Gürcistan Kültür Bakanı Nikoloz Rurua, “Uzun yıllar boyunca Ruslar, bütün Kafkasya halklarını nitelediği şekilde Çerkeslerden de barbar bir halk olarak söz etti. Halbuki Çerkeslerin mükemmel ve zengin bir kültürü olduğunu biliyoruz. Çerkes kültür Merkezi bu çok özel kültüre hizmet edecek.” açıklamasında bulundu.
Çerkes Kültür Merkezi Başkanı olan Merab Çukhua, “Devlet arşivlerimizdeki materyallere dayanarak Çerkes Kültürü hakkında gelişmiş bir veritabanı oluşturmak istiyoruz” diyerek çerkeslere verdikleri önemin altını çizdi.
Gürcistandaki Çerkes diasporasını temsil eden Tamara Udcuhu’nun mutluluğu gözlerinden okunuyordu.Tamara ÇKM’nin açılışının Kafkas halklarının birbirine yakınlaşmasına hizmet edeceğine inandığını belirtti. Kafkas dilleri uzmanı olan Tamara Udcuhu Merkez bünyesinde kendi alanında görev almaya hazır olduğunu,son yıllarda kafkas dillerine artan bir ilgi olduğunu, Abhazca ve Çeçence’nin ardından Çerkesçenin de bir çok uluslararası diplomat, yardım kuruluşu görevlileri vd. kişilerin ilgisini çektiğini söyledi.
Çerkes Kongresi’nin Gürcistan temsilcisi Andro Gabisonya da bu günün Gürcü ve Çerkes halkları için tarihi öneme sahip olduğunu belirtti.
Gürcistan Diaspora Bakanı Lapuna Davitaya da “yıllarca Çerkesler böyle bir Merkez kurma imkanına sahip değildi. Bu merkezin yanısıra Gürcistan’da Çerkes Soykırımı kurbanları anıtı da açılacak. Bunlar Kafkasya’da tarihi adaletin yeniden sağlanması kampanyasının sadece bir bölümü” dediği açıklamasıyla toplantıya adeta damgasını vurdu. Gürcistan devlet başkanının 12 Ekim 2011’de imzalanan özel kararı ile Çerkes Kültür Merkezi kuruldu. 2011’de 1 Temmuz da Gürcistan parlamentosu olağanüstü toplantısında 80 oyla ‘Çerkes Soykırımı kurbanlarının hatırasının ebedileştirilmesi’ ve Çerkes Kültür Merkezi’nin kurulmasıyla ilgili kararı onaylamıştı. Mayıs 2012’de Soykırım anıtının açılışının yapılması planlanıyor. Anıt için Abhazya sınırına yakın Anakliya beldesi seçildi.
Cherkessia.net - Tiflis