Bilindiği üzere 2012 yılında başlayan uygulamayla, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 5-6- 7-8. sınıflarda ‘’yaşayan diller ve lehçeler’’ adı altında ADIĞECE/ABAZACA eğitimin yolu açılmıştır. Anadilimizi atalarımızın bize aktardığı gibi, bizimde gelecek nesillere aktarma sorumluluğumuz bulunmaktadır. Anadil Eğitimi hakkımızı talep etmemiz ve kullanmamız, geleceğimizin teminatıdır.
MEB ortaokullarda seçmeli ders tercihleri 06.02.2017 tarihi itibariyle başlamış olup 28 şubat tarihi son gündür. Öncelikle Bilinmelidir ki;
- Anadil eğitimi en doğal/demokratik hakkımızdır ve tam anlamıyla yasalar tarafından teminat altına alınmıştır.
- Okul idareleri anadil eğitimi alacak öğrenciler için derslik temin etmek zorundadır.
- Okul idareleri Anadil Eğitimi verecek eğitmen temin etmek zorundadır.
- 2017-2018 eğitim döneminde anadil eğitiminin alınabilmesi için, 2017Şubat ayında, okullarda seçmeli ders tercihleri başlayacaktır.
Bu doğrultuda,
- Okul idarelerinin aksi yönlendirmeleri dikkate alınmadan, yasal hakkımız olan bu eğitimi almak için ısrarcı olunmalıdır.
- “Yeterli tercih yok”, “çocuğunuz dışlanır”, ‘’sizde mi!’’ , “zaman kaybı”, “Çerkesce ne işine yarayacak”, "Çocuğunuzun dersi boş geçer’’ gibi bahanelere asla itibar edilmemelidir.
- Anadil Eğitiminde kullanılacak ders kitaplarının MEB tarafından basılması için, Türkiye Çapında en az 500 öğrencinin bu dersi seçmesi gerekmektedir.
- Geleceğimize korkusuzca ve umutla bakabilmek için Anadilde eğitimi seçmeliyiz.
- Karşılaşabileceğiniz her türlü problemde, Kayseri Kafkas Derneği veKafkas Dernekleri Federasyonu olarak var gücümüzle yanınızdayız.
Бзэ зимыIэм лъэпкъ иIэкъым.
Dili olmayanın geleceği de olmaz.
Kaynak:www.kaffed.org