ÇEÇENLER'DEN GÜRCİSTAN'A SEMPATİ
Güney Osetya'daki çatışmalar ve ardından gelen Gürcü topraklarının Rus güçlerince işgali Çeçenistan'da gündemin en üst sırasına oturdu. Çeçenya'nın koşulsuz olarak Abhazyalıları ve Güney Osetinleri desteklediği 1990lardan farklı olarak Çeçenler'in çoğunluğu bugünlerde, Çeçenler'den oluşan GRU'ya ait Vostok ve Zapad müfrezelerinin Güney Osetya tarafında savaşıyor olmalarına rağmen Gürcüler'i yanında gözüküyor.
22-08-2008 - 5 kez okundu
Abhazya'da savaşmış olan bazı gaziler bile Prague Watchdog muhabirine geçmişe dair pişmanlıklarını ifade ederken bugün olsa Gürcistan'ı savunmak için silah başı yapabileceklerini iddia ettiler. Bunlardan biri olan ve geçmişte meşhur Çeçen komutan Umalt Daşayev'in (1994 Aralık ayında Groznıy yakınlarında öldürüldü) komutasında Abhazya'da Gürcüler'e karşı savaşmış 46 yaşındaki Murad, bugün Moskova'nın Çeçenleri hedeflerine erişmek ve Kafkas halkları arasında kin ve nefreti kökleştirmek için maşa olarak kullandığını belirtiyor.
"1992'de Ruslar gerçekten bizim ellerimizle yani Kafkaslılar'ın elleriyle Gürcistan'ı dizlerinin üzerine çökertti. Abhazya'daki savaş, Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden gelen gönüller tarafından kazanıldı ve herkes de bunun böyle olduğunu biliyor. Bunlar kimdi? Çeçenler, Kabardinler, Adıgeyalılar, Osetinler ve diğer Kuzey Kafkas cumhuriyeti vatandaşları. O zamanlar Biz, bağımsızlık mücadelesi veren Abhazya'yı savunduğumuzu zannediyorduk ama sonradan farkına vardık ki Kremlin bölgedeki problemlerini bizim ellerimiz ve kanımızla çözmeye çalışıyormuş. Abhazya'da savaşanların pek çoğu daha sonra Ruslar'la yapılan savaşlarda öldüler; Umalt Daşayev, Ruslan (Hamzat) Gelayev ve Şamil Basayev. 1992'de Rusya bize kahraman diyordu fakat 1994'de bizim ismimizi 'haydutlar' ve 'illegal silahlı oluşumlar' diye değiştirdi. Şimdi o kadar pişmanım ki Gürcüler'e karşı savaştığım için" diyor Murad.
"Çeçenya'yı ezip geçen iki kanlı savaştan sonra bugün, Gürcistan'da ne olduğunu anlıyoruz. Rus propagandası bir şey söylerken Kremlin ve genelkurmay başka bir şey yapıyor. Gürcistan'a karşı Güney Osetya üzerinden provokasyon yapan bizzat Rusya'fır ve Tiflis askeri operasyon düzenlediğinde Moskova ivedilikle ordusunu başka bir ülkenin topraklarına soktu ve Gürcü şehirlerini bombalamaya başladı. İşte bu gerçekten Uluslar arası terörizm" diyor Gaziler.
Çeçenler'in çoğunluğu da bu görüşte. "Kafkas halklarının olduğu her yerde ve her konuda Rusya tek bir ilke ile hareket ediyor: 'böl ve yönet'. Bugün Güney Osetya ve Gürcistan'da süre gelen şey, halkları komşularının eliyle köleleştirmeye dayanan emperyal bir politikanın neticesidir. Aklı başında herkes bilir ki savaşlar spontane bir şekilde meydana gelmez. Biliyorum ki Rusya, Güney Osetya ve Abhazya sakinlerine Rus pasaportu dağıtmaya başladığından beridir Gürcistan'da bir savaşın altyapısını hazırlıyordu. Bu şuna benzer; Amerikalılar Çeçenler'e ABD pasaportları dağıtır ve sonra da silah gücüyle 'vatandaşlarını' korumaya çalışır." diyor Gorznıylı avukat Umar Hankarov ve devam ediyor "Rusya'nın Gürcistan'da yaptığı şey tüm uluslararası topluma bir meydan okumadır."
