ÇHİ İSTİŞARE KURULU'NUN II. TOPLANTISI YAPILDI.
Çerkes Hakları İnisiyatifi (ÇHİ) İstişare Kurulu'nun ikinci toplantısı geçtiğimiz hafta sonunda gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi Brifing Salonu'nda yapılan toplantıya 35 kişi katıldı.
“Anayurttan Anadoluya” isimli Çerkeslerin sürülüşünden itibaren diasporada yaşadıkları ile ÇHİ sürecini anlatan 25 dakikalık siyasi belgesel filmin gösteriminden sonra ÇHİ sözcüsü Kenan Kaplan bir konuşma yaptı.
Kaplan, geçtiğimiz bir ayın gelişmelerini özetleyip değerlendirmesini yaptıktan sonra Şubat ayı sonunda gerçekleştirilecek Çerkes Çalıştayı ve Nisan ayında Kayseri'de yapılacak miting hakkında bilgi verdi.
Daha sonra kürsüye gelen ÇHİ İstişare Kurulu üyesi ve Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti (ÇER-KAD) Başkanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı kısaca güncel olaylara temas ettikten sonra ÇER-KAD'ın dernekleşme süreci hakkında bilgi verdi. Şurdum, daha sonra ÇER-KAD'ın ev sahibi olduğu, (sonradan 120 hanımın katıldığını öğrendiğimiz) toplantıya yetişmek üzere diğer dernek yönetim kurulu üyeleriyle birlikte salondan ayrıldı.
Bilahare ÇHİ sözcülerinden Murat Özden söz aldı. Özden konuşmasında, Çerkeslerin varlığını devam ettirebilmesi için doğal haklarını fonksiyonel bir şekilde kullanması gerektiğini söyledi. İsrail'de yaşayan 5000 civarındaki Adige'nin, hakları tanındığı için nasıl kendilerini koruyup kültürlerini geliştirdiğini anlatan Özden, Türkiye Çerkeslerinin de benzer hakları kazanabilmesi için “öğrenilmiş çaresizlik” adı verilen statükoya teslim olmuş ruh halinden kurtulması gerektiğini söyledi. Anadili eğitiminin önemine, üretmenin gerekliliğine temas eden Özden, Çerkeslerin yeni yeni aktivitelerle artık ülke gündemine girip, denklemde hak ettiği ağırlığı kazanması gerektiğini söyledi.
Katılımcılardan Mustafa Saadet ise Çerkes Çalıştayı'yla ilgili görüşlerini belirtip tavsiyelerde bulunduktan sonra, dilin kullanımı ve yaygınlaşmasını sağlayacak çalışmalara ehemmiyet verilmesini istedi.
Üyelerden Faruk Aslandok'un Çerkes camiasının diğer yapılarıyla diyalog çalışmalarının yılmadan sürdürülmesini istediği konuşmasının ardından söz alan Mustafa Kut, parasal kaynakların geliştirilmesi ile ilgili önerilerde bulundu. Kut ayrıca, istişare kurulu toplantılarına diğer kurum temsilcilerinin de katılımının sağlanmasının yararlı olacağını da sözlerine ekledi.
Katılımcılardan Mehmet Ali Esen Adigece yaptığı konuşmasında, Çerkes dilinin tüm toplantılarımıza, hatta ay içinde yapılacak Çerkes Çalıştayı'na da hakim olması gerektiğini söyledi. Mehmet Ali Esen Adigelerin konuşmalarını Adigece, Abazaların Abazaca yapıp, sonra Türkçesini söylemelerinin uygun olacağını belirtererek, "Ben anlamasam da Abazaca bir konuşmayı ilgiyle dinlerim."dedi. Esen bu konuya gösterilecek hassasiyetle ancak dilimizi koruyabileceğimizi belirtti.
Kaynak:http://www.kafkasevi.com/index.php/news/detail/5330
Etiketler: