap kasabaları Ayn Nakuba ve Ayn Rafah da tıpkı Ebu Guş gibi yıllardır Yahudilerle barış içinde yaşıyormuş. Üç Müslüman kasabasının halkı da Türkiye'ye ayrı bir sempati besliyor. Görüştüğümüz hemen hiç kimse İsrail ve Filistin arasında bir barış sağlanacağına inanmıyor. Muhammed Yasin (19) bu konudaki umutsuzluğu "Bu problemin başlangıcı var; ama sonu yok." diye özetliyor.
HOT Ersen KUT
Etiketler:
israıldekı 3çerkes köyü guş