NART
NART

GİRİŞ
Kullanıcı Adı

Şifre





>Üye Değilim     >Şifremi Unuttum

ETİKET BULUTU

MÜZİK ÇALAR
9
35WERE~1.MP3
4WORED1.MP3
12
4SIMD.MP3

Nart Ajans Reklam

HABERLER / Cemiyet Haberleri

Notice: Undefined variable: db in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /home/nart/public_html/arsiv.nartajans.net/function.php on line 6
ANADOLU'YA VE ORTADOĞU'YA YAĞMUR GİBİ SERPİLEN ÇERKES'LER!

Türkiye'deki Çerkes'lerin özgün yaşam biçimlerini konu alan, belgesel yönetmeni Enis Rıza'nın son filmi "Küllerinden Doğmak", 3-7 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek 10. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'nde.
28-09-2007 - kez okundu

Türkiye'de Kültürel Hakların Desteklenmesi ve Yayın Programlarına Destek Hibe Programı (BSGS) kapsamında, Kafkas Dernekleri Federasyonu ve İstanbul Dostluk Kulübü adına "Birbirimizin Zenginliğiyiz" projesi için gerçekleştirilen Küllerinden Doğmak" adlı film 10. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'nde gösterilecek.

Filmin festival kapsamındaki ilk gösterimi; 4 Ekim 2007 Perşembe günü, Beyoğlu Sineması'nda saat 18:10'da,

İkinci gösterim 6 Ekim 2007 Cumartesi günü, Kadıköy'de Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde saat: 18:30'da yapılacak.

BASIN DUYURUSU

Anadolu'ya ve Ortadoğu'ya yağmur gibi serpilen Çerkesler!

Türkiye'deki Çerkeslerin özgün yaşam biçimlerini konu alan, belgesel yönetmeni Enis Rıza'nın son filmi "Küllerinden Doğmak", 3-7 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek 10. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'nde.

"Küllerinden Doğmak", 10. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'nde, geçmişin - yakın ve uzak tarihin izlerini süren belgeselcilerin bugüne ve geleceğe ışık tutacak öykülerini kapsayan 'Hatırlamak' adlı bölümde gösterime sunulacak.

Film, Kuzey Kafkasya'nın Ruslar tarafından işgali ile yaşanan savaşlar sonrasında, 1864 yılında zorunlu olarak göç ettirilmiş Çerkes'lerin izlerini sürüyor. Çerkes'lerin Türkiye'deki yeni yurtlarını nasıl kurduklarını, onları özgün Çerkes toplulukları yapan yaşama biçimlerini anlatıyor. "Küllerinden Doğmak", Çerkesleri, günlük hayatları ve törenleri içinde Türkçe anlatımları ve kültürlerinin ayrılmaz parçası olan kendi dillerinde izliyor.

Yönetmen Enis Rıza, belgeselin girişinde Çerkesler'in tarihini şu sözlerle özetliyor:

"Köylerin çevrelerindeki ormanlar kesildi.
Yağmadan sonra evler ve ekinler ateşe verildi.
Topraklarını terk etmek istemeyenler katledildi.
Üç kuşağa mal olan uzun ve kanlı savaşlardan sonra,
Yüz binlerce Çerkesyalı yurtlarından ayrılmak zorunda kaldılar.

Onlardan boşalan yerlere yüzden fazla milliyetten topluluk yerleştirildi. Adları ve tarihleri hafızalardan silinmeye çalışıldı.

Ve, 21 Mayıs 1864...

Çarlık'ın, Kaskas-Rus Savaşı'nın sona ermesini törenlerle kutladığı o gün...

Binlerce Çerkes kendilerini Osmanlı topraklarına taşıyacak gemileri beklemekteydiler Karadeniz kıyılarında...

Bu, büyük göçün ne başlangıcıydı ne de sonu.

Çerkes boyları; Abzehler, Besleneyler, Bjeduğlar, Çemguylar, Hatukaylar, Kabardeyler, Şapsığlar, Ubıhlar, Heğahlar, Janeler, Mahoşlar, Mamheğler, Natuhaylar. Ve Abazalar.

Hayatta kalabilenler, geride acılarını ve tarihlerini bırakarak, özgün bir yaşama kültürünün taşıyıcısı olarak Anadolu'ya ve Ortadoğu'ya yağmur gibi serpildiler..."

"Küllerinden Doğmak" belgeselinin söz kuşağı, yaşamlarını geniş bir coğrafyaya yayılmış olarak sürdüren genç ve yaşlı Çerkeslerin anlatımlarından oluşuyor. Bu anlatımlar, Kafkasya'dan yanlarında getirdikleri eşyalar ve gelenekler, ilk yerleşmeler, ilk evlerin kurulması, yeni bir dile alışmanın zorlukları, Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşadıkları, doğum- düğün ve ölüm ritüelleri, toplumsal örgütlenme ilkeleri, Çerkes'lerde "ayıp" kavramının önemi, geçim kaynakları, atların hayatlarındaki yeri, yemek kültürü gibi hayata dair pek çok ayrıntıyı içeriyor.

Danışmanlığını Murat Papşu'nun yaptığı belgesel, Türkiye'de Kültürel Hakların Desteklenmesi ve Yayın Programlarına Destek Hibe Programı (BSGS) kapsamında, Kafkas Dernekleri Federasyonu ve İstanbul Dostluk Kulübü adına "Birbirimizin Zenginliğiyiz" projesi için gerçekleştirildi.

VTR Araştırma Yapım Yönetim tarafından hazırlanan belgeselin yapım yönetmeni Nalân Sakızlı, yardımcı yönetmen Ebru Şeremetli, görüntü yönetmeni Koray Kesik , kurgucusu ise Tekin Barak.

Filmin yönetmeni Enis Rıza, 1948 doğumlu, Galatasaray Lisesi ve Hacettepe Üniversitesi'nde okudu. 1969'da 'Genç Sinema' grubu ile belgesel ve kısa film çalışmalarına başladı. 1978-1986 yılları arasında Süha Arın ile birlikte çalıştı. MTV'nin kuruluşuna emeği geçti. 1987 yılından bu yana, Yapım Yönetmeni Nalân Sakızlı ile birlikte kurdukları "VTR Araştırma Yapım Yönetim"de ekibiyle beraber belgesel film yapmayı sürdürüyor. 1996 yılında Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB)'nin kurucuları arasında yer aldı ve 2004 yılına kadar BSB'nin sözcülüğünü yaptı. Halen, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Belgesel Sinema yüksek lisans dersi veriyor. Birgün gazetesi yazarı.
Kaynak:İdk

Etiketler:
anadolu ve ortadoğu yağmur gibi serpilen çerkes

YORUMLAR
Yorum yapmak için giriş yapın...

MIZAGE DERGİ YÖNETİCİLERİ KAYSERİ'DE
KARAÇAY-BALKAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 13. GENEL KURULU.
AYŞE & HAKAN EKER GELİN ALMA
ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ'NDE MIZIKA DİNLETİSİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CİHAN ERTOK İLE DEVAM DEDİ
ESKİŞEHİR KUZEY KAFKAS KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL KURULUNU YAPTI.
KAFKASYA UÇUŞLARI BAŞLADI
ARDA ARGUN'A LEON NİŞANI
ADİGE MİLLİ KIYAFET GÜNÜ KUTLANDI
KAFDAV YAYINCILIK ESKİŞEHİR KİTAP FUARINDA
/ 599>

EN ÇOK OKUNANLAR
Kayıtlı başka haber bulunmamaktadır