NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
10
8
35305319 - Adige Heku 01.MP3
4WORED1.MP3
4WORED3.MP3

Nart Ajans Reklam

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
kez okundu
Anlayana Sivri Bir Deneme / 1

Bu insanları anlamakta zorluk çekiyorum...

Neden gören gözlerini kör, duyan kulaklarını sağır, düşünen beyinlerini mankurt yapmayı bu kadar kolay kabullenebilirler ki?

Onurlu bir insan hayatından sefihlik süzgecini kaldırıp, iğrenç bir cerahatin, vücutlarını baştan aşağı zehirlemesine, “neme lâzımcılık türevi” tavrı ile izin vermeleri; kabul edilebilirlilik sınırlarının kat be kat üzerinde, hayvanî içgüdülere egemenlik veren bir davranış biçimi değildir de nedir?

Ortak duygularla hareket etmekle, “oryantal bir zekâ” ya boyun eğip, tıpkı Karagöz-Hacivat gölge oyununda olduğu gibi; çubuğun ucundaki “hayâl figüranları” nı oynamak arasındaki büyük farkı ve zıtlığı –nüans değil asla! - algılayamamak, insan kimliğini taşıyanlar için nasıl mümkün olabilmektedir?

Oysa, bakın şair ne güzel söylemiş:

İnsan denmez; bir avuç yal için sürünene,
İnsan denmez; sesimden ürküp dev görünene,
İnsan denmez; göz yaşı döküp ter dökmeyene,
İnsan denmez; hedefi görüp diz çökmeyene! ..

İnsan ve hayvanı birbirinden ayıran en önemli ve belki de yegâne faktör; insan beyninin fonksiyonlarından biri olan ve “akıl” olarak adlandırdığımız mekânizma değil midir?

İnsiyakî hareketler, refleks... gibi kavramlar ortak kavramlardır belki ama “doğrudan içgüdü ile davranış biçimi”, hayvanî bir olgu değil midir?

O halde neden bir takım “insanlarımız” ısrarla “içgüdü” lerini kullanarak koyunlaşmayı tercih ederler de, en kıymetli değerleri olan akıllarını kullanmazlar?

“Ortak duygularla bir araya gelmek” demek, tamamen sosyetik, ahlâkî ve uygar bir davranış biçimini ifade eder...

Bu, sıradan bir kabul olmayıp, insan olmanın önemli bir kuralıdır!

Ulusların oluşması, farklı edebiyat görüşlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte oluşan mahfiller, farklı ekonomik doktrinler etrafındaki kümeleşmeler hep bu “gerekliliğin” bir sonucu değil midir?

Her neyse! ..

Çok şey yazılıp çok şey söylenebilir bu konuda...

Aslında, şu küçük dünyamız içindeki cüceleşmeydi beni şaşırtan ve bu cüceleşmeyle birlikte doğumu gerçekleşen ilâhe' nin çirkin suratıydı gördüğüm...

İnsanımızı anlamakta güçlük çekiyorum!


Ahmet Turan Altunsu

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...