NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
4WORED3.MP3
3
35305319 - Adige Heku 01.MP3
4WORED1.MP3
2

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
ÇERKESLER GOLANA GERİ DÖNEBİLİR

Golan'daki tarih öncesi çalışmalarıyla ünlü arkeolog Dodi Ben Ami, bölgede bir dönem Türkmen Yörüklerin yaşadığını belirtiyor. Ben Ami, Türklerin bölgeye gelmesinden sonra Çerkezler ve Kürtlerin yanı sıra Türkmen Yörüklerin de bölgede iskan edildiğini ifade ediyor. Türkmenlerin bölgeye 19. yüzyılda yerleştirildiklerini söyleyen Ben Ami, 1967'deki 6 Gün Savaşları'yla birlikte Araplar ve Çerkezler gibi Türkmenlerin de Suriye'ye geçtiklerini söylüyor. Ben Ami, bölgedeki Türkmen ve Çerkezlerin, iddiaların aksine 6 Gün Savaşları'ndan önce Golan'ı terk ettiklerini öne sürüyor. İsrailli bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de Türklerin 1831'den sonra bölgeye yerleştirildiklerini belirtiyor.
12-05-2008 - kez okundu

Yahudiler dışında bölgenin tek sakini olan Dürziler ise diğer milletlerle birlikte yaşadıkları dönemleri unutmadıklarını belirtiyor. Bölgenin her zaman yoğun bir yerleşim birimi olduğunu söyleyen Dürzi köylüsü Yusuf Ebu Nidal, Golan'ın pek çok yerinde Türkmenlerin yaşadığını; ancak savaşın çıkmasıyla birlikte herkesin topraklarını terk etmek zorunda kaldığını belirtiyor. Bölgede onlarca köyün İsrail tarafından boşalttırıldığını ve yıktırıldığını belirten Masada köyü sakinlerinden Samir Fevzi ise özellikle Çerkezlerin, Suriye'nin en güvendiği savaşçılar olduğunu; fakat diğer Arap ülkeleri gibi Suriye'nin de İsrail karşısında bir varlık gösterememesi üzerine Çerkezlerin bölgeyi terk ederek sınırdaki Kuneytra kasabasına yerleştiklerini ifade ediyor.

Fevzi'nin verdiği bilgilere göre, bölgenin en mümbit yerlerinden biri olan Golan, sahip olduğu su kaynaklarından dolayı 300 binden fazla nüfus barındırıyordu. Savaştan sonra pek çok köyün yerle bir edildiğini ve izlerinin silindiğini ifade eden Fevzi, halen Suriye'de yaşayan akrabalarının yanı sıra Türkmen, Kürt, Çerkez komşularıyla da haberleştiklerini; ancak iletişimlerinin son zamanlarda iyice zayıfladığını söylüyor. İsrail'e göre ise savaştan sonra yaklaşık 70 bin kişi Golan'ı terk etti.
Zaman

Etiketler:
çerkesler golana geri dönebilir

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır