NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
11
apsuva
9
35WERE~1.MP3
2

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri
AMERİKA İLE RUSYA NIN NUFUZ SAVAŞI

/ Gürcistan, ayrılıkçı bölge olarak gördüğü Güney Osetya'ya askeriharekât başlatınca, Rusya Gürcü üslerini bombaladı. Bölge bir anda savaşın eşiğine geldi. AB ve NATO'nun yanı sıra Türkiye de ateşkes için devrede. Saakaşvili'nin yardım çağrısı üzerine Enerji Bakanlığı dün Gürcistan'a 40 megavat elektrik verdi.
08-08-2008 - 5 kez okundu

Gürcistan'ın, ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya'ya karşı önceki gece başlattığı askeriharekât, bu ülke ile Rusya'yı çatışmaya sürükledi. Batı yanlısı Tiflis yönetiminin birlikleri, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi kuşatınca, Rusya 150 tankı bölgeye gönderdi, uçaklarıyla da Gürcü üslerini bombaladı.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'yı toprakları üzerinde kendilerine karşı savaş ilan etmekle, Rusya ise Gürcistan'ı etnik temizlik yapmakla suçladı. Saakaşvili, bölgeyi yüksek kesimdeki Cava kenti dışında denetim altına aldıklarını da söyledi.

Operasyonda Osetyalı lider Eduard Kokoeti'ye göre 1.400 kişi hayatını kaybederken, Moskova, 10 Rus barış gücü askerinin öldüğünü açıkladı. Tiflis, 4 Rus savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu. Rusya'nın ise hava saldırısı sırasında Amerikan askerlerinin tatbikat yaptığı Vaziani üssü ile Türkiye'nin modernize ettiği Marneuli AskeriHavaalanı'nı hedef alması dikkat çekti. Rus uçaklarının Marneuli'ye Ermenistan'dan geldiği bildirildi. Rusya, bu saldırıların ardından gece geç saatlerde de Gürcistan'ın Karadeniz'deki limanı Poti'yi ve Senaki askeri üssünü bombaladı. Bölgede başgöste- ren sıcak çatışma bütün dünyayı ayağa kaldırırken, gelişmeyi endişeyle takip eden uluslararası toplum, taraflara ateşkes çağrısı yaptı. AB, NATO, Amerika ve Türkiye, G.Osetya'daki şiddetin sona ermesini isteyerek taraflara sorunu diyalogla çözme önerisinde bulundu.

Ruslar ve Gürcüler, Osetya için silaha sarıldı, dünya endişeli

Kafkaslarda savaş rüzgarları estiren gelişmeyi dünya nefesini tutarak izledi. Gürcistan, Güney Osetya'nın merkezi Tshinvali'yi kuşattığını duyururken, sivillerin şehri terk etmesi için 3 saatliğine ateşkes ilan etti. Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, Güney Osetyalı ayrılıkçı grupların yaptığı saldırılar sonrası sabırlarının taştığını belirterek, barışı temin etmek için harekete geçmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Gurgenidze, sürdürülebilir bir barış sağlanana kadar operasyonun süreceğini; daha sonra diyaloğa dönülebileceğini sözlerine ekledi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ise BBC'ye yaptığı açıklamada, önceki gece Rus birliklerinin G. Osetya'ya doğru hareketlendiği bilgisi üzerine operasyona başladıklarını söyledi. Saakaşvili, yaşananları karşılaşılabilecek 'en kötü kabus' olarak tanımladı. Moskova da gelişmeler üzerine hareketlendi. Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, nüfusunun yüzde 90 kadarı Rus pasaportuna sahip olan G. Osetya'ya yönelik olarak 'nerede olurlarsa olsunlar Rus vatandaşlarının hayatını ve onurunu korumak' zorunda olduğunu belirtti. Olimpiyatların açılışı için Pekin'de bulunan Başbakan Putin de Gürcistan'ın 'saldırganlığına' karşılık verileceği taahhüdünde bulundu. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise G. Osetya'da etnik temizlik yapıldığına dair raporlar aldıklarını söylerken, Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitaly Çurkin, Gürcü operasyonunu 'haince' diye niteledi. İlerleyen saatlerde Rusya'nın, 58'inci ordusuna ait 150 tanktan oluşan birliklerinin, Rus barış gücü askerlerine yardım için bölgeye girdiği haber verildi. Bölgeye Gürcü kuvvetlerine karşı savaşmak için Rusya ve bir diğer ayrılıkçı bölge olan Abhazya'dan da gönüllüler gittiği rapor edildi. Rusların bölgeye girmesi ve hava saldırıları başlatması üzerine Saakaşvili, Moskova'nın Gürcistan'a savaş açtığını söyledi. Gürcistan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Kaka Lamaia ise "Rusya Gürcistan'ı işgal etti. Saldırı altındayız." dedi. Gürcistan'ın yedek asker ve gönüllülerden oluşan iki birliği çatışma bölgesine gönderdiği kaydedildi. Dış Haberler Servisi

Bölge 1989 yılından beri gergin

Güney Osetya, 1922'de özerk bölge olarak Sovyet yönetimindeki Gürcistan'a bağlandı. Sovyetlerin dağılmasının ardından Rusya'ya bağlı Kuzey Osetya ile birleşmeyi isteyen G. Osetya ve Gürcistan arasındaki gerginlik 1989 sonlarından itibaren artış gösterdi. Bölgenin, 1990'da kendisini ''Demokratik Güney Osetya Sovyet Cumhuriyeti'' ilan etmesi üzerine Tiflis bölgenin özerkliğini kaldırdı. 1991'de Gürcülerin başkent Tshinvali'ye girmesiyle çatışmalar başladı. 14 Temmuz 1992'de Ruslar, Gürcüler ve Osetlerden oluşan barış gücü ateşkesi sağladı. 1992'de fiilen ayrıldıktan sonra ilk referandumda Osetlerin yüzde 98'i, 2006'daki ikinci referandumda ise yüzde 90'ı bağımsızlığı seçti. Fakat, G. Osetya'nın bağımsızlık ilanı hiçbir ülke tarafından tanınmış değil.

Dışişleri, önce 'Güney Osetya' dedi sonra düzeltti

Ankara, Güney Osetya'daki olaylarla ilgili tarafları itidale davet ederken "açıklama krizi" yaşandı. Öğle saatlerinde gelen ilk açıklamada "Gürcistan ile G. Osetya arasındaki çatışmaya dönüşen olaylar" denildi. Akşam saatlerinde ise düzeltme ile bu ifade "Gürcüler ile G. Osetyalılar" olarak değiştirildi. İlk açıklama G. Osetya'nın bir devlet olarak algılanma riskini içeriyordu. Diplomatik kaynaklar Gürcistan'dan gelen tepki üzerine ifadenin değiştirildiği iddialarını kesin bir dille reddederken, bu konuda Tiflis'in bir girişimi olmadığını kaydetti. Kaynaklar, ilk açıklamayı "enformasyon hatası" olarak değerlendirdi. Ankara, Zaman

Rusların askerigücü Gürcülerin çok üstünde

Rusya ile Gürcistan'ın askerikapasiteleri karşılaştırıldığında Moskova'nın ezici üstünlüğü hemen fark ediliyor. Rusya'nın muharebe kapasitesine sahip 23 bin tankı var. Gürcistan'ın ise sadece 128. Askerleri taşıyacak zırhlı araç sayısı Rusya'da 9 bin 900, Gürcistan'da 44. Moskova bin 809 savaş uçağı, bin 932 helikoptere sahipken, Tiflis'in 8 savaş uçağı ve 37 helikopteri var. 395 bin Rus askerine karşı 32 bin Gürcü askeri bulunuyor. Seferberlik halinde askerlik hizmeti verebilecek 16-49 yaş arası erkek sayısı Rusya'da 73 milyon, Gürcistan'da ise 2,3 milyon. Ankara, aa

Rice'tan Rusya'ya 'çekil' çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Rusya'yı, Gürcistan'a yönelik savaş uçakları ve füzelerle yürütülen saldırıları durdurmaya, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermeye ve Gürcü topraklarından muharip güçlerini geri çekmeye çağırıyoruz." dedi. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ise "Vatandaşlarımızın ölümlerinin cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz." diye konuştu. Bu arada Başbakan Erdoğan da, Saakaşvili ile telefonla görüşerek Türki-ye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne atfettiği önemi vurguladı.
Zaman

Etiketler:
amerika ile rusya nın nufuz savaşı

YORUMLAR
kafkasss evet bu bir nufuz savaşı ama gene olan bize oldu gürcistanın yaptığı soykırım da 1 600 ASETİN hayatını kaybetti aslında soykırıma uğradı 30 000 bin OSET mülteci eee zaten nufusu tahmini 130 000bin olan osetya da geriye kim kaldı kalanları da acaba katlediyolarmı G OSETYANIN ARTIK SADECE ADI OSETYA çünkü orda artık sadece gürcüler kaldı tepkiler de yavaş yavaş gelmeye BAŞLADI AVRUPA DAKİ ÇERKEZ DERNEKLERİ VE TÜRKİYEDEKİLER HAREKETE GEÇTİ ALAN VAKFI VE K K DERNEKLERİ SAAT 2 00 DE ORTAK BİLDİRİ YAYINLIYACAKLAR TEPKİSİZ KALMAYALIM ÇÜNKÜ YARIN AYNISI ABHAZYA NINDA BAŞINA GELEBİLİR ABAZALAR ASETİNLER ELELE ÖZGÜRLÜĞE YAŞASIN ÖZGÜRBAĞIMSIZ KAFKASYA.........
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır