RAMAZAN AYINDA BESLENMEMİZE NE KADAR DİKKAT EDİ
Öncelikle bütün ajans üyelerimize geçte olsa HAYIRLI RAMAZANLAR dilemek istiyorum.Sitemizde oluşan aksaklık nedeniyle yazımı biraz geç yazabildim.
Bildiğimiz gibi ramazan ayında oruç tutmak dinimizin farzlarından biridir.Bu ay bir aylık bir süreci içeriyor.Ve bildiğimiz gibi beslenme düzenimizdede önemli bir değişiklik meydana geliyor.Bir günde en az 3 öğün yemek yiyorken ramazan ayı içerisinde bu öğünümüz 2 öğün olarak değişiklik gösteriyor.
Bu nedenlede vücut sağlığımızı bozmadan beslenmemize devam etmemiz gerekiyor.Bu ayda gerek basından ve gerekse medyadan bu konu hakkında oldukça fazla öneriler zaten görüyoruz.Fakat buna rağmen halkımız malesef gene aynı beslenme şeklini uygulayarak yani kendilerince doğru olan damak tadına uyacak yemek listelerine yer veriyor.
Ben genede kendimce site üyelerimize biraz bilgi vermek istedim.En azından sitemizi ziyaret eden üyelerimize hatırlatma babında olur diye düşünerek.
Öncelikle sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek isteniyorsa muhakkak sahura kalkılmalıdır.Çünki sahur kahvaltı yerine geçmektedir.Eğer kalkmadan oruç tutulursa halsizlik,baş ağrısı,yorgunluk,tansiyon düşmesi,kan şekeri seviyesinin düşmesi,depresyon,işte ve günlük yaşamda verim eksikliği,dikkat azalması gibi ciddi sorunlar ortaya çıktığı unutulmamalıdır.
Sahurda gün boyu acıkmayı gecikleştirecek ama hafifte olacak beslenme değeri yüksek gıdalar tercih etmeliyiz.
ÖRNEK MENÜ : Kahvaltı olduğu için içeriğinde ekmek (tam Tahıllı), peynir, zeytin, domates, salatalık, biber, meyve, çay ve bol su ve belki 1 kase çorbadan oluşmalı.Gene acıkmayı geciktiren yumurta listeye dahil edilebilir.
İFTARDA : Su,hurma,zeytin,peynir, gibi kahvaltılıklarla başlanır.Bir kase çorbadan sonra aslında 20dakika kadar ara verilmeli ana yemeklere başlamadan önce.
Ana yemekte hafif sebze yemekleri,ızgara et tercih ediilmeli,makarna veya aynı değere sahip pilav,yoğurt,salataya yer verilmelidir.
Tatlıyı hemen yemek arkasından değil,yemekten 1-2 saat sonra ara öğün olarak özellikle sütlü ve hafif olan güllaç,sütlaç veya birkaç porsiyon meyve olarak tüketmemiz doğru olacaktır.
Gene yapmamamız gereken çayı yemeğin hemen arkasından tüketmemektir.Çay yemek arkasından alındığı taktirde kan yapıcı demir hücrelerinin kaybına neden olacağı için yemekten 1-2 saat kadar sonra alınmalıdır.
Şu noktalara bu ayda özellikle dikkat etmemiz gerekiyor.
Ramazan ayında tokluk hissini oluşturmak çok önemlidir. Gün boyunca aç kalınacağı için aşırı yemek yerine, yavaş sindirilen, kana geçiş hızı düşük (yani glisemik indeksi düşük) olan tam tahıllı ürünleri, sebze, salata gibi gıdaları, kuru baklagilleri tercih etmek daha doğrudur. Böylece tokluk hissi daha çabuk olur ve besinler kana daha düşük hızla karıştığı için insülin yavaş salgılanır. İnsülinin yavaş salgılanmasıyla yağlanma probleminin de önüne geçilmiş olunur.
Örneğin ramazanın alışılmışlarından olan pideninde sindirimi zorlaştırdığı unutulmamalıdır.Özellikle içerdiği susam ve yumurta mide rahatsızlığı olanlar için önem arzeder.Bu yüzden tam tahıl içeren ekmekleri önerebiliriz.
Kuru baklagiller ve protein kaynağı (et, tavuk, balık), sebze yemeği ve meyveler çok önemlidir. Yeterli sıvı tüketimi iftarla sahur arasında mutlaka tüketilmelidir.Bu sıvı miktarıda iftar ve sahurda en az 10 bardak olarak önerilir.
Harareti arttıracak gıdalar; turşular, kızartmalar, hamurlu gıdalar, şarküteri ürünleri, ağır tatlılar, tuzlu kuruyemişlerin tüketilmemesinde fayda vardır. Ayrıca iftarın bir zeytin ve bol su ile açılması yemeğin yavaş yenmesi ve doğru gıdaların alınması sağlıklı bir Ramazan geçirmemizi sağlar.
Umarım okuyucularımız bu bilgileri beslenmelerine uygulayarak sağlıklı , kilo almadan dolu bir ramazan ayı geçirirler.
Bütün üyelerimize ve ajans çalışanlarımıza tekrar HAYIRLI RAMAZANLAR ve sağlıklı günler diliyorum.
Gıda Teknikeri
Fatmagül SÖNMEZ
"