Etkinliğe; Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avcılar belediyesi Ak Parti Meclis üyesi Yaşar Karaaslan , Ak parti 3.bölge milletvekili A. Adayı Ekrem Kap, CHP 3. bölge A. Adayı ve Çerkes Kültür Evi’nin onursal Başkanı, Abdullah Teber, Çoğulcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı ve İstanbul 3.bölge bağımsız milletvekili adayı Kenan Kaplan, Çoğulcu demokrasi Partisi üyesi 2.bölge milletvekili adayı Prof. Dr. Günsel Şurdum, Beylikdüzü belediye başkan geçmiş dönem MHP adaylarından Avukat Ethem Baykal, Adige Khase derneği başkanı Ayhan Özden, Bahçelievler Kafkas Çerkes derneği Başkanı Ahmet Saygılı katıldı.
Çerkes Kültür Evi başkanı Ömer Çötok açılış konuşmasında Çerkeslerin 14 mart ana dil günü olması sebebiyle anavatanı selamladı. ilk Adige alfabesinin yayınlanışının 162. yılını ve Çerkes Kültür Evi’ nin kuruluşunun birinci yılını birlikte kutladıklarını belirtti.
“Sizden göndermesi, bizden eğitmesi”
Günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Adigece’nin korunması için; Tüm Çerkeslerin Beylikdüzü’nde bulunan kültür evine çocukların göndermelerini istedi. “Sizden göndermesi, bizden eğitmesi” diyerek konuya dikkat çekti.
‘’Biz Çerkesler soyuna, toplumuna, insanlığa önem veren bir toplumuz”
Onursal başkan olarak Çerkes Kültür Evi’nin kuruluşunda ve yaşamını devam etmesinde büyük emeği olan Abdullah Teber, Güzel bir akşamda birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek: ‘’Biz Çerkesler soyuna, toplumuna, insanlığa önem veren bir toplumuz. Toplumumuz ne yazık ki dünyanın dört bir yanında acı çekmektedir. Suriye’de Halep’te Amerika’da Avrupa’nın bir çok yerine dağılmış insanlarımız var. Kültürümüz yok olup gidiyor.Bu güzel kültürü yaşatmak, insanlığın görevidir. Binlerce yıl yaşayan kültürümüz yok olmamalıdır! Ülkemizde dört beş milyon Çerkes olduğundan söz ediliyor. Ben bu nüfusun daha fazla olduğuna inanıyorum. Birlik beraberlik içinde ve gerekirse anavatanımızda huzur içinde ebediyen yaşarız diye düşünüyorum” diyerek Çerkezleri bir araya getiren ve güzel bir organizasyon yapan başkan, yönetim kurulu üyeleri ayrıca tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum’’ diye kaydetti.
Çerkesce şiirler, şarkılar ve foklor oyunları geceye karıştı
Gece; Çerkesce şiirler, şarkılar ve foklor oyunları ile devam etti. Program dil eğitmeni İlhan Aydemir’in şiir okumasıyla başladı.
Şaguj Yılmaz ve öğrencilerinin şiirleri, İTÜKAF Foklor ekibinin gösterileri, Çerkesler arasında yeni oluşan, Kamuran Çolak yönetiminde ki ‘Deju Gup’ korosunun yer aldığı Etnik Kafkas Müzik Topluluğu ve solist Gupse Seda Özdemir : Osetce, Adigece ,Çeçence ve Abazaca şarkılar seslendirdi. Çerkes Kültür Evi nin iki ay gibi kısa sürede çalışarak sahnelediği danslar Woşşog ekibitarafından sunuldu.
Program sonuna, Çerkesler arasında ‘Mahalli Düğün’ diye adlandırılan dansla nihayete erdi. Beylikdüzü Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu gecenin son konuşmasını yaptı. Mükemmel bir organizasyon düzenleyen Çerkeslere, bu coşkulu gün için teşekkür etti. Çerkes Kültür Evi’ne belediye olarak üstlerine düşen her görevi yapacaklarını ifade etti.
Kaynak:Yeni Esnaf