NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
13
4-5-6-7
11
apsuva
3

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri
TÜRKİYE KIRIM TATARLARI'NA DESTEK SAĞLAMAYA DEVAM EDECEK

Kırım yarımadasının asıl sahipleri olan ancak, Stalin döneminde topraklarından göç ettirilen Tatarlar, topraklarına geri dönüyor. Kendi imkânları ile vatana dönen Kırım Tatarlarının durumu, halen sürgünde yaşayanlara nazaran hiçte iç açıcı değil. 18 Mayıs 1944 yılında hak ve özgürlüklerini bir saatte kaybeden bu talihsiz halk, bağımsızlığına halen kavuşamadı. Köklü Kırım Tatar halkı, Ukrayna'nın milli azınlıklar listesine dahil edildi. Kırım'daki yerlerin Kırım Tatar dilindeki tarihi adları iade edilmedi. Kırım Tatarları, tarihi topraklarına yerleşemedi. Milli eğitim sistemi ve kültürün yeniden düzenlenmesi sorunu çözülemedi. Kırım Tatarları'nın, sürgünden 61 yıl geçmesine rağmen halen politik, sosyo-ekonomik, eğitim-kültür gibi alanlarda haklarının iade edilmesi sorununa çözüm getirilemedi.
23-10-2007 - 5 kez okundu

Kırım yarımadasındaki nüfusun büyük bölümünü oluşturan ve Tatarların gelecekte bağımsız bir devlet kurmalarından endişe eden Ruslar ise Tatarların geri dönüşüne şiddetle karşı çıkıyor. Son dönemde gayri resmi Rus paramiliter grupların Tatarlara yönelik şiddet eylemlerinde artış gözlendiği kaydediliyor. Kırım'a geri dönebilmek için bulundukları ülkelerdeki bütün mal varlıklarını satan Tatarlar, Kırım'daki nüfusun sadece % 13'ünü oluşturuyor. Özbekistan ve Rusya'da yaşayan yaklaşık 150.000 Tatar daha Kırım'a geri dönmek için çaba gösteriyor. Başta Türkiye olmak üzere bazı ülkeler de, Kırım'a geri dönen Tatarlara maddi yardımda bulunuyor.

Bu kapsamda, Türkiye'deki vakıf, dernek ve benzeri hükümet dışı örgütler de Tatarlara çeşitli vesilelerle yardımda bulunmaya çalışıyor. 1991-2003 yılları arasında, Türkiye'nin devlet bütçesinden 35 milyon dolar, çeşitli projeler çerçevesinde Kırım'a tahsis edildi. Ayrıca, yeniden yerleştirme ve konut edindirme projesi çerçevesinde Türkiye tarafından 135 milyon dolar harcandı. 110 milyon dolar da Kırım Tatarlarına kültür, eğitim, telekomünikasyon gibi alanlar için ayrıldı.

Türk şirketlerinin 10 yıllık bir dönem içinde Kırım'daki turizm ve dinlenme tesislerine 20 milyar dolar yatırımda yapmak istedikleri de kaydediliyor. Diğer taraftan, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA)'nın faaliyetleri doğrultusunda, Kırım Tatarları'nın, acil ekonomik ve sosyal sorunlarının giderilmesi amacıyla yürütülen ve son yıllarda hızlandırılan ve 5.000 kişinin faydalandığı proje kapsamında, 2006 itibariyle 1.000 konut tamamlandı.
Kırım'a Su Sağlanması Projeleri ile yaklaşık 35.000 kişiye temiz içme suyu ve sulamada kullanacakları su sağlandı.

Kırım Tatarlarının kendi dillerinde eğitim yaptıkları Milli Mekteplerinin İmarı Projesi çerçevesinde, 2006 yılında üç okulun onarımı gerçekleştirilirken, 2007 yılında da üç okulun daha tamiratına başlandı. Proje kapsamında ayrıca milli mekteplerdeki eğiticilerin eğitimi ve eğitim müfredatının gözden geçirilmesi öngörülüyor.

Bahçesaray Salacık'ta bulunan Kırım Tatarlarının önemli mimari eserlerinden ve Doğu Avrupa'daki en eski eğitim kurumlarından biri olan Zincirli Medrese ile önemli mimari eser Kırım Hanı Mengli Giray Han'ın Türbesi'nin restorasyonu için de ön protokol imzalanarak, ihale yapıldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM)'nin Ukrayna'da faaliyet gösterdiği meclis binasının mülkiyeti satın alınarak, KTMM yönetimine teslim edildi. Ayrıca, binanın onarım çalışmaları da Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirildi.

Diyanet Vakfı tarafından Kırım'daki din görevlilerinin maaşı ödenerek, camii yapımına katkı sağlanıyor. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları tarafından Kırımlı öğrencilere burs veriliyor ayrıca, kırtasiye malzemesi yardımı yapılıyor. Kırımlı gençlere Türk üniversitelerinde eğitim hakkı tanınıyor. Kırım'daki yüksek okullara maddi ve teknik yardım yapılıyor. Öğrenci ve öğretim üyesi mübadelesi için ikili anlaşmalar imzalanıyor.

Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarındaki öğretmenler için Milli Eğitim Bakanlığımızca her yıl düzenlenen Hizmetiçi Eğitim Seminerlerine Kırım Tatarları da katılıyor. Tatar okullarının eğitim sisteminin kalitesinin yükseltilmesine yönelik olarak, MEB ile TİKA arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde önemli bir köprü görevi gören Kırım Tatarlarına ilişkin gelişmeler Türkiye tarafından yakından izleniyor. Türkiye, Kırım Tatarlarına yürüttüğü projelere ve bölgeyi sosyal ve ekonomik bakımdan geliştirmeye yönelik Türk işadamlarının çalışmalarına destek olmaya ve katkı sağlamaya devam edecek.
- Hide quoted text -

Naciye Saraç
Global Yorum İnternet Dergisi

Etiketler:
türkiye kırım tatarları destek sağlamaya devam edecek

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır