GÜRCİSTAN'IN YENİ EĞİTİM YASA TASARISI GÜRCÜ MİLLİYETÇİLİĞİNE Mİ HİZMET
Gürcistan hükümeti yeni eğitim yasa tasarısı üzerinde çalışmaktadır. Ancak bu yasa tasarısının, Gürcistan'da yaşayan Ermeniler ve Azerbaycanlılar tarafından ana dilde eğitimi sınırlayacak nitelikte olduğu iddia edilmekte ve endişeyle karşılanmaktadır. Gürcistan'ın Ahılkelek ve Ninoçminde bölgesi kamu denetleyicisi (Ombudsman) Levon Levanyan, bu yasa tasarısının 3. maddesinin 5. şıkkında "Gürcistan'da ilk, orta ve lise eğitim dili Gürcüce, Abhazya'da ise hem de Abhazcadır" ve 6. şıkkında "Eğer, ilk, orta ve lise eğitimi ana dilinde verilmiyorsa Vesayet Konseyi ulusal eğitim programı çerçevesinde maliyeleştirmek mümkünse, ana dilde ders programı ve eğitim verilmesi yönünde karar verme yetkisine sahiptir." ifade edilen görüşleri dile getirerek, bu maddenin Gürcistan'da yaşayan başka milletlerin ana dilde eğitim hakkını tamamen ortadan kaldırdığını bildirmiştir. Eğer bu yasa tasarısı kabul edilirse, Gürcistan'da yaşayan diğer milletler eğitim alırken dil ve edebiyat dersleri dışındaki bütün programları Gürcüce öğreneceklerdir.
25-10-2004 - 5 kez okundu
4 Ocak 2004'te yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Mihail Saakaşvili'nin iktidara geldikten sonra ayrılıkçı Acaristan, Güney Osetya ve Abhazya'ya karşı sert politikalar izlemesi ve kurtarıcı rolünü üstlenmesi Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün korunması bakımından anlayışla karşılansa da, ülkede yaşayan diğer milletlerin de haklarının sınırlandırılmaya başlanması Gürcistan'da demokrasi ve insan haklarının gelişmesi bakımından endişe vermektedir. Saakaşvili, ekonomik ve siyasi olarak ABD'ye olan bağımlılığını unutarak, özellikle iç ve dış politikanın bağımsız ve demokratik bir şekilde uygulandığını dile getirmektedir. Bu yasa tasarısının kabul edilmesi Gürcistan'da yaşayan başka milletlerin daha önceden almış bulundukları hakları sınırlayacaktır. Alınmış hakların sınırlandırılması veya tamamen durdurulması ise kabul edilemez.
Demokrasi ve insan haklarının evrenselliği gereğince Gürcistan hükümetinin daha demokratik ve insan haklarına saygılı bir politika izlemesi gerekirken, özellikle 2004 başlarından itibaren tam tersi gelişmeler gözlenmektedir. Avrupa Birliği karşısında Ahıska Türklerinin 2002'den itibaren geri gelmelerini sağlamayı taahhüt etse de bugüne kadar bu konuda hiçbir çalışmada bulunmamıştır. Gürcistan, ülkede yaşayan diğer milletlerin hak ve özgürlüklerine bu tür sınırlamalar getirerek, toprak bütünlüğünü sağlaması mümkün değildir. Bu halkın devlet güven sorununu ortaya çıkarabilir. (Hatem Cabbarlı, Araştırmacı, Kafkasya Araştırmaları Masası)
Etiketler:
gürcistan yeni eğitim yasa tasarısı gürcü milliyetçiliğine mi hizmet