STALİN SÜRGÜNÜ ÇERKEZLER'DEN 2 MİLYAR$'LIK TAZMİNAT TEHDİDİ
Komünist lider Stalin'in Anadolu'ya sürdüğü Çerkezler'in 23 torunu ellerinden alındığını iddia ettikleri Adana'daki 9 bin dönüm arazi için AİHM'e başvurdu. AİHM şimdi Türkiye'den gelecek yanıtı bekliyor.
01-01-2008 - 5 kez okundu
RUSLAR'IN en sert politikalarıyla tanınan Devlet Başkanı Joseph Stalin'in 1920'li yıllarda Anadolu'ya sürdüğü Çerkezler ve Çeçenler'in torunları, dedelerinin sürgünden bir süre sonra ellerinden alındığını iddia ettikleri Adana Anavarza'daki 9 bin dönüm arazi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Sürgün yıllarında yaklaşık 5 bin Çerkez ve Çeçen, Adana'nın Kozan ilçesi Anavarza bölgesine gelmişti. Çerkezler'in torunlarından başvuru yapan 23'ünün avukatlığını üstlenen Selim Sarıibrahimoğlu, 'Stalin'den kaçanlar Adana'nın Kozan ilçesindeki bölgeye yerleşmişler. Ancak kısa süre sonra bir bölümünün yerleştikleri arazilere savaş ortamında yerli ahali tarafından el konulmuş. Bunların torunlarından 23'ü AİHM'e başvurdu. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir tazminat başvurusu bu' dedi. Başvuru yapanların halen Kahramanmaraş'ta yaşadıklarını da kaydeden Sarıibrahimoğlu, 'AİHM de başvuruyu kabul etti. Kabul etmesi de Türkiye aleyhine bir tazminat tehdidi doğuruyor. AİHM Hazine'ye yazı yazarak 'Böyle bir dava var. Haberiniz olsun' dedi. Şimdi Hazine'nin AİHM'e yanıtını bekliyoruz' diye konuştu.
BİN 200 KİŞİ SIRADA BEKLİYOR
ÇERKEZLER 1920'li yıllardan sonra Türkiye'de hukuki mücadeleye girişmişlerdi. Hazine'nin söz konusu tazminatı kabul etmesi halinde daha düşük bir rakamla konunun kapanabileceğini kaydeden Selim Sarıibrahimoğlu, 'Ancak AİHM davanın yeniden görülmesine karar verirse daha önce dava açmamış yaklaşık bin 200 kişinin daha devreye girmesi söz konusu olabilir' dedi. Bu davanın yaklaşık 100 yıllık Türkiye'ye göç tarihinin davalarından biri olduğuna dikkat çeken Sarıibrahimoğlu, Hazine'nin cevabının dava sürecini etkileyeceğini de sözlerine ekledi. Sürgünün ardından Anavarza'nın Kümbetir köyünde yaşayan Çerkezler'den Üzeyir Efendi'nin 1920'li yıllarda Anavarza eteklerinde sahip olduğu toprakların ellerinden alınması konusunda yürüttüğü hukuki mücadele kitap konusu olmuştu. Üzeyir Efendi'nin oğlu Kemal Bey ile yapılan görüşmeler 'Çukurovalı' adıyla kitap haline getirilmişti.
2 milyona yakın kişi Kafkasya'dan göçetti
KAFKASYA'DA etnik arındırma politikası güden Rusya 1920'li yıllarda Kafkasya'da önemli bir nüfus değişimi başlattı. Çok sayıda Çerkez ve Çeçen, Osmanlı İmparatorluğu'na göç etme kararı almıştı. Bazı kaynaklara göre göç edenlerin sayısı 1.2 ila 2 milyon arasında oldu. Bunların yaklaşık 500 bini yolculuk sırasında öldü. Göçmenler, Osmanlı İmparatorluğu'nun Trabzon, Ordu, Samsun, Sinop, İstanbul ve Ege kıyılarındaki şehirlerine getirilmişlerdi.
STAR
Etiketler:
stalin sürgünü çerkezler 2 milyar$ tazminat tehdidi