Çerkes Soykırımı ve Abhazya.
6 Mart 2012 Tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi-Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Merkezi'nin organize ettiği “Türkiye'deki Kafkas Toplulukları ve Dönüşen Kafkasya”' konulu konferans rektörlük binasında yapıldı.
Konferansın panelistleri konunun uzmanı akademisyenler ve araştırmacılardı. Merkezin başkanı Doç. Dr. Mehmet HACISALİHOĞLU'nun açılış konuşması sonrası ilk oturumun başkanlığını Evren BALTA PAKER yaptı.
Bu bölümde Yıldız Teknik Üniversitesinden Dr.Setenay Nil DOĞAN, Galatasaray Üniversitesinden Gülmelek ALEV, Avukat Hulusi ÜSTÜN, Yıldız Teknik Üniversitesinden Emrah BİNİCİ ve Yine Yıldız Üniversitesinden japonyalı Kafkas dostu Keisuke WAKIZAKA sunum yaptılar.
Öğleden sonraki oturumun başkanlığını Özden Zeynep OKTAV yaptı. Bu bölümde de İstanbul Bilgi Üniversitesinden Pror. Dr. Ayhan KAYA, İstanbul Bilgi üniversitesinden Didem BAŞ BİLGE, Marmara Üniversitesinden Dr. Ergün ÖZGÜR ve Mimar, araştırmacı yazar Yalçın KARADAŞ sunumlarını yaptılar.
Güzel ve başarılı bir konferans oldu. Panelistler, Kafkasya ve Kafkasyalılar konusunda iyi bir analiz yapıp, objektif sentezlere ulaştılar.
Katılımcılar tarafından tarafından panelistlere ilginç sorular yöneltildi. Bu ilginç sorulardan biride şuydu:
- “Gürcüstan Çerkes soykırımını kabul etti, hatta soykırım anıtını Anakliya'ya dikiyor. Abhazya neden Çerkes soykırımını kabul etmiyor?” sorusuydu.
Bu soruya iki panelist cevap verdi ancak verdikleri cevap beni tatmin etmeyince soru -cevap bölümünde söz alarak cevap verdim.
Bu soruyu, bizim toplumla direkt veya endirek ilgili Türkiye merkezli veya yurtdışı merkezli internet sitelerinde çokça gördüğüm için bunu
yazıya döküp, bu soruya cevap vermeye çalışacağım.
Öncelikle Gürcüstan parlementosunun almış olduğu bu karar buram buram politika kokuyor. Gürcüstan samimi ise Çerkes soykırımı yanında Abhaz ve Osetlere bende soykırım uyguladım demeli, özür dilemeliydi.
Gürcüstan'ın almış olduğu çerkes soykırım kararı Abhazya ve Güney Osetya'yı Kuzey Kafkas Halklarından uzaklaştırmak, onları izole etmeye yöneliktir.
Gürcüstanın almış olduğu bu karar Kuzey Kafkas çoğrafyasında emperyal amaçlarla baş rol oynamak arzusundandır.
Gürcüstanın almış olduğu bu karar Rusya Federasyonu'nun Kuzey Kafkasya politikalarını zayıflatma amacına yöneliktir.
Gürcüstan'ın almış olduğu bu karar, Amerika Birleşik Devletleri mahreçlidir. Amerikanın kafkasya üzerindeki emperyal amaçlarına yöneliktir.
Peki Çerkes soykırım anıtı niye Tiflis'te, Rustavi'de, Gori'de veya Poti'de değil de ANAKLİYA'da dikiliyor?
Anakliya gerek İngur nehri ile gerek Karadeniz ile Abhazya ile sınırdaş bir kasaba. Buradan Abhazyaya'da mesaj vermek istiyor. Bak ben Çerkes soykırımını kabul ettim ama sen edemiyorsun diyor.
Bizler, Anakliyayı ve oradaki Gürcüstan gençlik kamplarını da çok iyi biliyoruz. Sabah sporunda gençlere, milliyetcilik dozunu kaçırtıp ırkçılık söylemleri ile spor yaptırdıklarını da gördük.
Ben şimdi konferansdaki katılımcıların,
“'GÜRCÜSTAN ÇERKES SOYKIRIMINI KABUL ETTİ ABHAZYA NİYE ETMİYOR?” sorusuna cevap vereyim.
Önce EL-İNSAF diyorum. Sonra bu soru Abhazya için büyük haksızlık diyorum.
Bu soruya bir soru ile karşılık vereyim.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti parlementosu, Ermeni soykırımını kabul edebilir mi?
Edemez çünkü Kıbrıs ambargo altında inim inim inliyor, tıpkı Abhazya gibi. Kıbrısın ihracaatının ve ithalatının büyük kısmı Türkiye ile. Abhazya'nın da ithalat ve ihracaatının nerdeyse tamamı Rusya Federasyonu ile. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sınırlarını Türk silahlı kuvvetleri koruyor. Abhazya Cumhuriyetinin sınırlarını da Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri koruyor.
Kıbrıs'ın emekli ve devlet dairelerinde çalışan memurlarının maaşı Türkiyeden gidiyor. Hiç kendimizi kandırmıyalım Abhazya Cumhuriyetinin emekli ve memurlarının maaşı da Rusya'dan geliyor.
Kıbrıs, Türkiye üzerinden dünyaya açılabiliyor.
Abhazya ise Rusya üzerinden dünyaya açılabiliyor.
Bir başka deyişle Kıbrıs Türkiye üzerinden, Abhazya ise Rusya üzerinden nefes alabiliyor.
Böyle bir ortamda, böyle bir konjonktürde Abhazya Cumhuriyeti Parlementosu Çerkes soykırımını istese de kabul edebilirmi?
Gürcüstan Parlemontosu'nun almış olduğu “Çerkes soykırımı kararı” Çerkeslerin çıkarları için alınmış bir karar değildir. Kendileri ve büyük patronları Amerika için alınmış bir karardır. Amerikan emperyalizminin Kafkaslara buyur gel dediği süslü, püslü albenisi fazla bir davetiyedir.
“Gürcüstan Çerkes soykırımını kabul etti, Abhazya Çerkes soykırımını neden kabul etmiyor?” sorusu hakkaniyet kurallarına uygun bir soru olmadığı gibi amiyane tabiri ile ''öküzün altında buzağı aramaktır”.
Erol Kılıç Kutelia
erolkutalia@hotmail.com
Kaynak:http://www.ozgurcerkes.com
Etiketler: