TÜRK OLMAYAN 'TÜRK KÖKENLİLER': KAFKAS VE BALKAN GÖÇMENLERİ
Murat Papşu
Türkiye'de yıllardır uygulanan asimilasyon politikası genel olarak etnik gruplarla ilgili her türlü konunun mümkün olduğunca üstünün örtülmesi; farklı dillerin, kültürlerin, geleneklerin olduğunun unutturulması veya bunların çarpıtılması şeklinde işlemiştir. Bunun yansımaları bugün de her vesileyle karşımıza çıkıyor. Örneğin, Çerkeslerle ilgili olarak, bugün bile büyük bir kesim Türkiye'deki Çerkesleri farklı kültürü, dili, gelenekleri, tarihi vd. olan ve kimliğini büyük ölçüde koruyan bir halk olarak değil, 'Kafkas Türkleri' ya da en azından Türkleşmiş bir topluluk olarak algılıyor. Bunun son örneği de pazartesi günü (19 Mart 2007) Milliyet gazetesinde yayınlanmaya başlayan Konda'nın 'Biz Kimiz?' anketi.
21-03-2007 - 5 kez okundu
3 bine yakın noktada 47 bin 958 kişiyle yapıldığı ve "Türkiye toplumunun etnik ve dini açıdan kimlik yapısını tarafsız bir biçimde her yönden ortaya çıkardığı" iddia edilen bu ankette etnik gruplar bakın nasıl sınıflandırılmış: Türkler, Türk kökenliler, Kürtler ve Zazalar, Araplar, genel tanımlayanlar ve diğer.
Türkler dışında 'Türk kökenliler' kim ola ki diye düştüğünüz şaşkınlık alttaki notla daha da artıyor. Türklerden ayrı bir kategori olarak sunulan Türk kökenliler "Balkan, Kafkas göçmeni vs." imiş. Bu anketi düzenleyenlere önce Türklerden ayrı bir 'Türk kökenli' kategorisinin ne demek olduğunu sormak gerekiyor. Bu sınıflandırmanın tuhaflığı bir yana, acaba Kafkas ve Balkan göçmenlerini gerçekten Türk kökenli mi sanıyorlar, yoksa devletle kimlik ve hak mücadelesine girişmedikleri için hepsini 'Türkleşmiş' sayarak mı bu kategoriye sokuyorlar? Türkiye'de yaşayan 'Kafkas göçmenleri'nin, yani esas olarak Çerkeslerin, Abazaların, Çeçenlerin, Osetlerin ve Dağıstan halklarının Türk kökenli olmadığını, ayrıca Balkan göçmenleri arasında Türk kökenli olmayan Boşnakların, Arnavutların, Pomakların, Torbeşlerin (Müslüman Makedonlar) büyük bir nüfus oluşturduğunu bu anketi yapanlar gerçekten bilmiyor mu
Bunu herhalde görme bozukluğundan mustarip milliyetçi bir anlayışıyla yapılmış çarpıtma ya da cehalet derecesinde bir bilgisizlik örneği olarak değerlendirmek gerekiyor.
"Türklüğün ırk ya da etnik bir temelde değil, yalnızca vatandaşlık bağı üzerinden tanımlandığı" sürekli vaaz edilirken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı için etnik kökenin Türk olmasını şart görenlerin şart görmeyenlerden fazla olması da anayasada yazanla fiiliyattaki Türklük anlayışının aynı olmadığını gösteriyor.
Etiketler:
türk olmayan 'türk kökenliler kafkas ve balkan göçmenleri