BURASI BOSNA DEĞİL
Bu görüntüler Bosna ya da Kosova savaşı sırasında çekilmedi. Tarih 5 Ağustos 2008. Savaş kapıda. Olan yine çocuklara oluyor. Yüzlerce aile çocuklarını güvenli bölgeye gönderiyor. Ayrılık yürek parçalıyor.
05-08-2008 - 5 kez okundu
Bu görüntüler dün ve bugün çekildi. Her biri Avrupa'nın göbeğinde yıllar önce yaşanan savaş günlerini andırıyor. Yüzlerce aile çocuklarını kurtarmak için, onları otobüslere bindiriyor. Ayrılık yürek parçalıyor. "Önce çocuklar" diyen aileler de evlerini terk etmeye hazırlanıyor. Çünkü savaş kapıda.
BU HEZ GÜNEY OSETYA DİKEN ÜSTÜNDE
Kafkaslar yine barut fıçısı. Bu kez sorunlu bölge Osetya ateş hattında. Gürçistan ile Osetya arasındaki sorun büyüyor. Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya, Gürcü birlikleriyle artan çatışmalar yüzünden yüzlerce çocuğu müttefiki Rusya'ya yolluyor.
Rusya önceki gün, Gürcistan ile Güney Osetya arasında "geniş çaplı bir askeri çatışma" riski olduğu uyarısında bulunmuştu.
TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI YAPILDI AMA...
Rusya Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı bildiride, bölgedeki durumun "1 ve 2 Ağustos'ta birdenbire kötüye gittiği" belirtilerek, "Gürcistan ile Güney Osetya arasında geniş çaplı askeri çarpışma tehdidi gittikçe gerçek olmaktadır" denildi.
Bildiride, dün akşam ve gece Gürcistan'ın, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali yakınlarında "açıkça askeri harekat" yaptığı kaydedildi ve "taraflara üst düzeyde itidal çağrısında" bulunuldu.
OSETLER ÇOCUKLARINI RUSYA'YA GÖNDERİYOR
Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya, Gürcü birlikleriyle artan çatışmalar yüzünden yüzlerce çocuğu müttefiki Rusya'ya yolluyor.
Güney Osetya'da önceki gün ve dün Güney Osetya ile Gürcü birlikleri arasında artan çatışmalarda 6 kişi ölmüştü. Güney Osetya'da, Rusya ile yakın ilişkilerini koruyan ve Gürcistan'dan ayrılarak Rusya'ya bağlı Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyeti ile birleşmeyi amaçlayan bir yönetim iktidarda bulunuyor.
Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti, Gürcü birliklerinin sorunlu bölgeden bir an önce çekilmesini istediklerini bildirdi.
GÖRÜŞMELER BİR TÜRLÜ BAŞLATILAMIYOR
Kokoeti, Rusya Federasyonu'na bağlı Kuzey Osetya'dan gelen heyetle görüşmesinde yaptığı açıklamada, Gürcistan ile doğrudan diyalog kurmalarının mümkün olmadığını ve Rusya'nın katılmadığı hiçbir görüşmede yer almayacaklarını söyledi.
Gürcistan'ın gerginliği azaltmada samimi olmadığını savunan Kokoeti, "Bizimle doğrudan görüşmelere hazır olduklarını söylüyorlar, ancak diğer taraftan bölgeye askeri yığınak yapmaya devam ediyorlar" dedi.
Tiflis yönetimi, bölgedeki sorunların barışçıl çözümü için Güney Osetya yönetimi ile doğrudan görüşmelere hazır olduğunu ve bunun dışında başka bir seçeneğin olmadığını belirtiyor.
BÖLGEDE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR: 6 KİŞİ ÖLDÜ
Bu arada, Güney Osetya'daki sorunlu bölgede taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar sürüyor. Güney Osetya'nın basın ve enformasyon komitesinden yapılan açıklamada, Tshinvali'nin güneybatısındaki polis karakoluna Gürcü birliklerince yoğun ateş açıldığı, aynı zamanda Znauri bölgesindeki yerleşim yerlerinin de ateş altında kaldığı kaydedildi.
Bölgede hafta sonunda yaşanan çatışmalarda, 6 kişinin öldüğü açıklanmıştı.
Güney Osetya yönetimi, Gürcü birliklerinin sınır bölgesine konuşlandığı ve buralardaki yerleşim birimlerinin boşaltıldığını duyurmuş, Tiflis yönetimi tüm bu iddiaları reddetmişti.
Güney Osetya'daki sorunlu bölgede Gürcüler, Osetler ve Ruslardan oluşan barış güçleri güvenlik ve istikrarı korumak için görev yapıyor.
Hürriyet
Etiketler:
burası bosna değil