NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
2
4-5-6-7
apsuva
9
12

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
KAFDAV YENİ KİTAPLAR

22-03-2009 - kez okundu

Çerkeslerin Etnik Tarihi

Kategori
Tarih-Araştırma İnceleme
Yazar / Editör
Ruslan Betrozov
Çeviren
Orhan Uravelli
Yayın Evi
KAF-DAV Yayınları
ISBN
978-975-6255-22-3
Dil
Türkçe
Basım Tarihi
Ocak 2009
Basım Yeri
Ankara
Sayfa 318


Rusya Federasyonu, Kabardey Balkar Cumhuriyeti'nde yaşayan tarih bilimleri doktoru Prof. Dr. Ruslan Betrozov (Betroj) çalışmasında Çerkeslerin oluşum tarihini, Kuzey Kafkasya'nın akraba halklarıyla ve yüzyıllar boyunca karşılaştıkları ve komşuluk ettikleri diğer halklarla etnik be kültürel bağlarını inceliyor. Yazar bu konuda çağdaş tarih yazımının verilerinden yararlanarak tanınmış tarihçilerin görüşlerini tartışıyor. Kitap Çerkeslerin ve diğer Kafkas halklarının tarihiyle ve kültürüyle ilgilenen geniş bir okuyucu kitlesine hitap ediyor. (Arka kapaktan)

İÇİNDEKİLER

GİRİŞ
I. BÖLÜM - ÇERKESLERİN ETNİK KÖKENİ VE TARİHİYLE İLGİLİ KAYNAKLAR
II. BÖLÜM - TAŞ, TUNÇ VE ERKEN DEMİR ÇAĞLARINDA KUZEY KAFKASYA'DA ETNİK SÜREÇLER
1. KUZEY KAFKASYA'NIN ETNİK VE DİL ÖZELLİKLERİ
2. KAFKASYA KÜLTÜR VE DİL BİRLİĞİNİN DAĞILMASI
3. GÖÇLERİN VE YAYILMANIN KUZEY KAFKASYA'DAKİ TARİHİ GELİŞMELERE ETKİSİ.

III. BÖLÜM - TUNÇ ÇAĞI KUZEY KAFKASYA KÜLTÜRLERİ VE ÇERKES ETNİK BİRLİĞİ
1. ÇAĞDAŞ BİLİMDE ÇERKESLERİN ERKEN DÖNEM KÖKEN SORUNU
2. MAYKOP KÜLTÜRÜNÜN NİTELİKLERİ
3. MAYKOP KÜLTÜRÜ TOPLULUKLARININ GÜNEYLE İLİŞKİLERİ KONUSU
4. ERKEN ÇAĞDA ÇERKES-ABHAZ ETNİK OLUŞUMUNDA ANADOLU TEZİ
5. DOLMEN KÜLTÜRÜ VE PROTO - ÇERKES - ABHAZ ETNİK BİRLİĞİNİN DAĞILMASI
6. ABHAZ - ÇERKES TOPLULUKLARI VE AKDENİZ DÜNYASI

IV. BÖLÜM - MEOT AŞİRETLERİ VE ESKİÇAĞ ÇERKES HALKININ OLUŞMAYA BAŞLAMASI
1. ANTİK ÇAĞ YAZARLARINDAN BAZI BİLGİLER 131
2. SİND - MEOTLARIN BOSPORLU YUNANLARLA EKONOMİK VE SİYASİ İLİŞKİLERİ
3. YUNAN VE ESKİÇAĞ ÇERKES KÜLTÜRLERİ ARASINDA ETKİLEŞİM
4. KUZEYBATI KAFKASYA'DA KİMMERLER VE İSKİTLER
5. SARMATLAR VE ESKİÇAĞ ÇERKES TOPLULUKLARI


V. BÖLÜM - ÇERKES ETNİK BİRLİĞİNİN TAMAMLANMASI. ERKEN ORTAÇAĞDA ÇERKESLERİN ETNİK VE KÜLTÜREL İLİŞKİLERİ.
1. ÇERKES TOPLULUKLARININ ZİHLER ÖNCÜLÜĞÜNDE BÜTÜNLEŞMESİ
2. ÇERKESLER VE ALANLAR
3. ÇERKESLER VE KIPÇAKLARDAN ÖNCEKİ TÜRK TOPLULUKLARI
4. ÇERKESLER VE BİZANSLI YUNANLILAR
5. ERKEN DÖNEM SLAVLARIYLA İLİŞKİLER
6. ÇERKESLER VE CENEVİZ KOLONİLERİ
VI. BÖLÜM - ÇERKESLER VE MERKEZİ ÖN KAFKASYA
1. MOĞOL İSTİLALARI VE 13. - 14. YÜZYILLARDA KUZEY KAFKASYA'DA ETNİK VE SİYASİ DURUM
2. ESKİÇAĞ ÇERKES TOPLULUKLARI VE MERKEZİ ÖN KAFKASYA
3. KABARDEYLERİN KOMŞU HALKLARLA İLİŞKİLERİ

SONUÇ
NOTLAR
*********************************************
Doğru ile Eğri



Kategori
İnceleme
Yazar / Editör
İgor Y. Kutsenko
Çeviren
Günay Çetao
Yayın Evi
KAF-DAV Yayınları
ISBN
978-975-6255-23-0
Dil
Türkçe
Basım Tarihi
Ocak 2009
Basım Yeri
Ankara
Sayfa 229

Valeriy N.Ratuşnyak'ın ''Kuban Kazak Kuvvetlerinin 300. Yıldönümü'' başlıklı makalesinde gerçekleri araştırma yerine Kazakları yüceltmeye çalışmasına cevaben bu kitabı yazmayı görev bilmiş bir bilim adamıdır İgor Y. Kutsenko. Kutsenko, Kafkas savaşları sırasında Rus ordusunda göre yapan I. Tolstoy'un Hacı Murat adlı eserinden aktardığı alıntılarla Kafkas halklarına reva görülen insanlık dışı ve vahhşice tutumlardaki Kazak birliklerinin rolünü ortaya koymakta ve sormaktadır.''Kafkasya, Kırım, Orta Asya ve diğer engin araziler için Rusya, 'imparatorluğa katılmış halkların güvenliğini' sağlamak amacıyla mı yaklaşık 200 yıl kan dökmüş, sayısız yuva yıkmış,yüz binlerce askerini toprağa gömmüştür? Çerkes boylarına tarihin en korkunç soykırımını yaşatan Çarlık rejiminin, ekonomik ve siyasi çıkarları yok muydu?



İNCELEME: Eğrisiyle Doğrusuyla, Orhan Uravelli

İgor Yakovleviç KUTSENKO. Pravda i krivda. (Doğru ile Eğri.) Elfa Yayıncılık Merkezi, Nalçik, 2007, 151 s. (Rusça)
**********************************************
KAFKAS DOLMENLERİ VE MISIR PİRAMİTLERİ

Kategori
Tarih-İnceleme
Yazar / Editör
Aytek Namitok
Çeviren
Aysel Çeviker (Fransızca'dan)
Yayın Evi
KAF-DAV Yayınları
ISBN
978-975-6255-16-2
Dil
Türkçe
Basım Tarihi
2008
Basım Yeri
Ankara
Sayfa 320


Aytek Namitok (1892) - (27.07.1963) Ocak 1892'de, Adıgey bölgesi Panejukay köyünde doğdu. Orta öğrenimini Stavropol Lisesi'nde yaptıktan sonra 1916'da Petersburg Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 1921'de de Sorbonne(Fransa) Üniversitesinden mezun oldu.

Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Petrograd Barosuna kaydolarak avukatlığa başladı. 1917 İhtilalinden sonra da Petrograd'da kalarak ''Birleşmiş Kafkasya Dağlıları Birliği''nin temsilcisi oldu. Bu sıfatla Geçici Hükümetin Halk Eğitim Bakanına Bağlı Şura üyesi, bu Şuranın Rus olmayan halkların okul işlerini idare eden Komisyon mümessili olarak çalıştı. Bütün Rusya Kurucu Meclisi'nde seçim kanunlarını hazırlayan özel danışma kurulunun görüşmelerine katıldı. Üyesi bulunduğu demokratik birlik tarafından Rusya Cumhuriyeti Meclisi'ne seçildi.

Rusya'da Bolşevik anarşisinin başlaması üzerine Kafkasya'ya döndü. Kuban Meclisi ve Hükümeti'nin adli işlerden sorumlu memur üyesi oldu. Aynı yıl Kuban Parlamento delegasyonu üyesi olarak Paris Barış Konferansı'na gönderildi. Kafkasya Bolşevikler tarafından işgal edildikten sonra Paris'te kaldı. 1921-1922 yıllarında Prag'da, Mayıs 1924'e kadar da Türkiye'de yaşadıktan sonra tekrar Paris'e döndü ve 1942 yılına kadar Paris'te yaşadı. Kafkasya halklarının tarihi, Adige dili ve folkloru konularında araştırmalar yaptı.

Profesör Aytek Namitok, 1936'dan başlayarak "Societe de Linguistique a la Sorbonne" üyesi ve "Societe d'Etudes Mediterraneennes" in kurucularındandı. ''Bulletin de la Societe de Linguistique a la Sorbonne'' ve "Revue de l'Histoire des Religions'' dergilerine yazı yazıyordu. Prof. G. Dumezil ile birlikte hazırladıkları ''Fables de Tsey İbrahim'' (Tsey İbrahim'in Fablleri, Paris 1939) adlı kitap Fransa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bastırılmıştır. Aytek Namitok Çerkeslerin Kökeni . ''Origines des Circassiens'' (1. Cilt, Paris 1939) adlı eserinin ilk cildini bu yıl yayınlamıştır, bu eser KAF-DAV tarafında Türkçe'ye kazandırılarak 2003 yılında okuyucuların beğenisine sunulmuştur. Bu çok önemli eserinin ikinci cildi ise Aytek Namitok'un orijinal el yazılarından tercüme ettirilerek Dünya'da ilk kez KAF-DAV tarafından 2008 yılından yayınlanmıştır.
*************************************************
ESKİ HATIPSA KENTİNDEN MESAJ

Kategori
Arkeoloji - Dilbilim
Yazar / Editör
Ruslan Betrozov
Çeviren
Kayhan Yükseler
Yayın Evi
KAF-DAV Yayınları
ISBN
978-975-6255-21-6
Dil
Türkçe
Basım Tarihi
Ocak 2009
Basım Yeri
Ankara
Sayfa 64

Bu küçük kitapçık büyük heyecan yaratacak bir keşif iddiasında değildir, zira araştırmamızın konusu olan Fat-Meot "tabletçikleri" arkeologlarca uzun zamandır bilinmektedir. Tabletlerin üzerindeki işaretler de [semboller] bildiği-miz konular. Arkeologlar-Kafkasologlar bu işaretleri hem damga, hem kült sembol, hem de yazı olarak tanımlıyorlar. Burada yapılan sadece "tabletler" üzerindeki işaretlerin, eski yazının belirlenmiş sistemiyle somut biçimde yeni bir mukayesesi ve 200 den fazla işaretin niceliksel eklenmesi işidir.

Dolayısıyla, zamanla bu yönde yapılacak bilimsel-paleografik bir çalışma, Rusya'da yazı alanında bir ulusal sistemin daha temelleşmesine ve kabulüne, böylece ülkemizdeki yaklaşık 1000 yıllık yazı tarihinin derinleşmesine yol açacaktır.

Gerçi metinde Hatıpsa kadim kentinin nerede bulunduğu ve nasıl bir şey olduğu açıklanmıyor, ama bu çalışmada arkeolojik bilgilerden yola çıkarak okura hayalinde canlandırması olanağı sağlıyor.

Broşür, eski dünya tarihi ve paleografisi üzerine metodik ders kitabı ola-rak hazırlanmıştır. Ayrıca bu kitapçık eski tarihe meraklı olan ve Kafkasya'nın-Iodışa yurtseverleri için hazırlanmıştır. (Önsözden)

İÇİNDEKİLER

NAÇEREZİY'E ESKİ KÜTÜPHANE
KAFKAS DAMGALARININ TETKİKİ TARİHİ
İŞARETLEME SİSTEMİNİN OLUŞUMU VE BAĞLANTI MEKANİZMASI
LİTERATÜR
N.M.DUNAYEVSKAYA'NIN DERS KİTAPLARI TEMELİNDE OLUŞTURULAN MEOT-FAT TABLETLERİ ÜZERİNDEKİ ŞEKİLLERE AİT HİTİTÇE-ADIGECE-RUSÇA SEMANTİK SÖZLÜK "HİTİT HİYEROGLİFLERİNİN DİLİ" VE EMENUEL LAROCHE "ES HIEROGLIPHES HETTIES" (PARİS, 1960)
********************************************
Kafkasya'da ve Kafkasya Dışındaki Çerkesler

Kategori
Araştırma-İnceleme
Yazar / Editör
Kadir İ. Natho
Çeviren
Ömer Aytek Kurmel
Yayın Evi
KAF-DAV Yayınları
ISBN
978-975-6255-20-9
Dil
Türkçe
Basım Tarihi
Ocak 2009
Basım Yeri
Ankara
Sayfa 439

Kadir Natho, 25 Mayıs 1927 tarihinde Kuzey Batı Kafkasya'da doğdu. Çocukluğu ve ilk gençlik yılları; Sovyet Sosyalist sisteminin sıkıntılar ve acılarla dolu en yoğun döneminde Kuban bölgesinde geçti. Henüz 16 yaşındaydı ki, İkinci Dünya harbinin bir başka felaket süreciyle karşılaştı. Köyünde kalan tek erkek olduğu için, mermilere, bombalara hedef olan birçok yakınının ve köylüsünün mezarlarını kazıp tek başına defnetti. Kısa süre sonra da kendisini savaşan birliklerin içinde buldu. Kiminle ve neden savaştığını da bilmeden. Savaş bittiğinde tesadüfen sağ kalmıştı ve hiç tanımadığı bir ülkede Avusturya topraklarında idi. Yine şans eseri Stalin'e teslim edilen ve topluca yok edilenler arasında değildi. Avusturya'daki aylarını izleyen 11 yılını Almanya, İtalya ve Ürdün'de geçirdi. Nihayet, 1956 yılında, Tolstoy Enstitüsü'nün sağladığı imkanlarından yararlanarak Amerika Birleşik Devletlerine göç etti.

Yaşamı boyunca bulunduğu her yerde, kendi soydaşlarına yakın olmaya, her şeyini onlarla paylaşmaya çalıştı. Adıge (Çerkes) kimliğini ve kişiliğini bugüne kadar hiç kaybetmedi.



Kafkasya'dan New York'a kadar uzanan, sıra dışı, maceralı ve meşakkatli geçen yaşamı sürecinde, gördüğü, tanıdığı ve öğrendiği her şeyi mensubu olduğu Çerkes halkı ve kültürü için değerlendirmeye çalıştı. 53 yıldır yaşamını sürdürdüğü Amerika'da, tüm gücü ve varlığı ile öz halkına bir şeyler vermeye çalışmaktadır. Bu kitap, O'nun yoğun ve maceralı bir yaşam boyu edindiği birikimin ürünüdür.

İçindekiler

GİRİŞ 7
1. BÖLÜM
ÇERKESLER

2. BÖLÜM
ESKİ ÇERKES TARİHİ
Nart Dansı
İnsan Mitleri ve Efsaneleri
Arkeolojik Buluntular
İlk Yerleşim Yerleri
Bakır-Tunç Çağı
Maykop Kültürü
Erken Kuban Kültürü
Orta Kuban Kültürü
Geç Kuban Kültürü
Dolmen Kültürü Kabileleri
Arkeolojik Kuzey Kafkasya Kültürü
Yazılı kanıtlar
Yeni Teori - Hititler ve Atikalar
Kimmerler ve Meotlar
Sind-Meot Kültürü
Meotlar
Meotlar ve Bosfor Krallığı
ÇERKES KABİLE BİRLİKLERİ
Eski Meotlar ve Çerkesler
Meot-Adığe-Kasoglar
Meotlar ve Siraki Kabile Birliği
Zih Kabile Birliği
Kasog Kabile Birliği
Abazg Kabile Birliği
XI. yüzyılın Abhazya Kralları
Abhaz -Kartli Kralları
Saldırı Dalgaları
Alanlar
Got Boy Birliği
Saragurlar ve Onagurlar
Bizans İmparatorluğu
Avarlar
Bulgar Türkleri ve Hazar Kağanlığı
Etnik Kökenin İstikrarı
Çerkeslerin Dış İlişkileri
Çerkes-Bizans İlişkileri
Çerkes-Gürcü İlişkileri
Çerkes-Ermeni İlişkileri
Çerkes-Abhaz İlişkileri
Çerkes-Rus İlişkileri

3. BÖLÜM
ORTAÇAĞ ÇERKESYA TARİHİ
X-XIII. Yüzyıllar
Ekonomi
Geleneksel Kıyafet
Sosyal Yapı ve Yeni Kabile İsimleri
Cengiz Han'ın İşgali
Çerkesler ve Altınordu Hanlığı
Timurlenk'in İstilası
ORTAÇAĞDA ÇERKESLER
Rus- Çerkes Savaşı öncesinde Çerkeslerin yaşadıkları topraklar
Çerkes Şövalyeliği
Çerkeslerin "Büyük Göçü"
Çerkesya'da Ceneviz Kolonileri
XIII-XVI. Yüzyıllarda Çerkesler
Dış Ticaret
Anaerkil Sistemin İzleri
Çerkeslerin Sosyal Yapıları
Feodal Yapı
Çerkeslerde Kumaş Kültürü
Çerkesler ve Yabancı İstilacılar
Çerkeslerin Manevi Kültürü
Çerkesya'da Hıristiyanlık
Çerkesler Arasında İslamiyet
Çerkes Boyları ve Toprakları
Osmanlı Türkleri ve Kırım Hanları
Çerkesler Hakkında İlk Resmi Rapor
İlk Çerkes-Rus İlişkileri
Rus-Çerkes Dostluğu
Gerçek Durum Neydi?

4. BÖLÜM
ÇERKES MEMLUKLARİNİN İKİNCİ KEZ İKTİDARA YÜKSELİŞİ

5. BÖLÜM
RUS - ÇERKES SAVAŞI
Savaşla İlgili Mevcut Bilgiler
Rus - Çerkes Savaşının Başlangıcı
Savaşın Nedeni
Doğu Çerkesya - Kabarda
Batı Çerkesya Rus-Çerkes Savaş
Çerkes Direnişi

6. BÖLÜM
ÇERKES HALKINA UYGULANAN SOYKIRIM
Soykırımın Sebebi ve Uygulanma Biçimi
Çerkes Sürgünü
Çerkeslerin Osmanlı Topraklarına Dağıtılmaları
Osmanlıların Çerkesler üzerindeki Rolü
Çerkeslerin Balkanlardan Sürülmeleri
Şam Bölgesindeki Çerkes Yerleşimleri
Balkanlardan Atılan Çerkeslerin Diğer Yerleşim Bölgeleri
Türkiye'ye Göçmen Dalgaları
Anavatan'a Dönme Girişimleri
İki Türkiye Devriminde Çerkesler
Sürgün İstatistikleri
Çerkes Nüfusu

7. BÖLÜM
ANAVATANDAKİ ÇERKESLER
Rus Sömürge İdaresi Altında Çerkesler
Askerileştirilmiş İdari Birimler
Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti
Bolşevik İdaresi Altında Çerkesler
Kabardey-Balkar Cumhuriyeti
Adıgey Cumhuriyeti
Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti
Şapsığ Ulusal Bölgesi
NEP (Yeni Ekonomik Politika) ve Tarımın Kolektifleştirilmesi
Yeni Sovyet Kadrolarının İdaresinde Hayat
Nazi İşgali Altında Çerkesya
İkinci Dünya Savaşı'nda Çerkeslerin Kahramanlığı
"Çerkesler Olmadan Kafkasya Kafkasya Değildir"
Çerkesya'da İnsan Yapımı Denizler
Yeni Çerkes Cumhuriyetleri

8. BÖLÜM
ÇERKES DİASPORASI
Çerkes Diasporasının Yapısı
Türkiye'de Çerkesler
Ürdün'de Çerkesler
Suriye'deki Çerkesler
İsrail'de Çerkesler
Libya'da Çerkesler
ABD'de Çerkesler

9. BÖLÜM
GÜNÜMÜZDE ÇERKESLER
Dağıtılmış Bir Halk
Atayurtta Çerkeslerin Başarıları
********************************************
KAFKASYA'DA BULUNAN ANTİK ESERLERİN KEŞFİ VE YAZILARININ ÇÖZÜMLENMESİ

Kategori
Arkeoloji - Dilbilim
Yazar / Editör
Georgiy F. Turçaninov
Çeviren
Kayhan Yükseler
Yayın Evi
KAF-DAV Yayınları
ISBN
978-975-6255-19-3
Dil
Türkçe
Basım Tarihi
Ocak 2009
Basım Yeri
Ankara
Sayfa 276

Bu kitap, bu zamana kadar Kafkasya'da bilinmeyen bir uygarlığın ve bir zamanlar kendilerini Aşuvalar, ülkelerini de Aşuva olarak adlandıran Abhazların, Abazaların ve Ubıhların atalarına ait, kazılarda ortaya çıkarılmış olan sillabik [heceli] yazının çözümü ve incelenmesini içermektedir. Bu ülke İ.Ö. III. binyılda, güneyde Karadeniz'den kuzeye doğru şimdiki Maykop'a kadar uzanıyordu ve Kuzeybatıda Kuban ve güneydoğuda Fazis (Rion) ırmaklarının sınırları dışına çıkıyordu. Aşuva yazısı, İ.Ö. II. binyılın başında, köle tacirlerine satılan Aşuva köleleri tarafından eski Fenike'ye taşınmış ve protobiblos yazısı Aşuva yazısının içinde kök salmıştır. Aşuva (kadim Abhazya) ve Biblos (Fenike) yazıtlarındaki yeknesaklık bununla açıklanabilir. Biblos'taki Aşuva yazısı, kendine özgü Fenike yazısının ortaya çıkmasına temel oluşturmuştur.

İÇİNDEKİLER

LENİNGRAD KAFKASOLOJİ OKULUNDAN MOHİKANLARIN SONUNCUSU

ÖNSÖZ
GİRİŞ

AŞUVA (ESKİ ABHAZ - ABAZA - UBIH) DİLİ HECE TABLOSU
HECE TABLOSU 1 BAŞLIĞINA AİT AÇIKLAMALAR

AŞUVA (ESKİ ABHAZ-ABAZA-UBIH) YAZISI HECE TABLOSU
HECE TABLOSU BAŞLIK 5'E AİT AÇIKLAMALAR

AŞUVA (ESKİ ABHAZ - ABAZA - UBIH) YAZI DİLİNE AİT ESERLER
TABLO 1. MAYKOP KURGANINDAN SESÇİLLEŞTİRİLMİŞTİR

İNCELEME I.MAYKOP KURGANININ GÜMÜŞ KAPLARI ÜZERİNDE BULUNAN SESÇİL HECESEL - RESİMYAZILAR İ.Ö. 3. BİNYIL
TABLO 2. BİBLOS'TAN D BRONZ TABLET

İNCELEME 2. BİBLOS'TAN D BRONZ TABLET İ.Ö. 19. YÜZYIL
TABLO 3. BİBLOS'TAN B BRONZ ISPATULA

İNCELEME 3 BİBLOS'TAN B BRONZ İSPATULA İ.Ö.19. YÜZYIL
TABLO 4. BİBLOS'TAN A STELİ

İNCELEME 4 BİBLOS'TAN A STELİ İ.Ö.19. YÜZYIL
TABLO 5. BİBLOS'TAN TS BRONZ TABLET

İNCELEME 5. BİBLOS'TAN TS BRONZ TABLET İ.Ö.19. YÜZYIL
TABLO 6. BİBLOS'TAN F BRONZ ISPATULA

İNCELEME 6. BİBLOS'TAN F BRONZ İSPATULA İ.Ö. 19. YÜZYIL
TABLO 7 BİBLOS'TAN İ BRONZ ISPATULA

İNCELEME 7. BİBLOS'TAN İ BRONZ ISPATULA İ.Ö. 19.YÜZYIL

İNCELEME 8. BİBLOS'TAN E BRONZ ISPATULA İ.Ö. 18-15. YÜZYILLAR
TABLO 8. BİBLOS'TAN E BRONZ ISPATULA

İNCELEME 9. BİBLOS'TAN G STELİ (TARİHİ YOK)
TABLO 9. BİBLOS'TAN G STELİ
TABLO 10. MAYKOP İNŞAAT YAZITI

İNCELEME 10. YENİ OKUMAYLA MAYKOP İNŞAAT YAZITI İ.Ö. 13-12. YÜZYILLAR
TABLO 11. BİBLOS'TAN ASDRO BA'L YAZITININ ARKA YÜZÜ

İNCELEME 11. BİBLOS'TAN ASDRUBAL BRONZ ISPATULANIN ARKA YÜZÜNDEKİ YAZIT İ.Ö. 11-10. YÜZYIL
TABLO 12. BİBLOS'TAN ASDRO BA'L YAZITININ ARKA YÜZÜ

İNCELEME 12. ABHAZYA'NIN GUDAUTA BÖLGESİ SİNAPLİ KÖYÜNDEN BRONZ MÜHÜR ÜZERİ YAZI İ.Ö. BİNİNCİ YIL EŞİĞİ
TABLO 13. AKVA (SOHUM) İNŞAT YAZITI

İNCELEME 13. YENİ OKUMAYLA AKVA(SOHUM) BİRİNCİ İNŞAAT YAZITI İ.Ö. 2. YÜZYIL
TABLO 14. KRAL SAULAKH'IN ALTIN PARASI ÜZERİNDEKİ MONOGRAM

İNCELEME 14 BAZİLEUS (KRAL) SAULAK'A AİT ALTIN PARA ÜZERİNDE BULUNAN AŞUVA YAZISI "MONOGRAMI" İ.Ö. 2. YÜZYIL
TABLO 15. İKİNCİ AKVA (SOHUM) YAZITI

İNCELEME 15. İKİNCİ AKVA(SOHUM) YAZITI İ.S. BİNİNCİ YIL EŞİĞİ
TABLO 16. AKVA (SOHUM) AMFORA PARÇASI ÜZERİNDE 2 GRAFİT

İNCELEME 16. AKVA (SOHUM) AMFORA PARÇASI ÜZERİNDE İKİ GRAFİT İ.S. 2. YÜZYIL
TABLO 17. ABHAZ SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETİ APİANÇA HAVALİSİNDEN KÜPLER ÜZERİNDE İKİ YAZIT

İNCELEME 17. TSEBELDA BÖLGESİNDE APİANÇA HAVALİSİNDEN İKİ KAP ÜZERİNDEKİ YAZITLAR İ.S. 3-5. YÜZYILLAR
TABLO 18. ASSC APUŞTA HAVALİSİNDEN KİRMEN ÜZERİ YAZI

İNCELEME 18. TSEBELDA BÖLGESİNDE APUŞTA HAVALİSİNDEN KİRMEN ÜZERİ YAZI İ.S. 4-5. YÜZYIL
TABLO 19. ASSC GAGRA BÖLGESİNDEN ÇÖMLEKÇİ DAMGALARI VE İŞARETLERİ

İNCELEME 19. ABHAZYA ÖZERK SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETİ GAGRA BÖLGESİNDEN KÜP KIRIKLARI ÜZERİNE KAZILAN AŞUVA ÇÖMLEKÇİLERİN DAMGALARI VE İŞARETLERİ
TABLO 20. SOHUM BÖLGESİ AŞAĞI EŞARA KENTİNDEN YAZIT FRAGMANI

EK-1 İNCELEME 20. SOHUM BÖLGESİ TARİHİ AŞAĞI EŞERA KASABASINDAN BİR YAZIT FRAGMANI İ.Ö. 3-2. YÜZYIL
EK-2 İNCELEME 21. BİBLOS'TAN TAŞ BLOK ÜZERİNDE K VE 1 YAZITLARI
TABLO XXII BİBLOS'TAN 1 NO.LU MEZAR YAZITI
AŞUVA (ESKİ ABHAZ-ABAZA-UBIH)YAZISI HECE TABLOSU

SONSÖZ 2
GEORGİY FYODOROVİÇ TURÇANİNOV VE BİLİMSEL MİRASININ KADERİ
KISALTMALAR
DİPNOTLAR

********************************************
KAFKAS TARİHİ-II

Kategori
Tarih
Yazar / Editör
Mey Çünatıko Yusuf İzzet
Çeviren
Doğan Erdinç (Osmanlıca'dan)
Yayın Evi
KAFDAV Yayınları
ISBN
978-975-6255-17-9
Dil
Türkçe
Basım Tarihi
2009
Basım Yeri
Ankara
Sayfa 377


Kafkasya yurtseveri, Osmanlı generali, toplum adamı, tarihçi ve çağlar boyu üzerinde yaşadığı toprakları ile özgürlüğü uğruna, Çarlık Rusyası ordularına karşı yüzbinlerce şehit vererek kahramanca karşı koyan ve sonuçta öz vatanından sürülen Çerkes halklarının Osmanlı topraklarında yetiştirdiği ender aydınlarından birisidir Yusuf İzzet Paşa.

Yetim bir çocukluk yaşamından Ordu Komutanlığına, Kuzey Kafkas Ordusu Başkomutanlığına, Çerkes halkının; anavatanı dışında yaşadığı sürece öz geçmişini, dilini, kültürünü kaybetmemesi için oluşturulan kültürel ve siyasi Cemiyet, Komite ve komisyonların ve açılan Çerkes örnek okulunun ön saflarında; mali imkanlarıyla, fikri katkılarıyla ve fiili çalışmalarıyla emek veren, "Ğuaze" ve "Diyane" gibi kültürel yayın organlarında sürekli Türkçe-Çerkesçe yazılar yazan ve alfabe hazırlayıp uygulamaya çalışan, 46 yaşında hayata veda ettiğinde de halkına yazılı araştırma eserleri bırakan örnek bir aydın.

Gıpta etmemek ve aynı zamanda şaşırmamak mümkün değil. Kısacık ömrünün en verimli yılları hep cephelerde geçtiği halde onca birikimi ne zaman edindi ve ne zaman vakit bulup yazabildi? Demek ki, halkının tarihine ve kültürel geçmişine iman eder gibi inanan bir insan çok şey yapabiliyormuş. Genç kuşaklarımızın ibretle okuyacağına, Yusuf İzzet Paşa'nın vasiyet niteliğindeki tavsiyeleri doğrultusunda araştırmalar yapmalarına neden olacağına inandığım bu eser; 1914 yılında yayınlanan "Kafkas Tarihi" adlı kitabının ardından 1915-1918 yılları arasında "Evrikalarım" dizisi olarak 5 kitap halinde neşredilmişti.

"Kafkas Tarihi" adlı eser, Adıge Yayınları tarafından 2002 yılında günümüz diliyle yeniden basılmıştır. Kayıp olan iki kitabı dışında, diğer kitaplarını bir araya getirip "Kafkas Tarihi- II" adıyla yayınlamakta yarar gördük. Bu vesileyle, Y.İzzet Paşa'nın hiçbir yerde ve şahısta bulamadığımız aşağıda kayıtlı iki eserini bilen veya okumuş olan varsa suretlerini gönderip yayınlayabilmemiz için yardımcı olmalarını istirham ediyoruz. Bulamadığımız eserleri şunlardır:

1) "Yunan dini inanışlarında Hitit etkisi",
2) "Yıkılmış (Yokolmuş) bir imparatorluğun kalıntıları üzerine"

Kafdav Yayıncılık İşletmesi (Yayıncının Önsözünden)
***************************************
Çerkeslerin Kökeni 2. Kitap
Kategori
Tarih-İnceleme
Yazar / Editör
Aytek Namitok
Çeviren
Aysel Çeviker (Fransızca'dan)
Yayın Evi
KAF-DAV Yayınları
ISBN
978-975-6255-16-2
Dil
Türkçe
Basım Tarihi
2008
Basım Yeri
Ankara
Sayfa 320


Aytek Namitok (1892) - (27.07.1963) Ocak 1892'de, Adıgey bölgesi Panejukay köyünde doğdu. Orta öğrenimini Stavropol Lisesi'nde yaptıktan sonra 1916'da Petersburg Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 1921'de de Sorbonne(Fransa) Üniversitesinden mezun oldu.

Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Petrograd Barosuna kaydolarak avukatlığa başladı. 1917 İhtilalinden sonra da Petrograd'da kalarak ''Birleşmiş Kafkasya Dağlıları Birliği''nin temsilcisi oldu. Bu sıfatla Geçici Hükümetin Halk Eğitim Bakanına Bağlı Şura üyesi, bu Şuranın Rus olmayan halkların okul işlerini idare eden Komisyon mümessili olarak çalıştı. Bütün Rusya Kurucu Meclisi'nde seçim kanunlarını hazırlayan özel danışma kurulunun görüşmelerine katıldı. Üyesi bulunduğu demokratik birlik tarafından Rusya Cumhuriyeti Meclisi'ne seçildi.

Rusya'da Bolşevik anarşisinin başlaması üzerine Kafkasya'ya döndü. Kuban Meclisi ve Hükümeti'nin adli işlerden sorumlu memur üyesi oldu. Aynı yıl Kuban Parlamento delegasyonu üyesi olarak Paris Barış Konferansı'na gönderildi. Kafkasya Bolşevikler tarafından işgal edildikten sonra Paris'te kaldı. 1921-1922 yıllarında Prag'da, Mayıs 1924'e kadar da Türkiye'de yaşadıktan sonra tekrar Paris'e döndü ve 1942 yılına kadar Paris'te yaşadı. Kafkasya halklarının tarihi, Adige dili ve folkloru konularında araştırmalar yaptı.

Profesör Aytek Namitok, 1936'dan başlayarak "Societe de Linguistique a la Sorbonne" üyesi ve "Societe d'Etudes Mediterraneennes" in kurucularındandı. ''Bulletin de la Societe de Linguistique a la Sorbonne'' ve "Revue de l'Histoire des Religions'' dergilerine yazı yazıyordu. Prof. G. Dumezil ile birlikte hazırladıkları ''Fables de Tsey İbrahim'' (Tsey İbrahim'in Fablleri, Paris 1939) adlı kitap Fransa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bastırılmıştır. Aytek Namitok Çerkeslerin Kökeni . ''Origines des Circassiens'' (1. Cilt, Paris 1939) adlı eserinin ilk cildini bu yıl yayınlamıştır, bu eser KAF-DAV tarafında Türkçe'ye kazandırılarak 2003 yılında okuyucuların beğenisine sunulmuştur. Bu çok önemli eserinin ikinci cildi ise Aytek Namitok'un orijinal el yazılarından tercüme ettirilerek Dünya'da ilk kez KAF-DAV tarafından 2008 yılından yayınlanmıştır.

Etiketler:
kafdav yeni kitaplar

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır