NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
8
4SIMD.MP3
9
35WERE~1.MP3
13

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Kültür

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
ADIĞELERİN ATALARI MEOTLAR

Son yıllarda Kafkasya ve Çerkesler hakkında yayınlanan kitaplardan farklı bir eserle karşı karşıyayız. Kitap, adındaki vurgunun uyandıracağı çağrışımların ötesinde bir içeriğe sahip. Bu nedenle, kitabın sayfalarını karıştırdığında Meotlardan Adığelere uzanan bir öykü bekleyen okuyucu, kendini farklı bir anlatımın içinde bulacaktır.
06-09-2011 - kez okundu

Kitap, dokuz ayrı bilim insanının, Kafkasya'nın değişik bölgelerinde yapılmış, iki bin yıldan daha eski dönemlere ait arkeolojik kazılarda elde edilen bulgulara ilişkin bilimsel yazılarını içermektedir. Bu makaleler, mezar, bina kalıntıları ve gündelik eşya parçalarının dökümü, konumu, benzerlikleri ve farklılıkları üzerine çok değerli bir dokümantasyon sunuyor. Çizimler sayesinde anlatılanları zihinde canlandırmak, Çerkes halklarından Adığelerin yakın zamana kadar kullandığı kimi geleneksel aletlerle benzerliklerini hayal etmek, düşünmek olanağını da sağlıyor.

Özellikle uluslararası standartta bilimsel makaleleri Türkçeye kazandırmış olması nedeniyle, üniversitelerde Çerkes / Kafkas dilleri ve kültürü üzerine kürsüler açılmasının gündemde olduğu bir dönemde; akademik süreci motive edecek, karar alıcıları etkileyecek bir öneme sahip bulunuyor.

Bu nedenle, bu tür yayınların çoğalmasını sağlamak açısından, kitabın alınması, hatta ilgili olabilecek başkalarına da bol bol hediye edilmesi, Çerkes dili ve kültürünün korunması açısından önemli görünmektedir.

Kitaba kısa bir "Önsöz" yazmış olan V.V.Piotrovski, son yıllarda Meotlarla Adığeler arasında kurulan ilişkiyi anlatırken, otokton kültürlerin yakın ve uzak diğer uygarlıklarla ilişkilerinin önemini de okuyucuya hatırlatmaktadır.

P.U.Autlev'in "Adığelerin Etnik Kökeni Üzerine" başlıklı kısa makalesi ise, sonraki sekiz makalenin arkeolojik dokümantasyon özelliğinden farklı bir nitelik taşımaktadır. Adığeler hakkında son yıllarda ortaya çıkan farklı görüşlere değinmekte; fiziksel olarak farklı özellikte insanların yanı sıra, dili ve mitolojisi farklı toplumların da Kafkasya'da bir çeşit sentez oluşturduğuna dikkat çekmektedir.

Yazar, makalesinin ilk paragrafında önce, halkların etnik kökenini araştırmanın, "zengin" bilimsel kaynaklara sahip toplumlar için bile neredeyse imkânsız derecesinde zor olduğunu vurgulamaktadır. Ardından, "Küçük bilimsel potansiyeli olan ulusa gelince, söz konusu sorunun incelenmesinde zengin akademik gücü olan halkların temsilcileri bilimsel katkı sağlamış, sağlamaya da devam etmektedir" derken belki farkında olmadan önemli bir yaraya dokunmaktadır. Özellikle 1990'lardan sonra, Çerkeslerin ve diğer benzer halkların, "geniş" "bilimsel, iktisadi, siyasi ve askeri potansiyeli olan ulusların", bu olanağı olmayan uluslara yaptıkları "katkılara" çok dikkat etmesi gerekmektedir.

Bu katkıların, bu küçük halkları 'bilimsel potansiyeli büyük bir halk' haline mi getirdiği ya da 'daha da mı küçülttüğü'nü düşünmek, sorgulamak okuyucunun bir ödevi olmalıdır.

Meotı - Predki Adıgov; Maykop 1989

Redaktörler: N.V. Anfimov (sorumlu) ve P.U. Autlev Çeviri: Kayhan Yükseler Kaf-Dav Yayınları/Ankara 2011, 225 sf.

Nart Dergisi 78. sayı xabze.net

Etiketler:
meot kafkasya çerkesler adige adigelerin ataları kafdav kitap

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır