YUSUF ERTUĞRUL
SEBİLLER
Ilgın-Akşehir asfaltına 7 km. stabilize bir yolla Kapaklı Köyüne bağlanmış ilçeye 15 km. uzaklıkta, Doğanhisar yolu (Çılapşe), Dikilitaş (Müveetağ), Kale mevkii ve Canavar tepesi mevkileri arasında kurulmuş, 25 haneli ve 161 nüfuslu bir Çerkez köyüdür. Köyde 20 telefon abonesi vardır. Köyün ilk adı Burhaniyedir. Daha sonra Sebiller olarak değiştirilmiştir.1861 yılında Kafkasya Adige Cumhuriyetinden Antalya yöresine gelenler 1885 yılında Antalya dan Sebiller Köyüne gelerek yerleşmişlerdir. Argıthan yolu mevkiinde eski köy yeri, Kale tepesindeki kale, eski mezarlık, Köyün batısında Çukur çeşmenin üzerindeki kitabe çevrenin eski bir yerleşim yeri olduğunu gösteren ören yerleridir. Çukur çeşme buz gibi akan suyu ile hala köye hizmet vermektedir.Dikilitaş mevkiinde 4 adet büyük taşın üzerinde at ayaklarına benzeyen izler vardır. Rivayete göre Hz. Alinin ayak izleridir. Hıdırellezde köylüler topluca bu tepeyi ziyaret ederler. Taşın olduğu yamaçtan aşağı-yukarı 7 sefer koşarak iner ve çıkarlar. Tek katlı, toprak damlı, kerpiç yapılı evlerde yaşayan halkın geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır. 10 000 dekar ekilir arazi, 400 dekar mera vardır. Çeşme sularının biriktiği havuz ve köylülerin kendi imkanlarıyla açılan sondaj suları ile 500 dekarlık bir arazi sulanır. Köylüler kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sebze ve meyve üretirler. Dışarıya çok göç veren bu köyümüzden Konya şehir merkezinde 500e yakın hane yaşamaktadır. Her yıl Sebiller Köyünde, Mayıs ayı içinde Kafkas Derneğinin düzenlediği Şenlik adı altında yemekli ve eğlenceli bir toplantı yapılır. Şenliklere özellikle dışardaki Sebillerli köylüler katılır. Bu yıl katılım 1300 kişi civarında olmuştur.Sebillerde yaz mevsimi, ilçemize ve diğer köylere göre oldukça serin geçer. Ilgın civarında en son hasat yapılan köylerden birisidir.
1 derslikli okulu, 1 lojmanı, 1 camisi, 1 imamı, 1 imam evi bulunan köyde öğrenciler Kapaklı İlköğretim Okuluna taşınmaktadır.Köy konağı inşaat halinde olan Sebiller Köyünde Aliağalar, Şahinler, Ateşler, Baybaşlar yaşayan sülale adlarından bazılarıdır.İçme suyunun Köy Hizmetlerinin açtığı derin kuyudan temin edilen köyün en önemli sorunu, kışın bazen kapanan yolun asfaltlanması ve göçün önlenmesidir.
01-11-2004 - 5 kez okundu
Sebiller Çerkezinin Geleneksel Özellikleri:
-Kesinlikle uzak dahi olsa akraba evliliği yoktur.
-Düğünlerde Kafkas oyunları oynanır. Akordeon ve mızıka eşliğinde kızlı erkekli gruplar karşılıklı oynarlar.
-Önemli yemekleri; kaçamak, Çerkez tavuğu ve hindi etinden yapılan şıpsı dır.
-Büyüklere saygı, yöreye göre fazladır.
-Evin gelini kaynata ile kesinlikle konuşmaz, sadece hizmetini yapar, yanında yemek yemez, çocuğunu sevemez, yanında oturmaz, zorunlu kalırsa kapının eşiğine oturur.
-Giyinme ve ev temizliğine aşırı önem gösterirler.
-Geç evlenirler, en erken yaş 25-30dur.
-Düğün ve cenaze törenlerine çok önem verilir. Herkes mutlaka katılır
Etiketler:
yusuf ertuğrul