"Rusya ve Gürcistan arasında bir barış anlaşması imzalanması söz konusu iken bile Ben şahsen Moskova'nın kazandıklarından kolay kolay vazgeçeceğini zannetmiyorum. Winston Churchill şu yargısında çok haklıydı: Rusya ile yapılan anlaşmanın değeri anlaşmanın yapıldığı kağıdın değeri kadardır. Rus askerleri öylece Gürcistan'dan çıkmayacaklar ki Moskova boşuna 15.000 asker göndermedi. Korkarım ki Rus ordusu yeni provokasyonlar için işgale devam edecek ve daha geniş çaplı bir savaş çıkarmak için de elinden geleni yapacak. Gürcüler çok ama çok dikkatli olmalılar her an arkadan hançerlenebilirler. 1997'de de insanlar, Yeltsin ve Maskhadov arasında bir barış anlaşması imzalandığında Kremlin'in samimi olduğunu zannetmişlerdi. Aam sonra ne oldu" diye soruyor İçkerye Çeçen Cumhuriyeti parlamentosundan ismini vermek istemeyen bir vekil.
"Rus medyasının, Gürcüler'in Rusya'nın düşmanı olduğu imajını yaratmak için elinden gelenin en iyisini yapacaktır. Bunu, Biz Çeçenler'e yaptıkları aynı metodlarla yapacaklar. Belki "Gürcü milliyetinden" insanlar tarafından gerçekleştirilecek bol kurbanlı ve kanlı terör saldırıları ile kamuoyu yönlendirilerek kitlesel bir nefret oluşturulacak ve Rusya bir kez daha büyük bir hevesle "tuvalete bile saklansalar imha edilmeliler" gibi provokatif çağrılara ses verecek. Kremlin, ülkesini NATO'yla güvenceye almak isteyen Miheil Saakaşvili'nin rejimini devirmek için elinden geleni ardına koymayacaktır ve Tiflis'e bir kuklasını yerleştirecektir. Bunun için uzun süredir Moskova'da beslenmekte olan bir 'muhalif lider' var: İgor Giorgadze, Putin'in KGB'den yoldaşı. Bana göre, Gürcistan'ı yakın gelecekte büyük çileler beklemektedir, hem de çok ciddi" diye devam ediyor.
"Gelinen noktada Batı'nın tavrını anlamak mümkün değil. Bartış çin Birkaç çağrı, bazı gevçek çözüm önerileri, Moskova'nın gönlünü alan tavsiyeler yerine saldırgan bir konum alan Rusya'ya karşı sert tedbirler alınmalıdır." diyor Gazetecilik bölümünden Çeçen öğrenci Salamu Dikayev ve kızgın bir şekilde devam ediyor "Korkarım ki Avrupa, Çeçenya'da olduğu gibi Gürcistan'dan uvuz gaz ve petrol için 'caydı'. Bu çatışmada tamamen Gürcistan'ı destekliyorum ve Gürcüler için tek bir şey diliyorum: Barış."
"Rusya Kafkaslar'da, bir porselen dükkanında etrafı darmadağın eden bir boğa gibi davrana geldi ve davranmaya da devam ediyor. Putin'in Güney Osetya'daki olaylar hakkında yaptığı açıklamaları özellikle tiksindirici buldum. Ellerinde binlerce masum Çeçen erkek ve kadının kanı bulunan bu Çeçen kasabı bugün Güney Osetya'daki insani kayıplardan çok kaygı duyduğunu söylüyor. Eğer bir şansım olsaydı ona bunu sormak isterdim. Ve Medvedev ile Kremin'e bir sorum daha var: "Toprakları ve nüfusları bizden kat be kat küçük Abhazya ve Güney Osetya bağımsız olmayı hak ederken neden Çeçen Cumhuriyeti bağımsız olamıyor? Bunda mantık nerede?"
Kaynak: Prague Watchdog
20.08.2008
Etiketler:
çeçenler gürcistan sempati