NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
4WORED1.MP3
10
1
3
35305319 - Adige Nise 15.MP3

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
GÜRCİSTAN-RUSYA GERGİNLİĞİ SÜRÜYOR

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, "Bölgemizde savaş istemiyoruz, sorunların barışçıl çözümünden yanayız" dedi.Saakaşvili, devlet televizyonundan yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya halklarına birlik olmaları çağrısında bulunarak, "Gürcistan'ın geleceğini dayanışma içinde hep birlikte kuralım" diye konuştu.
01-05-2008 - kez okundu

Gürcistan'ın, bölgede savaş istemediğini ve sorunların çözümü için askeri bir operasyon seçeneğinin gündemde olmadığını bir kez daha vurgulayan Saakaşvili, barış ve sevgi mesajları verdi. Saakaşvili, savaşın ve şiddet kullanmanın karşısında olduklarını belirterek, bunun yerine Gürcistan'ın daha fazla kalkınması için çalışmaları gerektiğini kaydetti.

Konuşmasında Rusya'yı bölgede şiddet ve kargaşa ortamı yaratmakla suçlayan Saakaşvili, "Bugün, karşımızda duran büyük bir güç (Rusya) bizim yerimize kararlar almayı kendisine görev biliyor. Siz ne yaparsanız yapın, neye karar verirseniz verin bir anlamı kalmıyor. Bu güç 15 yıldan bu yana şiddet ve kargaşadan başka bir şey getirmedi. Bizleri yine şiddetin içine sürüklüyor" dedi.

Saakaşvili, ayrılıkçı bölge Abhazya'ya sorunların barışçıl çözümünü amaçlayan plan çerçevesinde, daha önce açıkladığı "Gürcistan'ın toprak bütünlüğü temelinde sınırsız federalizme dayalı özerklik statüsü" kazandırmaya hazır olduklarını tekrarladı.

"RUSYA RİSKLİ ADIMLAR ATIYOR"

Bu arada Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın Abazya'daki sorunlu bölgede görevli barış gücü askerinin sayısını artırarak son derece riskli ve tehlikeli adımlar attığı bildirildi.

Ayrılıkçı bölgede son dönemde gelişen olayların Rusya'nın çok tehlikeli bir siyaset izlediğini ortaya koyduğuna dikkat çekilen açıklamada, Rusya'nın tarafsızlığını kaybettiği ve bu nedenle Rus barış gücü askerinin sorunlu bölgelerde kalmasının bir anlamının olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, Rusya'nın, Gürcistan'ın gündeme getirdiği sorunların barışçıl çözümünü öngören planın uluslararası toplum tarafından geniş destek görmesi üzerine bölgede daha da agresif bir tutum sergilemeye başladığı bildirildi.

Bakanlık açıklamasında, Rusya'nın Abhazya'daki gayrı resmi Psou sınır kapısından çok sayıda askeri teçhizat, ağır silah ve askeri birlik geçirdiği belirtilerek, Abhazya'daki sınır bölgesinde 15 ek kontrol noktasının açıldığı kaydedildi.

"BİR RUS ASKERİ SALDIRI ANLAMINA GELİR"

Gürcistan Başbakanı Vladimir Gurgenidze, gazetecilere açıklamasında, "Rusya'nın sorunlu bölge Abhazya'ya fazladan bir barış gücü askerini göndermesi halinde bunun saldırı anlamına geleceğini" kaydetti.

Gurgenidze, Rusya'nın bölgedeki barış gücü askerinin sayısını artırma kararı almasının bir sorumsuzluk olduğunu belirterek, Rus hükümetinin bu kararını sert şekilde kınadıklarını ifade etti.

Gürcistan Parlamento Başkanı Nino Burcanadze de, Rusya'nın bu girişiminin eski anlaşmaların ihlali anlamına geldiğini belirterek, "Rusya, Gürcistan'ın taleplerini dikkate almıyorsa o halde tarafsız değil. Rus barış güçleri de çatışmanın tarafında" dedi.

"Gürcistan'ın, bölgeye askeri operasyon yapacağı iddialarının asılsız olduğunu ve Rusya'nın tüm bunları Güney Osetya ve Abhazya'yı kendi topraklarına katmak için kullandığını öne süren "Burcanadze, uluslararası toplumun Rusya'nın yasa dışı adımlarını engellemek için harekete geçmesini istediklerini ifade etti.

ABHAZ SORUNU

Abhaz-Gürcü ihtilafı, 14 Ağustos 1992 tarihinde Gürcü Milli Muhafız Birlikleri Komutanı Tengiz Kitovani'nin Sohumi'yi işgal etmesi ve buna Abhaz kuvvetlerinin yanıtıyla patlak vermişti. İhtilaf, bir yıldan fazla süren topyekün bir savaşa dönüşmüş ve 30 Eylül 1993'te son Gürcü kuvvetlerin yanı sıra kalan Gürcü nüfusun Abhazya'yı terk etmesiyle sonuçlanmıştı.

Bu savaşta iki taraftan yaklaşık 8 bin kişi ölmüş, 200 bin kadar da Abhazyalı Gürcü mülteci haline gelmişti.
Tarafların arasına 1993 Eylül ayından bu yana mevzilenen 1500 kadar Rus barış gücü askeri, ateşkesi kontrol etmeye çalışıyor. Ayrıca, bölgede ateşkesi kontrol eden bir BM gözlem gücü bulunuyor.

Gürcistan ile Abhazya arasındaki barış görüşmeleri, 1997'den bu yana BM himayesinde, İngiltere, Rusya, ABD, Fransa ve Almanya'nın arabuluculuğunda yürütülüyor.

Hurriyet.com.tr

Etiketler:
gürcistan-rusya gerginliği sürüyor

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır