LAHSE(ERİŞTELİ MERCİMEK ÇORBASI )
Sağlıklı beslenme ana temamız olduğu için bu yazımda besleyici değeri yüksek bir çorbamızı tanıtmak faydalı olur diye düşündüm.Yeşil mercimek ve eriştenin birbiriyle uyumunu mükemmel tadında ve görüntüsünde gösteren lahse çorbamız benim de severek yaptığım çorbaların başında geliyor.
10-11-2009 - 5 kez okundu
Çorbamızın ana malzemesi yeşil mercimek ve eriştedir.Öncelikle yeşil mercimeğin beslenmemizdeki önemi üzerine bilgi vermek istiyorum.Yeşil mercimek önemli bakliyatlarımız arasında yerini alır.Kuru bakliyatlar da bildiğimiz gibi sağlığımız üzerinde oldukça büyük öneme sahiptir.Son zamanlarda yapılan çalışmalar bakliyatların yüksek besleyici ve bitkisel proteinleri içermesi, B Vitamini ve bazı mineraller açısından zengin olması, faydalı olduğunu kanıtlamaktadır.Aynı zamanda bununla da kalmayıp yükesek oranda lif içermesi,bünyesinde çok az miktarda yağ içermesi de bu kuru bakliyatımızın önemini yine gösterir.Az yağ içeren bakliyatlar sağlıklı beslenme açısından vazgeçilmez besin maddeleri arasında yer almaktadır.
Yeşil mercimeğin içerisinde %24 oranında protein bulunmaktadır.1 kg. Mercimek -1 kg.etteki ve 1 kg.buğday ekmeğindeki albumin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılayabilmektedir.Ayrıca A, B1, B2, C Vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor,kükürt, çinko, klor, bakır, iyot ve karbonhidtar içerir.Özellikle kansızlık, halsizlik ve sinirlilik gibi hallerde fayda sağlar.İçine ayrıca et veya kıyma konulmasına da gerek olman bir kurubaklagildir.Az sıvı yağda pişirilirse daha sağlıklıdır.Kolesterolü olan kişiler için risk taşımamaktadır ve rahatlıkla tüketebilecekleri bir besin maddesidir.
İkinci ana malzememiz erişte karbonhidrat açısından oldukça besleyici değere sahiptir.Lifli gıdalar sağlıklı beslenmenin temelini oluşturur.Mercimeğin olduğu gibi eriştede lif bakımından oldukça zengin bir besin maddesidir.Eriştenin kaynağı buğday olduğu için kısaca buğdayın faydalarıyla birleştirmek yerinde olacaktır.Buğday tanesinin özü mükemmel bir besleyici özelliğe sahiptir.Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır.Besin değeri potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktöre sahiptir.Tam tahıl unundan yapılan erişte, B Grubu vitaminler ve mineraller açısından posa kaynağı durumundadır.Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde, kan lipitlerinin kontrolünde, diyabette kan şekerinin düzenlenmesinde önemli fayda sağlamaktadır.Daha az enerji verirken daha fazla tokluk hissi uyandırır.Ayrıca tahıl ürünleri ile yapılan erişte ile alınan magnezyum glikoz kullanımını olumlu yönde etkilemekte bunlarda bulunan E Vitamini ve diğer anitoksidanlar metabolik sendromun önlenmesinde katkı sağlamaktadırlar.
Tereyağı ile ilgili bilgileri daha evvelki yazılarımda detaylı bir şekilde vermiştim.Yine de kısaca birkaç cümle ile belirtmekte fayda görüyorum.
Tereyağı, tadının güzelliği ve besin de¬ğerinin yüksekliği nedeniyle en çok tercih edilen
hayvansal yağdır.Yasal olarak tereyağı yüzde 18′den fazla su içermemelidir ya da yağ miktan yüzde 82′inin altına düşmemelidir. Orta¬lama olarak 100 gramında 760 kcal (ki¬lokalori) vardır. Taze çiğ tereyağı olduk¬ça iyi sindirilebilirözelliğe sahiptir. A vitamini ve D vitamini yönünden oldukça zengindir. Büyük oranda doymuş yağ asiti ve bol miktar¬da kolesterol içerir; bu nedenle de kan¬daki kolesterol düzeyi yüksek olan ya da yükselme eğilimi olanların uzun sü¬reli ve bol miktarda kullanması öneril¬memektedir.
Soğanda bol miktarda A. B ve C vitamini, fosfor, iyot, silis, kükürt, gibi vücuda faydalı maddeler, antibiyotik görevi gören esanslar ve hazmetmeye yardımcı fermentler bulunmaktadır.Kalp ve prostat bozukluğu, pankreas tembelliği, sinir, romatizma,cilt rahatsızlıkları, mide rahatsızlığı gibi durumlarda fayda sağlamaktadır.Bol idrar söktürmesi ve vücutta birikmiş su ve üreyi ilave olarak vücutta bulunan fazla tuzu dışarı atmada yararlı olduğu bilinmektedir.Soğan vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve gastrit gibi enfeksiyon hastalıklarına faydalı olmaktadır.Soğan yağlı yemeklerden sonra vücutta kolesterol yükselmesi ve kanın pıhtılaşması olayını da önleyici özelliktedir.Kötü kolesterolü ve tansiyonu düşürmede de etkili rol oynar.Güçlü bir antioksidan özellikte olması sebebiyle kanserli hücrelerin oluşumunun engellenmesinde yardımcı bir gıda maddesi durumundadır.
Bu temel bilgilerden sonra lezzetli çorbamızın Süreyya UTKU tarafından bizlerle paylaşıma sunulmuş tarifini vermek istiyorum.
LAHSE ( YEŞİL MERCİMEKLİ ERİŞTE ÇORBASI )
KULLANILAN MALZEMELER :
Yeşil Mercimek: 1 Su Bardağı
Buğday unu: 2 Su Bardağı
Su: Aldığı kadar
Tuz: Yeteri kadar
Tereyağı: 2 Yemek Kaşığı
Kuru Soğan: 1 Orta Boy Soğan
Kırmızı toz biber: 1 Tatlı Kaşığı
YAPILIŞI :
1- Yeşil mercimek haşlanır.
2- Un, su ve tuz ile hamur hazırlanır, bir yufka açılır, erişte gibi kesilir.
3- Kaynayan suya mercimek ve ince kesilmiş hamur atılır, birlikte pişirilir, tuz ilave edilir.
4- İnce doğranmış soğan yağla kavrulur, kırmızı toz biber eklenir ve bu karışım çorbanın üzerine gezdirilir.
Kaynak: Süreyya UTKU / ABZAH
Fatmagül SÖNMEZ
GIDA TEKNİKERİ
Etiketler:
lahseerişteli mercimek çorbası