ÇEÇEN MÜLTECİLERİN DRAMİ
HABERLER 24.01.2005 PAZARTESİ
Çeçen mültecilerin evine sadece Kurban Bayram'ında et giriyor
Çeçenistan'da yaşanan Rus zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin evine Kurban Bayramı münasebetiyle ilk kez et girdi.
24-01-2005 - 5 kez okundu
HABERLER 24.01.2005 PAZARTESİ
Çeçen mültecilerin evine sadece Kurban Bayram'ında et giriyor
Çeçenistan'da yaşanan Rus zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin evine Kurban Bayramı münasebetiyle ilk kez et girdi.
Gıda ve sağlık ihtiyaçları hayırsever vatandaşlar tarafından karşılanan mülteciler, bayramı ailelerinden ve sevdiklerinden uzak, komşularıyla geçirdi.
Çeçenistan'da Eylül 1999'dan beri savaş devam ediyor. Çeçenlerin yarısından fazlası başka ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Savaş uzadıkça kayıpların sayısı da arttı. Mülteciler yakınlarının yanında evlerini, eşyalarını ve topraklarını da kaybetti. Beykoz'da Çeçen mültecilerin barındığı 3 katlı binada 35'i çocuk, 86 kişi yaşıyor. Binanın aşırı rutubetli olması mültecilerde enfeksiyonlara neden oluyor. Su ve elektriği olan kamp, merkezi sistemle ısınıyor. Ancak merkezi sistemi çalıştıracak yakıtı temin etmek ayrı bir sorun. Çeçen mülteciler, oturma izinleri olmadığı için en fazla bir haftalık işlerde çalışabiliyor. Tuğla ve kömür taşıyor, inşaatlarda çalışıyorlar.
36 yaşındaki Zulay Edilova, savaşta kocasını ve akrabalarını kaybetmiş. 3 yıl önce 4 çocuğuyla Türkiye'ye iltica eden Edilova, bayramlarda kurban kestiklerini ve aile büyüklerini ziyaret ettiklerini belirtiyor. Sadece birkaç eşyasını alarak Çeçenistan'ı terk etmek zorunda kalan Zulihan Umarhaciyeva ise "En son ne zaman et pişirdiniz?" sorusuna "Geçen Kurban Bayramı'nda." cevabını veriyor. 12 yaşındaki Melike Mizayeva, Türkiye'ye 4 yıl önce ailesiyle gelmiş. Babası ise daha sonra kaybolan amcasını bulmak için Çeçenistan'a gitmiş. "Komşularımızın ve akrabalarımızın öldürülmesi gözümün önüne geliyor." şeklinde konuşan Melike, savaşın bir an önce bitmesini istiyor. Çeçenistan'daki evlerin yakıldığını ve yıkıldığını hatırlatan Melike, "Ölen yakınlarımızın cenazesini bulunca, gömebileceğiz diye seviniyorduk." diyor. Melike'nin ağabeyi Şamhan Mizayev ise yaşadıkları için kendilerini şanslı gördüklerini söylüyor. İngilizce kursuna giden Şamhan, Çeçenistan'da her gün bir iki gencin ölüm haberini aldıklarını ifade ediyor.
Beykoz'daki Çeçen kampına buzdolabı, gıda ve kıyafet yardımında bulunan Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, mültecilere destek olacaklarını söyledi. "Sizin dertlerinizi paylaşacağız." şeklinde konuşan Kıyıklık, Kurban Bayramı dolayısıyla mültecilere 500 kilo et götürdü. Kıyıklık, mültecilerin tüp ve gaz sıkıntısı için de yardım gönderecek.
24.01.2005
Habibe Demircan
İstanbul
--------------------------------------------------------------------------------
Etiketler:
çeçen mültecilerin drami