GÜRCİSTAN LİDERİ UYARDI: RUSYA İLE SAVAŞ YAKIN, HALKIMIZ HAZIRLANSIN
Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'da yaşanan olaylar bölgede savaş rüzgarları estiriyor.
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Fransız Liberation gazetesine verdiği demeçte, ülkesi ile Rusya arasında savaşın yakın olduğunu, halkı buna hazırlamak gerektiğini söyledi.
25-08-2004 - 5 kez okundu
Rusya'nın Güney Osetya'ya askeriyardım yapmasını kınayan Saakaşvili, Osetya'nın statüsünü tartışmak amacıyla uluslararası bir konferans istediklerini; ancak Rusya'nın buna itiraz ettiğini belirtti. Gürcü mevzilerine geçen hafta saldıranların Rus güçleri olduğuna emin olduğunu belirten Saakaşvili, "Rusya için önemli sorunlardan biri, son yıllarda çok toprak kaybına uğraması. Birçok Rus, ülkelerinin çok kayba uğradığı hissine sahip ve her yeni toprak kaybına direnmek gerektiğini düşünüyor." ifadesine yer verdi.
Saakaşvili, etnik çatışmaları önlemek amacıyla Osetyalılara "geniş özerklik ve Gürcü merkezi hükümetine cömert katılım" önerdiğini de söyledi. Gürcistan Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Givi Targamadze ise dün Tiflis'te yaptığı açıklamada, Rus özel birliklerinin ayrılıkçı bölge Güney Osetya'daki sorunlu bölgede geniş çaplı operasyon hazırlığında bulunduğunu söyledi. Rusya'nın, Kuzey Osetya'nın başkenti Vladikafkaz'da bulunan üslerinden ve bölgedeki Roki tüneli yakınlarında konuşlanan birliklerinden asker sevkıyatı yaptığını anlatan Targamadze, "Sorunlu bölgede üçüncü güç ya da paralı asker yok. Bundan sonraki tek amacımız Rus özel kuvvetlerini imha etmek için kendi güçlerimizi buna hazırlamak. Çeçenler, Rusya'ya karşı başlattıkları büyük mücadelelerini tüm dünyaya sergilediler." diye konuştu.
Güney Osetya'daki sorunlu bölgede uzun süredir devam eden çatışmalar, geçen hafta Gürcü birliklerinin bölgede yaptığı operasyonla son bulmuştu. Gürcistan, söz konusu operasyonda G. Osetya'nın başkenti Tshinvali yakınlarında ele geçirdiği bazı mevzileri bölgedeki ortak barış güçlerine bırakarak geri çekilmişti. Gürcistan'ın 1991'de bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Osetyalılar, Rusya'da kalan Kuzey Osetya ile birleşmek istemişti. Gürcü güçleriyle çıkan büyük çatışmaların ardından 1992'de imzalanan barış anlaşmasıyla Rusya bölgeye barış gücü askeri yerleştirmişti. Güney Osetya'daki sorunlu bölgede kontrolü sağlamak amacıyla Ruslar, Osetler ve Gürcülerden oluşan barış güçleri görev yapıyor. Rusya, 70 bin nüfuslu Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımıyor; ancak bölge halkının büyük çoğunluğu Rus pasaportu taşıyor. Hıristiyanların çoğunluğu teşkil ettiği bölgede Osetçe, Gürcüce ve Rusça konuşuluyor
ZAMAN 25.08.2004
Etiketler:
gürcistan lideri uyardı rusya ile savaş yakın halkımız hazırlansın