KAFKASYA'YA ZİYARETLER VİZESİZ OLACAK
Rusya ve Türkiye Stratejik Ortaklığa Bir Adım Daha Yaklaştı-II-
Başbakan Erdoğan'ın Rusya ziyaretinde Medvedev ve Putin ile yapılan görüşmelerde Rusya Federasyonu ile karşılıklı olarak vizenin kalkması için çalışmalara başlanmasınan karar verildi.
Rusya Federasyonu'na bağlı Kafkas Cumhuriyetleri de bu uygulamadan yararlanacak ve yapılacak anlaşmalardan sonra Türkiye ile Kafkasya arasında karşılıklı olarak vizeler kalkmış olacak. Böylece ticari, ekonomik, turistik ve kültürel seyahatlerde bir engel daha ortadan kalkacak ve ziyaretler daha da kolaylaşacak.
Moskova'da Putin Erdoğan görüşmesi
Yapılan açıklamalara göre Mayıs veya Haziran 2010'da Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Türkiye'ye yapacağı ziyarette vizenin kaldırılmasıyla ilgili anlaşmaların imzalanması bekleniyor
13-01-2010 - 5 kez okundu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kabineden beş bakanla birlikte Rusya'ya çıkarma yaptı.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak Moskova'ya gelen Erdoğan, Rusya ve Türkiye'nin her alanda ilişkileri çeşitlendirerek geliştirmeye devam ettiğini, önümüzdeki beş yılda toplam ticaret hedeflerinin 100 milyar Dolar olduğunu açıkladı.
Putin ve Erdoğan'ın katılımı ile genişletilmiş heyetler arası toplantının ardından basının karşısına geçen iki lider, ikili ilişkilerde gelinen son durumu değerlendirdi.
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in'in mayıs-haziran ayında Türkiye'ye geleceğini ifade eden Erdoğan, "Ziyarette önemli bazı adımların atılması söz konusu olacak" dedi.
Başbakan, vizelerin kaldırılması yönündeki çalışmaların ziyaretin müjdeli yanı olduğunu, Medvedev'in Türkiye ziyaretinde de bunun karara bağlanabileceğini belirtti.
Danıştay'ın iptal yönünde verdiği kararın ardından devletler arası anlaşma yapmak sureti ile nükleer santral inşası konusunda çalışmaların sürdürüldüğüne dikkat çeken Başbakan Erdoğan, bunun çok fazla zaman almayacağını belirtti.
Başbakan Erdoğan'la onuncu kez bir araya geldiklerini hatırlatan Putin de, son derece yararlı ve muhtevalı bir görüşme yaptıklarını söyledi.
Toplantının karşılıklı güven ve anlayış içinde geçtiğini ifade eden Rusya Başbakanı, "Çok yönlü işbirliğimizin geliştirilmesi konusunda önemli konuları gözden geçirdik." dedi.
Rusya-Türkiye enerji ilişkileri ile ilgili değerlendirmede bulunan Putin, "Rusya, Türkiye'nin güvenli enerji sevkıyatçısı olarak kalmaya devam ediyor. Bu konuda daha ileri adımlar atarak işbirliğimizi geliştirebiliriz." dedi.
Rusya'nın nükleer enerji konusunda avantajlı bir durumu olduğuna işaret eden Putin, Güney Akım ve diğer enerji konularında gelişen işbirliğinin önemine değindi.
Rusya Başbakanı'na göre doğalgaz alımında Rusya'ya yüzde 70 bağımlı olan Türkiye ile enerji ilişkileri ticaretin ötesinde ortak yatırımlara dönüştürülmek zorunda.
Rusya'nın nükleer santral inşaatı ile ilgili Rusya'nın avantajları olduğuna işaret eden Putin, Rusya'nın avantajlarını şu şekilde sıraladı: "Kredi olanakları sunuyoruz. İnşaatın yerel inşaat firmalarınca yapılma imkanı var. Nükleer yakıtı da tedarik ediyoruz. Teknoloji konusuna gelince, Avrupa'da bu işin standardı aşağı yukarı aynı seviyede."
Görüşmelerde enerjide işbirliğinin geliştirilmesi ve taze meyve ve sebze alımı konusunda iki anlaşma parafe edildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Türkiye adına parafe ettiği nükleer enerjide işbirliği anlaşmasını, Rusya adına da Başbakan Yardımcısı İgor Seçin imzaladı.
RUSYA, SAMSUN-CEYHAN'A ORTAK OLUYOR
Rusya'nın Güney Akım doğalgaz boru hattına yeşil ışık yakan Türkiye, Rusya ile enerji ilişkilerini geliştiriyor. Rusya Başbakanı Putin'in Ankara ziyaretinde karara bağlanan Samsun-Ceyhan petrol boru hattına Rusya'nın da dahil olması gündemde.
Basına açıklamada bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Rusya ve Türkiye'nin Samsun-Ceyhan petrol boru hattı inşaatı ile ilgili yatırım koşullarını masaya yatırdığını, Rusya'nın da projede aktif olarak yer alacağını belirtti.
Türk mevkidaşı ile yaptığı görüşme konusunda bilgi veren Seçin, "Bu projede yer alacağız. Hangi şartlarda yer alacağımızı görüşüyoruz." ifadelerini kullandı.
İKİLİ TİCARETTE HEDEF 100 MİLYAR DOLAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rusya ile Türkiye arasında toplam ticaret hacminin önümüzdeki beş yıl içinde 100 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin 'le heyetler arası görüşmeden önce ikili bir görüşme gerçekleştiren Erdoğan, "İlişkilerimiz siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel alanda çeşitlenerek gelişiyor. Beni heyecanlandıran taraf olumlu istikamette bir irade olması." dedi.
Ankara'da Başbakan Putin'in Ağustos ayında gerçekleştirdiği temasları hatırlatan Erdoğan, "Konuştuğumuz gibi önümüzdeki dört yıl içinde toplam ticaret hacmi hedefimiz 100 milyar dolar." ifadesini kullandı.
Putin 'in elini kaldırarak beş yıl ifadesi iki liderin gülümsemesine neden oldu. Bu hedefi yakalamak için taraflarda yeterli irade olduğunu kaydeden Erdoğan, "Küresel ekonomik kriz ekonomilerimizi olumsuz etkiledi. Ancak pozitif yönde gelişmeler başladı. Kısa sürede ekonomik toparlanmanın gerçekleşeceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Ortak basın toplantısında da Putin, Erdoğan'ın 100 milyar dolarlık ticaret hedefini teyit etti.
Putin konuşmasında, "Ben de kesinlikle bu hedefe ulaşılabileceği fikrini destekliyorum." dedi. Rusya Başbakanı ikili işbirliği alanında bugüne kadar yapılan çalışmaların bunun kanıtı olduğuna işaret etti.
Putin, son dönemde iki ülke ilişkilerinin hızla geliştiğine işaret ederek, "Küresel ekonomik kriz karşılıklı ekonomik ilişkilerimizi olumsuz etkiledi. 35 milyar doları bulan dış ticaret hacmimiz yüzde 40 geriledi. Ancak Türkiye hala Rusya Federasyonu'nun önemli ticaret ortaklarından biridir." şeklinde konuştu.
PUTİN ERDOĞAN'A YILBAŞINDA NE YAPTIĞINI SORDU
Basın mensuplarının dışarıya alınmasının ardından Putin Erdoğan'a yılbaşının nasıl geçtiğini sordu. Erdoğan da cevabında talihsiz bir kaza geçirdiğini, Putin oynarken omzunu incittiğini söyledi. Putin ve Erdoğan görüşmesine Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.
PUTİN, KAFKAS SORUNLARININ BAĞLANTILI HALE GETİRİLMESİNE KARŞI
Erdoğan- Putin görüşmesinde uluslararası sorunların yanı sıra bölgesel problemler de ele alındı. Ermenistan'la sınırın açılması ve ilişkilerin normalleşmesi ile ilgili süreci Yukarı Karabağ sorununda ilerlemeye bağlayan Ankara, Rusya'dan destek istedi.
Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin önceki gün iki ülke dışişleri bakanlarının parafe ettiği protokolü anayasaya uygun görmesinin ardından, Erivan'da süreç hızlandı.
Ermenistan'ın protokolü Mart ayında parlamentoya getirmesi bekleniyor. Bu durumda Ankara'nın zor durumda kalabileceği yorumları yapılıyor.
Basın toplantısında Rusya'nın Minsk Grubu üyesi olarak Yukarı Karabağ sorununun çözümüne desteği ile ilgili soruyu cevaplayan Putin, Rusya'nın duruşunun tüm komşuları ile ilişkilerin normalleşmesinden yana olduğuna dikkat çekti.
Milyonlarca Azeri ve Ermeni vatandaşının Rusya'da çalıştığına ve akrabaları bulunduğuna dikkat çeken Rusya Başbakanı, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan sorunlarının ayrı ayrı ele alınmasının daha doğru olacağını söyledi.
Putin'egöre Kafkaslarda karmaşık olan sorunları paket halinde çözmek sonuca götürmez. Rusya Başbakanı Karabağ dahil Sovyetler Birliği'nden kalma sorunların çözülmesinden yana olduklarını, Türkiye ile Ermenistan arasında sorunun çözülmesi yönünde gelişen çabaları da desteklediklerini söyledi. (CİHAN)
Etiketler:
kafkasya ziyaretler vizesiz olacak