NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
2
4SIMD.MP3
9
13
8

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
ÇEÇENİSTAN'DAKİ SALDIRININ SIRRI ÇÖZÜLÜYOR

Çeçenistan'daki saldırının sırrı çözülüyor İngiliz Times gazetesinin, Almanya'da gizli bir görüşme yaptığı eski bir Rus gizli servis ajanı, 1996 yılında bir Çeçen hastanesinde görevli altı Kızılhaç çalışanının ölümünden kendilerinin sorumlu olduğunu söyledi.
24-11-2010 - kez okundu

Bugünün KGB'si olarak bilinen Federal Güvenlik Servisi'nden (FSB) ayrılan ajan Aleksi Potyomkin, gazeteye verdiği özel röportajda bir İspanyol, iki Norveçli, bir Kanadalı, bir Yeni Zelandalı ve bir Hollandalı hemşireyi kendilerinin öldürdüğünü söyledi. Yaşandığı günden beri çözülemeyen olayın sorumluluğunun Çeçen isyancılarda olduğuna inanılıyordu.



Ancak Potyomkin, ölenlerin sorumluluğunun FSB'nin Rusya'yla Çeçenistan arasında o dönemde kabul edilen iki yıllık ateşkesin şartlarını ihlal eden "bul ve yok et" birimine ait olduğunu söyledi. Maskeli ve silahlı birim Grozni'nin güneyinde bulunan Atagi köyündeki eski bir okula kurulan Kızılhaç hastanesine girmeleri emrinden önce Çeçenlerle silahlı çatışmaya girmişti.



Olay yaşandığı sırada birimin arkasını korumakla güvenli bir teğmen olarak görev yapan Potyomkin, bugün eşi ve üç çocuğuyla Almanya'nın küçük bir köyünde saklandığını ve iki Batılı istihbarat örgütünden birine sığınmak için girişimlerde bulunduğunu söyledi.



ELİNDE KANIT DA VAR

Potyomkin'in konuyla ilgili söyledikleri, FSB'den ayrılmadan önce çaldığı bir telsiz kayıt dökümüyle de destekleniyor. Ancak Potyomkin'in taşıdığı sırlar bununla sınırlı değil.



Son yedi yıldır Rus istihbaratının Batı Avrupa'da yürüttüğü gizli bir operasyonun parçası olan Potyomkin, kendisi ve FSB için hastane saldırısının bir gaf olduğunu söyledi. Potyomkin, "Elbette operasyonla ilgili bir soruşturma yapılmadı. Sonuçta biz binlerce kayıp vermişken, birkaç tane yabancının ölümü generalleri neden kaygılandırsın ki?" dedi.



Kendilerini cezalandırmanın devlet için çok pahalıya geleceğini belirten eski FSB ajanı, "Eğitimimiz için çok para harcamışlardı. O yüzden de olay halının altına süpürüldü" dedi.



Ancak bu açıklamanın bedeli bugün de çok yüksek olabilir. Eğer yapılacak soruşturmalarla, olayın gerçekten Rusya'nın eliyle yapılan bir kıyım olduğu ortaya çıkarsa, ölen hemşirelerin aileleri, Moskova'ya karşı dava açabilir.



KIZILHAÇ ÖFKELİ

Elbette aileler yıllardır davanın kapanmasını bekliyor. Cenevre merkezli Kızılhaç saldırının üzerindeki sis perdesini kaldırmak için yıllardır çalışıyor.



Olay olduğu sırada, kurumun tarafsızlık prensibi dolayısıyla, hastanenin korumaları silahsızdı. Yataklarında uyumakta olan hemşireler ise odalarının kapılarını bile kilitlememişti. Kızılhaç yetkilileri, Times'a yaptıkları açıklamada, "Cinayetlerin yarattığı travma bizi derinden sarsmıştı. Etkisi kalıcı oldu" dedi. Kızılhaç olaydan sonra Çeçenistan dahil Kuzey Kafkasya'daki faaliyetlerini sonlandırmazken, saldırının ardındaki gerçekleri aydınlatmak için sürekli çalışmalarını sürdürdü.



Saldırının Çeçenlerin yanında savaşan bir Arap savaşçıyla ilgili olduğu yönündeki ilk varsayımların dikkati dağıtmak için ortaya atılmış yalanlar olduğu daha önce ortaya çıkmıştı. Hattab olarak bilinen savaşçı, Kızılhaç'ın haçlarının üstünü kapatması gerektiğini, aksi takdirde Çeçenlere hizmet vermesine rağmen hastaneyi bombalayacağını söylemişti. Haçların üzerinin boyanmasıyla Hattab'la ilgili şüpheler de dağıldı.



RUSYA'NIN BAŞI AĞRIYACAK

Potyomkin'in birimi, saldırıdan çok kısa bir süre önce Moskova'dan Çeçenistan'a gönderildi. "Bu askeri istihbarata bırakabileceğimiz bir şeydi ama onların her seferinde başarısız olduğunu biliyorduk" diyen Potyomkin, kendi operasyonlarının da başarısızlıkla sonuçlandığını kabul etti.



Potyomkin, operasyon sırasında Çeçenlerle çatışmaya girdikten sonra hastaneye baskın yaptıklarını, ancak ölenlerin "hayalet" diye nitelendirdikleri Çeçenler değil, yabancılar olduğunu görmenin kendilerini de çok şaşırttığını anlattı. Daha sonra saldırıyı Çeçenlere aitmiş gibi göstermek için ortalığa Çeçen kimlikleri dağıttıklarını belirten Potyomkin'in bu sözlerinin Rusya'nın başını ağrıtacağı ortada.



Times'da yayımlanan "Cross staff in Chechnyairut to forge peace, make deals" başlıklı haberden derlenmiştir.

Etiketler:
çeçenistan saldırının sırrı çözülüyor

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır