NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
apsuva
4SIMD.MP3
35305319 - Adige Nise 15.MP3
4WORED1.MP3
10

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri
ANTALYA'NIN ÇERKES YELEME KÖYÜ

Antalya ili ve çevresinde Taş ve Maden Ocakları ile ilgili birçok tartışma yaşanmış ve yaşanmaya da devam etmektedir. ÇED Yönetmeliğindeki değişikliklerden sonra ocak işletmeleri, yöre halkını hiçe sayarak peş peşe açılmaya başlandı. Bu bağlamda Antalya ili sınırları içerisinde açılan Taş ve Maden Ocaklarının çevreye ve doğaya verdiği zararlar konusunda birçok kez tartışmalar yaşandı ve yaşanmaya da devam etmektedir.
11-01-2009 - 5 kez okundu

Bu doğa katliamından Antalya ili Korkuteli İlçesine bağlı Çerkes köyü olan Başpınar (Yeleme) ve çevresi büyük ölçüde etkilenmektedir. Şöyle ki;

1.) Bu bölgede Varsak Yaylası, Sülekler Köyü, Dereköy tarım alanları ve Korkuteli Baraj gölünü besleyen su kaynakları vardır. Bu su kaynaklarının alternatifi de yoktur bırakın taş ve mermer ocaklarına izin verilmesini bu su havzasının koruma altına alınması gerekmektedir. Bölgede açılan Taş ve Mermer Ocaklarında yapılan kırma ve patlatma çalışmaları nedeniyle bir kısmı kurumuş ve bir kısmının da suyu büyük ölçüde azalmıştır.

2.) Köy ve çevresi en azı 80-100 yaşında ardıç ağaçlarıyla kaplıdır. Bu yörenin tek oksijen kaynağı olan, hava kirliliğini önleyen, topraktaki suyu tutan, köylünün gözü gibi baktığı bu ağaçlar Taş ve Mermer Ocaklarının faaliyetleri nedeniyle büyük zarar görmektedir. Ardıç ağacı doğada kendiliğinden oluşan, en geç ve en güç yetişen ağaç türüdür. Tahribatın telafisi de yoktur.

3.) Köyümüzde halen faaliyetlerini sürdürmekte olan birkaç Taş ve Mermer Ocağı bulunmaktadır. Bu ocaklara ek olarak köyümüzde son açılan Ece Mermercilik Ltd. Şti. - Yavuz Türkel'e ait ocak köyün neredeyse merkezine uzanmakta bu alanda faaliyet göstermeye başlamaktadır. Köydeki bu çalışmalardan köydeki binalar, sebze ve meyve bahçeleri, ağaçlar olumsuz yönde etkilenecektir. Köyümüzde yaz aylarında 5.000 kişi yaşamaktadır. Çalışmalar süresince yapılan gürültü köyde güncel yaşamı çekilmez hale getirecek, insanların ruh ve beden sağlığını bozacak ve bir süre sonra yaşamı tamamen yok edecektir.

4.) Herhangi bir taş ocağından taş çıkartmak için patlatılan dinamit yakın çevreye 3.6 şiddetinde deprem etkisi yapmaktadır. Ayrıca köyümüzün coğrafi konumu bakımından Denizli-Burdur üzerinden gelen fay hattı üzerinde bulunduğu ve 1. derece deprem bölgesinde olduğu dikkate alındığında bu mermer işletmeciliğinin yöremizdeki fay hatlarını harekete geçirerek, yüksek tahribatlı depremler oluşmasına zemin yaratacağı açıktır.

Bu firmanın ve diğer firmaların bu ocaklardan elde edeceği gelir için köyümüz çevresinde yapılan bu çevre katliamına ve köyümüz ve çevremizin olumsuz etkilenmesine DUR denmesini istiyoruz.

Ayrıca 18.01.2009 tarihinde saat 13:00'de Başpınar (Yeleme) Köyünde, ocaklar, mahallinde protesto edilecektir.

Bu hassas konuda konuya duyarlı tüm hemşehrilerimizin de ekte bulunan dilekçeyi ilgili kurumlara göndermek suretiyle desteklerini bekliyoruz.

BAŞPINAR(YELEME) KÖYÜ HALKI

>
Antalya Korkuteli İlçesi Başpınar Köyü'nün sınırları içersinde yer alan ve köyü yerleşim yerlerini sıfır biçimde çeviren dağ silsilesinde yaklaşık 80 hektar (800 dönüm=785.400 m2) miktarındaki dağımız mermer işletmek maksadıyla ruhsatlandırılmış ve ruhsat sahibi işletme faaliyete başlamıştır. Ancak; daha önce zaten köyümüzün doğu ve kuzey tarafında bulunan ve köyü çevreleyen dağ silsilesi birkaç mermer işletme şirketine verilmiş olup çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmalardan dolayı köyün su kaynakları büyük ölçüde azalmış, bir kısmı da tamamen kurumuştur.
Bu kerre yeni açılan çalışma sahası köyün kalan önemli su kaynaklarının dayanağını temelini oluşturmaktadır.















DİLEKÇE ÖRNEĞİ
KONU : KORKUTELİ İlçesi, BAŞPINAR Köyü sınırları içinde madencilik faaliyetleri (Maden ocağı, Taşocağı, Kum çakıl kırma ve eleme tes.vs.) Çevreye, yerleşim yerine verdiği zarar ve olumsuzluklar nedeniyle faaliyetlerinin durdurulması,

Antalya İlimiz ve çevresinde taş ve maden ocakları ile ilgili bir çok tartışma yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. ÇED yönetmeliğindeki değişikliklerden sonra ocak işletmeleri Valilikleri ve halkı hiçe sayarak peşpeşe açılmaya başladı.

ANTALYA İli KORKUTELİ İlçesine bağlı BAŞPINAR Köyümüz sınırları içerisinde de birkaç mermer firması faaliyet göstermektedir. Bunların çevreye olan olumsuz etkileri (Çevre kirliliği, yolların bozulması, su kaynaklarının kuruması vs.) nedeniyle köy halkı mağdur ve rahatsız olmaktadır.

Bu kadar olumsuzluk yetmez gibi köy yerleşim merkezine 100-500 metre mesafeye (Yavuz TÜRKELİ) ECE MERMER adına TAŞ VE MERMER OCAĞI kurulması çalışmalarına başlanmıştır.

Bu çevrenin hemen yakınında;

-Orman Bölge Müdürlüğü, Ağaçlandırma sahası oluşturmuş dikim ve tel çevirmek suretiyle bu alana koruma altına almıştır.

-Bu bölgede en az 50-100 yıllık ardıç ağaçları mevcuttur kesilmesi ve tahribatı halinde telafisi olmayan çevre kıyımı olacaktır.

-Ocak çalışmasının yapıldığı yerde köyümüzün su kaynakları bulunmaktadır.

Su kaynaklarımız köyümüz haricinde Varsak ovası, Sülekler Köyü, Dereköy tarım alanlarının sulanmasını sağlamakta Korkuteli barajını beslemektedir.

Yerleşim yerine çok yakın, hatta sınırlarının neredeyse tamamının yerleşim merkezinin içinde olması nedeniyle toz, gürültü vs. oluşumu insanların günlük yaşamlarını ve sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Buna rağmen ÇED Yönetmeliği gereği halkın görüşleri alınmamış ve bilgilendirme toplantıları yapılmamıştır.

ECE MERMER ve diğer firmaların ocaklardan elde edeceği gelir için köyümüz ve çevresinde yapılan çevre katliamına, köyümüz ve çevremizin olumsuz etkilenmesine DUR denilmesini istiyoruz

Gereğini arz ederim.

Adı Soyadı

T.C. Kimlik No

İmza





DAĞITIM : Maden İşleri Genel Müdürlüğü-ANKARA
Çevre ve Orman Bakanlığı-ANKARA
Orman Bölge Müdürlüğü-ANTALYA
Antalya Valiliği (İl Özel İdare Gnl.Sek.)





Etiketler:
antalya çerkes yeleme köyü

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır