NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
11
10
1
3
12

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
MAMSİRATİ IRMæ BU MARKAYA DİKKAT!

Mamsirati Irmæ; İrme Temurlenk isimli genç moda tasarımcısının yarattığı markanın adı. Ailesinin kökleri Kuzey Osetya'da. Markasında ailesinin Osetya'daki soyadını kullanmayı tercih etmiş. Osetlerde soyadı isimden önce yazıldığı için de bu şekilde kullanıyor. Babasının görevi nedeniyle 1982'de Ankara'da doğmuş.
22-11-2008 - kez okundu

TED Ankara Koleji Dil Bölümü'nden mezun. Gazi Üniversitesi Seramik Öğretmenliği'ni bitirse de çocukluğundan beri hayalini kurduğu işin yani moda tasarımcılığının peşine düşmüş. Seramik çalışmalarını da vakit buldukça sürdüren İrme Temurlenk, aynı zamanda fotoğraf sanatçısı.2000 yılından bu yana fiilen tasarım yapıyor, üstelik tasarladığı parçaların tümünü kendi dikiyor. İnternet aracılığıyla yurtdışında kendi müşterilerini bulan koleksiyonları özellikle Kuzey ülkelerinde çok fazla ilgi görüyor.

Şubat 2009'da Finlandiya Helsinki'de Fanasos Fashion Show'a katılarak yeni koleksiyonunu tanıtacak. 5 mağazayla bağlantılarını kurmuş, koleksiyonun parçaları şovun ardından bu mağazalarda satılacak. Tasarımlarının yurtdışında bu kadar ilgi görmesini, el işçiliğine verilen önem ve sokaklardaki özgürlükle açıklayan İrme Temurlenk, Türkiye'de de özgün ve özgür çalışmalarını satacağı bir firma kurma hayalini hayata geçirmeye çalışıyor.

# Tasarım yapmaya ne zaman başladınız?

1996 yılında Almanya'ya kuzenlerimi görmeye gitmiştim; kuzenim Hande anime karakterleri çizerdi, ben de onlara kostüm tasarlardım. Daha sonraki yıllarda da farklı dallarda tasarım yapmaya devam ettim; İç mekan, mobilya, seramik banyo ve mutfak gereçleri, dans kostümleri, mayo ve giyim.

# Moda tasarımı eğitimi aldınız mı ?

Üniversite yıllarında sanatın tüm dallarını derinlemesine irdelediğim için moda eğitimi almaya gerek duymadım. Kendi kendimi eğitmeyi tercih ettim.

EL YAPIMI İŞLER YURTDIŞINDA ÇOK İLGİ GÖRÜYOR

# Sadece yurtdışına mı satıyorsunuz, Türkiye'de tasarımlarınızı satan butikler var mı ?

Şu anda sadece yurtdışına satıyorum, çünkü yurtdışında el yapımına çok önem veriliyor. Tasarımlarımı kendim diktiğim için özellikle tercih ediliyorum. Türkiye'de de satışla ilgili projelerim var, İstanbul ve Ankara'daki butiklerden aldığım teklifleri değerlendirmeyi düşünüyorum.

# Nasıl çalışıyorsunuz?

Koleksiyon hazırlarken, belli bir konu üzerinde çalışmanın hayal gücümü çok sınırladığını fark ettim, bundan dolayı kendimi özgür bıraktım. Kumaşlara dokunduğumda bana hissettirdiği duyguyu tasarımlarıma aktarıyorum, ayrıca 1950 ve 1960 yıllarının etkilerini, canlı renkler ve farklı kumaş türleri ile nervür ve pilileri bir araya getirmek çok heyecan verici. 2009 Yaz koleksiyonumda keten, tül, koton, poplin, saten ve lycralı kumaşlar kullandım. Kış koleksiyonumda ise ekose, tüvit, pied de poule yünlü kumaşları tercih ettim. Çalışmalarımda, duygularımın beni yönlendirmesiyle oluşan karma bir etki ortaya çıktı.

# Nelerden ilham alırsınız?

Tasarladığım her şey bilinçaltımın, içgüdülerimin, hayallerimin bir yansıması. Bana göre ilham, hiç beklenmedik bir anda gözümde canlanan bir görüntü. Kumaşların parlaklığı, hafifliği, yumuşaklığı, matlığı ve sertliği gibi özellikleri tasarımlarımda ilham veren diğer etkenler.

# Beğendiğiniz modacılar kimler?

Alexander McQueen, John Galliano, Valentin Yudashkin ve Hüseyin Çağlayan'ın tamamen sanat yaptıklarını düşünüyorum.

# Yurtdışındaki bağlantılarınız ne zaman ve nasıl oluştu?

3 yıl önce Rusya'da yaşayan girişimci bir arkadaşımın tasarımlarımı orada satmak istemesiyle başladı, daha sonra da internetten satışa devam ettim. İngiltere, Amerika, Avustralya ve İtalya'ya satıyorum.

# Hedefleriniz neler?

Performansımı yansıtabileceğime inandığım bir koleksiyon hazırlığındayım, özellikle bu tasarımlarımı daha geniş kitlelere tanıtmayı ve Türkiye'deki projelerimi gerçekleştirmeyi planlıyorum.

# Bez çanta tasarımlarınız da var, son dönemde yükselen bir trend...

Yurtdışında bez torbaların kullanımı yaygın, Türkiye'de ise her alanda naylon poşet kullanımı oldukça fazla. Bizim de doğaya saygımızı göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.

22.11.2008

GÜLAY ALTAN-gulay.barbaros@aksam.com.tr

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=136111,105

Etiketler:
mamsirati ırm㦠bu markaya dikkat!

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır