REHİNE ANLAŞMASINI 'TESADÜFEN' PATLAYAN BİR BOMBA ENGELLEMİŞ
Kuzey Osetya'nın Beslan kentindeki okul baskını sona ermeden önce teröristlerle bir ön anlaşmaya varıldığı; ancak sebebi henüz belirlenemeyen bir bombanın patlaması sonucu yüzlerce kişinin öldüğü belirtiliyor
12-09-2004 - 5 kez okundu
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekili ve gazeteci Aleksandr Hinşteyn, rehine krizi sırasında resmi yetkililerle teröristler arasındaki görüşmelerin içeriğini yazdı. Moskovski Komsomolets gazetesinin manşetinde yer alan habere göre eylemcilerin talep mektubu, "Allah'ın kulu Şamil Basayev'den ekselansları Başkan Putin'e" şeklinde hitap içeren ve 5 maddelik bir metinden oluşuyor. Haberde Basayev'in 'ağır' taleplerinin karşılanmamasına rağmen Çeçen lider Aslan Mashadov'un 'arabuluculuğuyla' bir ön anlaşma sağlandığı, ayrıntıların ise ertesi güne bırakıldığı belirtiliyor.
Rusya istihbaratına yakın haberler almasıyla bilinen gazeteci Hinşteyn, olayın başında eylemcilerin kendileriyle görüşmek istediği yerel siyasi liderlerin ortalıkta görünmediğini ve tüm koordinasyonun federal istihbarat teşkilatı FSB'ye kaldığını belirtti. Hinşteyn, politikacı ve işadamı Mihail Guseriyev'in aracılığıyla teröristlerle irtibatın kurulduğunu, büyük ihtimalle Slav kökenli olan ve adına Şeyh denilen muhatabının talepleri aktardığını yazdı.
Çok yönlü sürdürülen görüşmelerde, daha sonra bir şekilde Mashadov'a ulaşıldığı ve çocukların serbest bırakılması için belli bir ön konsensüsün sağlandığı; ancak kalan detayların sabaha bırakıldığı belirtilen haberde, spor salonunda patlayan bir bombanın tüm planları altüst ettiği öne sürüldü. Patlamadan sonra kontrolden çıkan bir çatışmanın başladığı ve her iki taraftaki arabulucuların da birbirini, 'aldatmak'la suçladığı ifade edildi. İlk ateşin nasıl çıktığı hususunda henüz netlik bulunmazken "sinirlerine hakim olamayan ailelerin ateş ettiği ya da bir bombanın tesadüfen patlamasının" karambole neden olan ilk çatışmayı başlattığı görüşleri ağır basıyor.
Mashadov aklanma yolunda
Aleksandr Hinşteyn'in bu haberinin Mashadov'un olayın dışında olduğu yönündeki kanaati güçlendirirken, Rusya makamları Basayev'in 'kellesi' için ortaya konulan ödülün Çeçen savaşçılara da verileceğini duyurması dikkat çekiyor. Çeçenistan eski Başbakan Yardımcısı Ahmet Sakayev de Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, bu konuda Rus hükümetinin Mashadov'a yönelttiği suçlamaları reddederek rehin alma olayı sırasında arabuluculuk teklifinde bulunduklarını belirtti. Olay sırasında çok sayıda Rus üst düzey yetkilisiyle temasa geçtiklerini, hatta Beslan'a gitmek üzere hazırlandığını ifade eden Sakayev, olayların beklenmedik şekilde gelişmesi üzerine bu niyetinden vazgeçtiğini kaydetti.
Moskovski Komsomolets gazetesinin haberinde Basayev'in 'ağır' taleplerinin, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir kararname imzalayarak Çeçenistan savaşına son vermesi, orduyu Çeçenistan'dan çıkartması, Çeçenistan'ın bir BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) üyesi olarak görülmesi, Çeçenistan'da para birimi olarak rublenin geçerli olması ile Çeçenistan ve Kuzey Kafkasya'da BDT barış gücünün yerleştirilmesi" şeklindeki maddelerden oluştuğu belirtildi. Rehine krizinin başlarında, talep olarak geçtiğimiz aylarda gerçekleşen ve çoğu güvenlik kuvveti olmak üzere en az 50 kişinin öldürüldüğü İnguşetya baskınına katılan 31 kişinin serbest bırakılmasının da olduğu iddia ediliyordu. Söz konusu talebin haberdeki listede yer almaması dikkat çekti.
12.09.2004
Mirza Çetinkaya
Moskova
Etiketler:
rehine anlaşmasını 'tesadüfen patlayan bir bomba engellemiş