NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
4SIMD.MP3
13
9
4WORED1.MP3
apsuva

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri
KIRIM SÜRGÜN ANITI AÇILDI

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından yaptırılan Kırım Tatarlarının 18 Mayıs 1944 yılında yaşadığı sürgünü sembolize eden Kırım Sürgün Anıtı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemil Kırımlıoğlu tarafından açıldı.(Nartajans soruyor:Biz neden bu tip girişimlerde bulunmuyoruz ? )
06-01-2008 - 5 kez okundu

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemil Kırımlıoğlu, törende yaptığı konuşmada, 1944 yılında 12 milli azınlığın sürgün edildiğini belirterek, Sibirya ve orta asya çöllerine sürgüne gönderilen azınlıkların soykırıma uğratıldığını kaydetti.

Sürgün edilenlerin çoğunun kadınlar ve çocuklardan oluştuğunu ifade eden Kırımlıoğlu, şöyle konuştu:

''Çünkü eli silah tutan erkekler Sovyet ordusunda Nazilere karşı savaşıyordu. Dünya böyle bir ihaneti daha görmemiştir. Sovyetler, Kırım yarımadasını Rus toprağı yapmak istiyordu. Kültür varlıklarımız, hatta mezarlıklarımız bile yok edilmişti. İki yıl içinde halkın yüzde 46'sı açlıktan öldü. Bu gerçekten soykırımdı. Sahte Ermeni soykırımını konuşan dünyada bizimle ilgili tek kelime yok. Vatanımıza geri dönmek için 50 yıl mücadele verdik. Bu mücadele sırasında yalnız demokratik yöntemleri kullandık. Hiçbir zaman zor kullanmadık. Terör yapmadık. Silah kullanmadık. Bu konuda Kırım Tatar milli hareketi bütün dünya milli hareketlerine örnek olmalıdır. Bu cinayet hiçbir zaman unutulmamalıdır. Unutulursa benzeri ihanet ve cinayetler tekrarlanır.''

-''SÜRGÜN VE SOYKIRIMI UNUTMAYACAĞIZ''-

Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, 18 Mayıs 1944'ün Kırım halkının kaderi için her şeyin değiştiği acı hatıralarla dolu bir gün olduğunu belirterek, topraklarından zorla koparılan Kırım halkının hiç bilmedikleri yabancı diyarlara nakledildiğini bildirdi.

Tepebaşı Belediyesinin söz konusu talihsiz günü, hafızaların derinliklerinden yeniden çıkarmak ve ölümsüzleştirmek için 18 Mayıs 1944'ü simgeleyen bir anıt yaptıklarını ifade eden Sarıoğlu, şöyle konuştu:

''Bu anıtla beraber Kırımlı kardeşlerimizin geçmişlerinde yaşadığı bu acıyı paylaşıyoruz. Bugün Türkiye'de bu duyarlılığı yaşayan ilk belediye olmanın hem gururunu hem de o günlerin acısını yaşıyoruz. 18 Mayıs 1944 günü ve sonrası yaşanan acı olayları hiçbirimiz unutmadık. 1944 Kırım Sürgünü Anıtı vatandaşlarımızın hafızalarında o günü yaşatacak ve Kırım ile kardeşliğimizin sonsuza ulaşmasını sağlayacaktır. Siyah mermer kaide üzerinde yükselen şeffaf Kırım sembolü öz toprakları simgelemektedir. 4 yöne dağılan figürlerin merkezden dışa doğru yönelmeleri 1944 tarihinde yaşanan zorunlu göçte vatanından koparılan insanları gösterirken, içe doğru dönerek öz topraklarına olan hasretlerini vurgulamaktadır. İnsan figürlerinden dökülen su, gözyaşlarını sembolize etmektedir. İnsan figürlerinden yansıyan ışınlar, mermer üzerindeki aynaya çarparak göğe doğru sonsuzluğu betimlercesine yükselmektedir. Gerçek soykırım ve mezalim 18 Mayıs 1944'de yaşanmıştır ve bunu kimse konuşmuyor. Bu anıt durdukça Türkiye Cumhuriyeti'nde yeni yetişen nesiller, bu sürgün ve soykırımı unutmayacaklardır.''

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemil Kırımlıoğlu, Bakan Unakıtan'a ve Vali Kadir Çalışıcı'ya kalpak hediye etti. Bu arada 18 Mayıs 1944 yılında sürgün edilen Makbule Şanlısoy, konuşmalar sırasında duygulandı. Protokolde yer verilen Şanlısoy'u Bakan Unakıtan'ın eşi Ahsen Unakıtan teselli etti.

Bakan Unakıtan, törende yaptığı konuşmada, kendisinin de bir Kırım tatarı olduğunu belirterek, 18 Mayıs 1944'de yaşanan acı günlerin unutulamayacağını kaydetti.

Kırım Tatarlarının her zaman yanında olacaklarını ifade eden Bakan Unakıtan, şunları kaydetti:

''Trenle sürgüne gönderilen bu insanların çoğu öldü. İşte mezalim, soykırım budur. Kırım tatarlarının yaşadığı bu acıyı unutturmayacağız. Eskişehir'e gelen yerli, yabancı herkese bu anıtı göstereceğiz. Kırım tatarları vatanlarına dönmek için onurlu bir mücadele verdi. Türkiye'yi her zaman yanınızda göreceksiniz. İşte karşımızda oturan Kırımlıoğlu. Bu adama iyi bakın. Çok şanlı bir mücadelenin üyesidir. Onun gibi bir adam dünyada başka yok. Ona çok iyi bakacağız. Türkiye sizi asla yalnız bırakmayacak.''

Açılışın ardından Elif Candaş (13) isimli çocuk Bakan Unakıtan'a çiçek verdi. Çandaş, Bakan Unakıtan'a ''Evimizde tüp kullanıyoruz. Tüp 43 YTL. Bunun 23 YTL'sinin vergi olduğunu öğrendim. Partinizin isminde adalet kelimesi var. Sizce bu ne kadar adaletli'' dedi. Bunun üzerine Bakan Unakıtan, ''Bu bilgileri nereden öğrendin. Birlikte bir daha gözden geçirelim. Eğer böyle bir durum varsa gereken çalışmayı yapalım'' diye konuştu. ZAMAN

Etiketler:
kırım sürgün anıtı açıldı

YORUMLAR
jankatx Nart ajans böyle bir anıtın duyurusunu gerçekleştimesinden dolayı teşekkür ediyorum...bir gerçeğin altı çizilmeliki maalesef bizler bu tür toplumsal başarılarda kenetlenemiyoruz... şahsen her 21 mayıs sürgününü anmaya gidiyorum fakat parmala sayılacak kadar kişilerle birlikte... biz bu topraklara çok şey katmadıkmı ki istedikmi veya isteyecek adamımızmı yok...bu işlerin hepsi gönülişi gönlü olmayan bir insanın ne derneklere nede çerkes camiasında işi olmalı.. kafkasyada yaşadm ve şöyle bir söz vardır wu adigeme adige hod'u wopsow (eğer adigeysen adige gibi yaşamalısın) saygılarımla
Kaf_Kaf_26 Kültür Derneği adı altında örgütlenmiş olan topluluklarda,birbirine yardımcı olmak,onların herhengi bir sorunlarında yanlarında yer almak gerekmezmi?
O Derneğin yönetiminde yer alan kişiler,o derneğin üyelerine nufuzlarını kullanarak ellerinden geldiği kadar yardım yapmaları gerekmezmi?
Dernek üyelerini, aynı catı altında tutarken,çeşitli etkinliklerde bulunmaları gerekmezmi?
Yine kendi derneklerini ölümsüz kılabilmeleri için ait
oldukları kültürlerini tanıtabilmeleri için,ayırım yapmaksızın özel günler,anma törenleri düzenlemezlermi?O günlerin anısına anıtlar dikmezlermi? Tüm bunlara evet diyorsanız ''Kırım Türkleri Kültür Ve Dayanışma Derneği'ni ayakta alkışlayınız.....
Bizim ise Dernekciliği sadece kendine rütbe yapmak için kullanan yöneticilerimize,dernek lokalini senelerdir oyun salonu gözüyle gören Üniversiteli elit idarecilerimize,yardım talebinde bulunan üyesine veya dışardan derneğe gelen birine tepeden bakan yönetim kuruluna tek lafımız olur:
Yazıklar olsun!
Bu zihniyetler devam ettiği sürece hiçbirşey başarılamaz,yok olmaya mahkumuz.
semset1 Bir iletişim şirketi ile anlaşmalı 5-10 YTL ile SMS gönder kampanyası düzenlenebilr. Ve inanıyorum ki kamuoyu duyarlı olur ve gerçekleşir. Saygılarımla
semset1 Bence de girişim için geç kalınmadı. Yapılabilir ve iyi olur. Saygılarımla
zeyneb nartajansa tesekkürler ancak doğru soru neden biz bu tip girişilerde bulunmuyoruz ? değil haydi birlik olalım birlikte sürgün anıtı yapalım ;yaptıralım olmalıydı.Soru sormakta güzel elbet cevap verecekler bulunur öyle değilmi.:=:)
adigamaykop Merhaba,

Nartajans olarak gercekten cok guzel bir soru sormussunuz sizi tebrik ederim..Turkiye de yasayan cerkezler olarak bizler her yil Kafkasyadan gocumuzu anmaktayiz fakat bugune kadar boyle bir girisimi sahsim adina hic duymadim..Turkiyenin bir cok sehrinde bulunan kafkas dernekleri olsun kafkasya federasyonu olsun boyle bir girisimde bulunmamistir..Bunun sebebi bizim ihmalkarligimiz olabilirmi sizce ???
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır