ÇERKES MUZESİ KURALIM
ÇERKES MÜZESİ KURALIM
Diasporadaki çerkesler olarak okjektif gözle baktığımız vakit kültürel zenğinliğimizin ne derece farkındayız,yoksa bu zenğinliğin avucumuzdaki kum taneleri gibi kaybolup gitmesinimi seyredeceğiz.
Kültürel zenğinliğimizin şayet farkındaysak vakit varken kültürel çıkış yolları aramalıyız.Kültürel çıkış yollarından biriside diasporada ÇERKES MÜZESİ kurmaktır.
Siz tarihinizi unutursunuz ama,tarih sizi asla unutmaz.Toplumlar müzelerden geçerek aydınlanır.
08-02-2011 - 5 kez okundu
/>
Derneklerimizde ,çoçuklarımıza folklor ve müzikten başka başka birşey veremiyoruz,esas çoçuklarımıza ,çerkeslerin geçmişi ,yaşam tarzı,örf adet ve gelenekleri ,yaşam koşulları,sosyo ekonomik kimliğimizi öğretmeliyiz,bizlerde orta kuşak olarak Türkiyede siyasi geçişler ve bilhassa şehirlerde yaşayanlar olarak bir takım kültürel faaliyetlerden koptuk.Köylerimiz 1950 yılında kırsal kesimden sanayi kesimine ve modern şehirleşmeye mecburiyetten veya keyfiyetten geçince, Şehir hayatında kozmopolit kültür alış verişi nedeniyle ,aileler kendi öz kültürlerinden kopmaya başladılar.
Aile reisleri geçim derdine düşüp çocuklarıyla yeterince ilğilenmemeye başlayınca ,birde kendi toplumundan uzaklaşınca ,çoçuklarımızı televizyon ,internet veya olumsuz çevre faktörleri nedeniyle ,çoçuklarımız fiziki ve ruhi şekil değiştirmektedirler.
Siz kendi kültürünüze sahip olmazsanız,ithal kültürler bizleri erozyana uğratıp,bizlere sahip olmaya çalışacaklardır.İleride birkaç kuşak sonra neler yaşanabileceğini hayal edebilirmisiniz?
Köylerde bile malum hepimizin baş belası olan kredi kartları köyleri bile batırmaya başladı,eskiden % 80 ihtiyacını kendi kendine karşılayan köylerimiz şimdilerde ekmeğini,sütünü bile marketlerden temin etmekte ,çoğunluklu kredi kartıyla alış verişini yapmakta ve borçlanmaktadırlar, bu işin çok ayrı bir boyutu.!!!
Bugün kültürel olarak derneklerimiz ,folklor ve müzik eğitimi dışında esas öğretmemiz gereken değerlerimizi çocuklarımıza öğretmemektedir.bazı derneklerde okey salonu olmuş.
En basitinden ,derneğe ğittiğinizde duvarlara baktınızmı hiç?? çoğunuz hiç ilği bile duymamışınızdır.Durun söyliyeyim ,o duvarlar bile çok önemli bir eğitici ,öğretici ,görsel bir müze olabilir. Şöyleki açılır klik çercevelerle değişebilir örf adet geleneklerimizle ,yaşam kültürümüzle ilğili yazılar ,resimler konarak haraketli bir duvar müzesi haline dönüştürülebilinir.Hiç değilse çocuklarımıza bir şeyler anlatamıyorsak duvar müzesi anlatabilir.
Biliyormusunuz Amerikada bile 185 000 adet (yüzseksenbeşbin ).İtalyada 3780 adet,Türkiyede 385 adet müze var.çerkeslerin bir müzesi bile yok. çok ciddi bir rakam,çoğunuz avrupaya veya değişik ülkelere gitmişsinizdir,çoğunlukla gittiğiniz yerde en çok müzeleri ziyaret etmişsinizdir.ve bu ülkeler kültür turizimiyle çok ciddi paralar kazanmaktadırlar,çoğu ülkede size dağlarını ,taşlarını,yemek kültürlerini ,yaşayış biçimlerini ,tarihlerini pazarlamaktadırlar. ve sizde onlara tomarla paraları ödersiniz ,belkide çok ciddi müzelerin önünde saatlerce kuyruk beklersiniz,o medeniyeti ,o kültürü görmek için ,belki ğöreceğiniz görsel objeler, kültür ve tarih anlatımı ,okuyacağınız yüzlerce kitaba bedeldir.
Köylerimiz çoğu deprem nedeniyle,bilhassa büyük şehirlere yakın olanlar kültür zayıflaması,yeni yapılaşma ,sosyo ekonomik çöküş, yerlerin başkalarına satılması ve onların nufuslarının baskın gelmesi ,nufus hareketleri nedeniyle kan kaybına uğramakta ,eski yaşam tarzları ,eski evler ,bilhassa kullanılan eski eşya ve objeler çer çöp diye atıldı.çok kıymetlileri hariç elden çıkarıldı.çoğunu köylerde fıldır,fıldır dolaşan çerçi veya hurdacılar topladı.modernleşme süreci bizi geçmiş yaşantılardan koparmaya başladı.
En basitinden mutfak kültürümüz korkunç erozyona uğradı,birileri biz sahip olmayınca ,bizim antik çağlardan günümüze kadar gelen değerlerimize sahip çıkıp çok ciddi paralar kazanmaktadırlar ve bizde onları seyretmekteyiz.bizleri uzaktan tanıyan tüketiciye bunları yutturmaktadırlar.
Bizler şayet değerlerimize sahip cıkmazsak ,birileri hem bizleri kötü bir şekilde lanse ederler ve bu değerlerimizi taklit ederek para kazanırlar. misal ( çerkes peyniri, çerkes balığı) gibi
Sahipsizlik kötü bir hastalık ,toplumda herkes olayın içindeymiş gibi gözükmekte ,ama naif davranmaktadırlar..
Buğüne kadar diasporada bir çerkes müzesinin olmaması çok acı bir şey, biliyorsunuz geçmiş medeniyetler hep müzelerde,bizde medeniyetimize sahip çıkıp çerkes müzesi,circassian muzeum kurup kaybolan değerlerimizi ayakta tutmalıyız.altı milyon çerkesin yaşadığı bu ülkemizde değerlerimizi fazla yitirmeden gelin ÇERKES MÜZESİ KURALIM ,bu bir tarih,bu bir yaşanmışlık,bu bir kültür,bu insanlık için çok büyük bir hizmettir.sayğılarımla. ORHAN HALMAN.
Etiketler:
çerkes muzesi kuralım