BURSA KAFKAS DERNEĞİ ÇERKESLEŞTİ!
Bursa Kafkas Derneği, 17 Ekim 2010 Pazar günü gerçekleştirdiği olağanüstü kongre ile "ÇERKES KÜLTÜR DERNEĞİ" adını almış bulunmaktadır.
Çerkes Halkının temsilcileri, artık kendi kimliği ekseninde örgütlenmesi gerektiğine inanıyor...
Değerli Okurlarımız,
Bursa Kafkas Derneği, 17 Ekim 2010 Pazar günü gerçekleştirdiği olağanüstü kongre ile "ÇERKES KÜLTÜR DERNEĞİ" adını almış bulunmaktadır.
DÇB Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Çemışö Hazret, Genel kurul'dan bir gün önce, 16 Ekim 2010 akşamı Bursa Kafkas Kültür Derneğine ( Bursa Çerkes Kültür Derneği )kısa bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Genel Kurulda yapılacak olan Tüzük değişikliği ile ilgili olarak "Derneğinizin adını Çerkes Kültür Derneği olarak değiştireceğiniz Anayurtta bilinmektedir. Sizleri bu kararınızdan ötürü destekliyor ve kutluyoruz" demişti.
Aynı şekilde Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Şamil JANE de Genel Kurula aşağıdaki mesajı göndermiş ve başarılar dilemiştir:
18-10-2010 - 5 kez okundu
"Değerli Genel Kurul üyeleri,
Böylesine önemli bir konunun görüşülmekte olduğu Genel Kurul'da aranızda olmak isterdim. Ancak ötelenemeyecek bir yurtdışı bağlantılı iş nedeniyle aranıza katılamıyorum.
Derneğimizin adıyla ilgili görüşlerimi, sizlerle paylaşmak istiyorum.
Adıge adı 2000 yıla yakın bir sürede oluşmuş ve halkımızın kendi kendisini adlandırdığı bir isimdir. Çerkes ismi, Adiğeleri incelemek üzere gönderilmiş Avrupalı diplomatlar tarafından 1200 yıllarında "yazılı ve resmi kayıtlarda" kullanılmıştır. Tabi yazılı ve resmi olarak 1200 yılında kullanılabildiğine göre bu adın oluşumu çok daha eskilere dayanmaktadır.
Çerkes isminin orijini çoğumuzca yanlış olarak bilindiği gibi Türkler tarafından verilmiş bir isim değildir. Ayrıca böyle olsa bile tarihte oluşmuş ve kabul görmüş bir isim olması nedeniyle bunun bir mahzuru bulunmamaktadır.
Araştırmacılarca Çerkes isminin kökeni farklı yaklaşımlara göre: Kirkas, Sirkas, Kerket, Çerek xes, kelimelerine dayandırılmaktadır. Bunların içerisinden Sirkas adı, Adiğeler için Avrupalı devletler tarafından Sirkas'lı anlamına gelen "Circassien" olarak kullanılmış ve halen Avrupalı tüm devletler ve ABD tarafından bu şekilde kullanılmaktadır.
Kullanımda bazı halkların kendilerine vermiş olduğu isimler uluslararası ortamda tanındıkları isim farklı olabilmekte, bu da herhangi bir sorun yaratmamaktadır. Bizlerin daha yakından bilebileceği en yakın örnek ise Bask halkıdır. Kendilerini "Euskaldinak" ve ülkelerini de "Euskal Herria" olarak adlandıran halkı bizler ve tüm dünya "Bask halkı" ve ülkelerini de "Bask ülkesi" olarak tanımaktayız.
Bu, Baskların özgür ve bağımsız olmalarına bir engel getirmemiş, tam tersine uluslararası ortamda tanınan isimleri ile devam etmeleri bekli de tanınmalarını kolaylaştırmıştır.
İçinde Alman, İtalyan ve Fransız asıllı kişilerin yaşamakta olduğu ülke, kendisini oluşturan tüm halkların isimlerinden tamamen bağımsız olarak İsviçre adıyla, İngiliz ve Fransızların oluşturduğu ülke yine aynı şekilde Kanada olarak adlandırılmıştır.
Ayrıca Çerkes adının hem anavatanda hem de Türkiye'de birleştirici, toparlayıcı bir özelliği bulunmaktadır.
Bu hususlar dikkate alınarak son yapılmış olan DÇB yönetim kurulunu meydana getiren ve Adiğelerin yaşamakta olduğu, Sapsığ bölgesinden, Adiğey'den, Karaçay-Çerkes'ten ve Kaberdey Balkar'dan katılan üyeler tartışmasız bir şekilde, yapılacak olan yeni nüfus sayımlarında kendilerini Çerkes olarak beyan etmeye karar vermişlerdir.
Değerli Genel Kurul üyeleri, Çerkes isminin tarihi gerçekliği ve günümüz politikaları dikkate alındığında Derneğimizin adının "Çerkes Derneği" olmasının yararlı olacağını düşünmekteyim.
Genel Kurul çalışmalarınızın başarılı geçmesi dileğimle, saygılar, selamlar."
Sayın Çemışö ve Sayın JANE'nin vermiş oldukları bu desteklerin Genel Kurulu üyelerini yüreklendirdiğinden ve bu değişimin beraberinde gelişmeyi de getireceğinden kuşku duymuyoruz.
Gerçekleştirilen Genel Kurul ile atılan bu tarihi adıma katkıda bulunan başta Dernek Başkanı Sayın Sehute Filiz ÇELİK olmak üzere bütün Genel Kurul ve Yönetim Kurulu üyelerini kutluyor; bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyoruz.
Temennimiz, Bursa Çerkes Kültür Derneği'nin bu kararlı adımının; 17 Ekim'de alınan bu güzel kararın diğer kentlerde kurulu derneklerimizi de etkilemesi, heyecanlandırması ve aynı adımı atmaya cesaretlendirmesi.
Son sözümüzde diyoruz ki:
"Özgüveni Artan Bir Halk, Geleceğini Mutlaka İnşa Eder"
Perenıko Lıperıt -Cherkessia.net
Etiketler:
bursa kafkas derneği çerkesleşti!