NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
11
2
4WORED3.MP3
10
9

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
PUTİN'İN ADAYI VE RAKİPLERİ (2) BİRGÜN GAZETESİ

Putin'in tescilli adayı Raul Hacımba, ileride kullanacağı yönetim üslubunda da yine efendisine özenir bir anlayış sergiliyor: "Muhalefete evet, ama bu muhalefet yapıcı olmalı." "Yapıcı muhalefet" kavramını Rusya'daki kadar daraltması büyük bir olasılık. Çevresindekiler "ülkede karışıklık" diye niteledikleri kimi muhalefet hareketlerinin nasıl "yatıştırıldığını" şimdiden olumlu bir kazanımmış gibi anlatıyorlar. Bu "çeki düzen verme eylemi", diğer Kuzey Kafkasya özerk cumhuriyetlerinden Abhazya savaşına katılmış eski savaşçıların ara sıra gövde gösterisi şeklinde toplu olarak Abhazya'ya gelmeleriyle sağlanıyormuş. Ülkenin tanınma sorunu, bunun için neler yapılabileceği, savaştan sonra Gürcistan'a sığınanların Abhazya'ya dönüşü konuları Hacımba için kafa yormaya gerek olmayan birer ayrıntı gibi.
16-10-2004 - kez okundu

GÜRCÜ MÜLTECİ SORUNU

"Sizin kardeşiniz var mı ?" diye soruyor. "Kardeşinizle aynı evde mi oturuyorsunuz? Bizim de Gürcistan ile aynı evde oturmak istemeyişimizi anlamalıdır dünya."

Anlamalıdır da bu nasıl anlatılacak? Bugün uluslararası çevrelerin gündeminde olan Gürcü mülteciler sorunu diye bir şey ise hiç yok ona göre. Abhazya'dan kaçan Gürcülerin Rusya ve Gürcistan'da artık yeni bir yaşam kurduğunu ve mülteci denebilecek kimse kalmadığını belirtiyor. Gürcistan'da hala otellerde, sanatoryumlarda tek göz odalarda yaşayan ve tek yaşama umudunun, bir gün Abhazya'daki evlerine dönmek olduğunu söyleyen yüz binden fazla mültecinin, dünya kamuoyu önündeki ağırlığının farkında değilmiş gibi davranmayı yeğliyor. Bu konuda geliştirdiği bir plan veya düşünce yok.

Türkiye'den gelebilecek olan göçmen adanın, Abazalara karşı en hafif deyimiyle "temkinli" bir politika oluşturacağı sinyallerini vermiş Hacımba. Bunu şu anda orada yaşayan Türkiyeli göçmenleri toplayarak kendilerine anlatmış. Yeni göçmen akışına yeşil ışık yakmak yerine, bu zamana kadar gelmiş olanlara daha iyi yaşam koşulları sağlama politikası güdeceğini belirtmiş.

Hacımba'nın şu andaki en güçlü rakibi Sergei Bagapş tarım fakültesi mezunu bir işadamı. Daha önce başbakanlık da yapan Bagapş şimdilik bir elektrik şirketini yönetiyor. Amtsahara, Birleşik Abhazya ve Yeniden Diriliş adlı üç muhalefet örgütünün de ortak adayı olan liderin ilerisi için ilk hedefi ülkede güvenliğin sağlanması, yani bir hukuk devleti oluşturmak, keyfi düzenlemelere ya da düzensizliğe son vermek ve yasal bir çerçevenin güvencesi altında ülke ekonomisini geliştirmeye çalışmak.

Bağımsızlık konusunda ise "güvenlik ve ekonomiyi ileri bir düzeye çıkardığımızda gerisi zaten gelecektir" diyor bu pragmatik düşünceli lider. "Yeter ki yasalar herkese aynı şekilde uygulansın. Savaştan bu yana 40 bin Abhaz ülkeyi terk ederek Rusya'ya gittiler. Bunlar ülkenin beyin takımı, en iyi yetişmiş elemanlarıydı. Onların yeniden ülkeye dönmesini sağlamak gerek. Eğer yasal bir düzen oturtturulursa, insanlar yasaların güvencesi altında olacaklarını bilirse, ülkeyi terk eden Abhazlar geri dönecektir."



GÜRCİSTAN ABLUKASI

Gürcistan'la ilişkiler konusunda da somut bir düşünce geliştirmiş olan tek lider Bagapş. Bu konuda yine pragmatik bir yaklaşımla ilkin ekonomik işbirliği alanında adımlar öngörüyor. Abhazya'dan transit geçerek Ermenistan ve Gürcistan'ı Rusya'ya bağlayan demiryolunun açılması (şu anda sadece Suhum-Soçi-Moskova bölümü açılmış bulunuyor), Gürcistan ile deniz trafiğinin başlatılması, enerji hatlarının geçişi gibi. Transit tren geçişlerinden Abhazya'nın yılda 5 milyon dolar kazanabileceğini hesaplamış. Fakat politik alanda herhangi bir adım atılmadığı sürece Gürcistan'ın bu önerileri olumlu karşılayacak kadar ileri görüşlü davranması kuşkulu. Çünkü Abhazya'yı bugün Rusya'nın kucağına iten tek yanlı ablukayı biraz açmak, nefes borusunu biraz genişletmek olacak bu tür bir anlaşma. Oysa ki Tiflis ablukayı Abhazya'ya karşı elinde kalan son baskı aracı olarak görüyor.

Ardzinba'nın eski dışişleri bakanı tarihçi Sergey Şamba daha çok entelektüellerin adayı olarak görünüyor. Kendisini destekleyen yazar çizer takımı adaylarının kazanma şansının yüksek olmadığını biliyorlar. Abhazya'da aydın inceliğinin zayıflık gibi algılandığını, halkın kaba güç belirtilerine daha çok prim verdiğini söylüyorlar. Bu psikolojiyi hesaba katmak istermişcesine Şamba kendisine yardımcı olarak bir generali seçmiş ve kampanya afişlerinde yanında asker üniformalı ve göğsü madalyalarla dolu generaliyle "zayıflığını" dengelemiş görünüyor. Hacımba afişinde Putin'le Abhazlara verilmek istenen "güç" güvencesi, Şamba afişlerinde asker üniformalı bir generalle veriliyor. Başka bir ükede eksi puan getirecek olan üniforma, varlığının her an tehdit altında olduğu düşüncesiyle yaşayan bu ülkede avantaja dönüşmüş.

NUR DOLAY
16/10/2004

Etiketler:
putin adayı ve rakipleri 2 birgün gazetesi

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır