ABHAZYA HALKI TERCİHİNİ YAPTI
14.10.2004
Mehdi Nüzhet ÇETİNBAŞ
3 Ekim 2004 tarihinde yapılan Abhazya Devlet Başkanlığı seçimlerinin üzerinden on günden fazla bir zaman geçti. Yeni devlet başkanı halen makamına oturamadı.
14-10-2004 - 5 kez okundu
Seksenbin civarında oy kullanılmasına rağmen sonuçların ilan edilememesinin sebebi, yenilgiyi hazmedemeyen Hacimba taraftarlarının bitmek bilmeyen hırslarının sonucu yaptıkları itirazlardır.
1992 yılında bağımsızlık mücadelesi veren Abhazya, aradan geçen 12 yıldan sonra yeni bir değerlendirme ve yeni bir yol ayırımıyla karşı karşıya gelmiştir.
İlk başlarda kazanılan zaferin sarhoşluğuyla her sıkıntıya göğüs geren Abhaz halkı, zaman geçtikçe gözünü açmış, yeni taleplerde bulunmaya başlamıştır.
Abhazya gibi küçük bir ülkede, gelirin adaletsiz dağılımı, ülke kaynaklarının yöneticilerin de aralarında olduğu bir kesim tarafından sermaye çevrelerine peşkeş çekilmesi, dedikoduların ayyuka çıkması halkı patlama noktasına getirmiştir.
Açık bir hapishaneye dönen Abhazya'yı Rusya Federasyonu'nun kucağına atarak, bütün Abhaz vatandaşlarını Rusya tebasına geçirerek "pratik çözüm" (!) ürettiğini zannedenler tarihi bir yanılgı içine düşmüşlerdir.
Rusya Federasyonu ile siyasi ve ekonomik ilişkileri diplomatik bir çerçevede geliştirmek yerine, Abhazya'yı Rusya ile bütünleştirmek söylemini bayrak yapanlar Abhaz halkından gereken cevabı almışlardır.
Yazdıklarımızı tersinden anlayarak Abhazya ile Rusya Federasyonu arasında kin ve nefret uyandırmaya çalıştığımızı iddia edenler oldu. Şunu çok iyi biliyoruz ki, globalleşen dünyada artık tarihi düşmanlıklara ve ebedi dostluklara yer yoktur. Devletler arasındaki ilişkiler karşılıklı çıkar hesaplarıyla orantılıdır.
Gürcistan'ın saldırgan tutumuna karşı Abhazya'nın Rusya ile geliştireceği çıkar ilişkileri ve diplomatik temaslar anlayışla karşılanabilir. Abhazya'nın eski SSCB zamanından kalma ilişkileri, aydın bürokrat temasları koz olarak kullanılabilir.
Yukarıdaki satırları yazmamın sebebi, mevcut Abhazya yönetimini haklı çıkarmak için argüman elde etme gayretidir. Ne kadar gayret gösterirsem göstereyim, bu son gelişmeleri izah etmekte zorlanıyorum.
İktidarı elinde bulunduran Hacimba, ne kadar garip bir çelişkidir ki, muhalefetin adayı Sergey Bagapş'ı hile yapmakla suçluyor. Seçimler öncesi anayasayı ayaklar altına alan, Putin ile çektirdiği resimleri sokaklara asan, 30 Eylül bağımsızlık bayramını propagandalarına alet eden sanki Hacimba değilmiş gibi...
Seçim kanununu istediği gibi değiştiren, işine gelmeyen adayları kurdurduğu sınav komisyonu sayesinde seçime sokturmayan sanki Hacimba değilmiş gibi...
Seçimlerde halkın gerçek iradesi - Hacimba'nın seçim kanunuyla oynaması sonucu tecelli edememiştir. Seçimlerin favori adayı işadamı Aleksandr Ankuab idi. Ankuab halka yaptığı yardımlarla, Abhaz aydınlarının eserlerinin basılmasına verdiği destekle sevilen bir sima idi. Hacimba sırf Ankuab'ı seçimlere sokmamak için anayasayı 3 Haziran 2004 tarihinde değiştirerek devlet başkanlığına aday olmak için son 5 (beş) yıl Abhazya'da oturma şartını getirdi.
Seçimlere sokulmayan Ankuab, kenara çekilmedi, mücadeleye devam etti. Adaylardan Sergey Bagapş'a destek vererek onunla seçimlerde Abhazya'yı karış karış dolaştı. Devlet başkanlığı seçimine sokulmayan Ankuab, Sergey Bagabş'ın başbakanı olarak Abhaz halkına hizmet edecek.
Abhazya'da durum giderek netleşmeye başladı. Abhazya Yüksek Seçim Kurulu yaptığı değerlendirme toplantısı sonucu 11-4 oy çokluğu ile Sergey Bagapş'ı devlet başkanı ilan etti.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sergey Smır, seçim sonuçlarını ilan ettikten sonra istifa etti. Büyük baskılar altında kaldığını söyleyen Smır, anayasa gereği seçim sonuçları ilan edilmeden istifa edemiyordu.
Parlamentoda görev yapan milletvekilleri, 10 tanesi hariç, seçimlerin galibinin Bagapş olduğu noktasında açıklamalarda bulundular.
Yaşlı kuşağın temsilcileri, II. Dünya Savaşı gazileri de atama başbakan Nodar Haşba'yı sert bir dille uyararak Abhazya'da durumu daha fazla germemesini istediler.
Abhazya parlamentosu Yüksek Seçim Kurulu'nun başvurusu üzerine toplanarak içtihat yaptı. Anayasada boşluk gibi görünen, seçimlerin iptalinin bölgesel anlamda da yapılabileceğini söylediler.
Abhazya televizyonu çalışanları üzerlerinde oluşan yoğun baskılar sonucu bir kısmı istifa ederken, Bagapş taraftarlarının 14 Ekim 2004 tarihinde yapacakları mitingi haber yapan Abhaz televizyonunun bütün yöneticileri görevden alındı.
Görev bölgesinde Gürcüce seçim tutanakları tanzim etmekle suçlanan Bagapş'ın yerine tam tersi provokasyon amacıyla Gürcüce seçim tutanaklarını tanzim eden Hacimba'nın adamları yakalanarak gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.
Daha önceki bir yazımızda da ifade etmiştik. Hacimba seçimlerde büyük bir hata yapmıştır. Yıllardır yıpranan bir iktidarın adayı olmasının dezavantajlarının yanı sıra Rusya'yı işin içine sokarak şansını seçim öncesi yitirmişti.
Abhazya'da otoritesini yitiren Ardzınba ve Hacimba daha fazla direnmeden, yönetimi centilmence seçimi kazananlara devretmelidirler. Bu saatten sonra şiddetle, cebirle, halkı sindirerek elde edilecek yönetimle Abhazya idare edilemez.
Abhaz halkı artık çoğulculuğun tadını almıştır. Kabından dışarı çıkan nar taneleri nasıl tekrar yerine sığmazsa, Abhaz halkı da artık 3 Ekim 2004 tarihinden öncesine götürülemez.
Yazıyı kaleme aldığımız sıralarda Sergey Bagapş taraftarları tarafından organize edilen 20 bin kişiye yakın bir kitlenin katıldığı miting son göstergedir. Bagapş provokasyonlara gelmeyerek sandıktaki gücünü sokakta da göstermeyi tercih etmiştir.
Abhazya'da artık sular durulmalıdır. Seçimlerin galibi Bagapş'ın göreve başlaması için Ardzınba üzerine düşen görevi artık yapmalıdır.
Etiketler:
abhazya halkı tercihini yaptı